SKANDAL ŠEFA CIA-e

OTKRIVENE SVE BENEFICIJE AMERIČKIH GENERALA 'Petraeus je živio kao da je istodobno Bill Gates i rock zvijezda’

Skandal u kojem se našao umirovljeni američki general, sad već bivši šef CIA-e David H. Petraeus , otkrio je javnosti, među ostalim, kakve su sve povlastice uživali ili još uživaju visoki vojni dužnosnici SAD-a. Nije čudno, kažu komentatori, što se iskusni i dugogodišnji vojnik Petraeus ostavio discipline u svemu u životu.

Kako je u razgovoru za Washington Post slikovito opisao bivši američki ministar obrane Robert M. Gates, kad mu je susjed postao tadašnji šef Združenog stožera američke vojske Mike Mullen, Gates je prestao skupljati lišće u dvorištu.

- Iako sam mu bio šef, Mullen je, za razliku od mene, imao vlastitog kuhara i nekoliko vojnika koji su se brinuli za kuću. Često sam se šalio da lišće rješavam tako što ga prebacim na njegov travnjak - rekao je Gates koji je, kako je priznao, često bio ljubomoran jer je Gates stalno na raspolaganju imao četiri vojnika.

- Ja sam podgrijavao hranu u mikrovalnoj i sam se brinuo za svoj travnjak - dodao je Gates.

Glavni generali u vojsci uživaju u dugoj listi beneficija, koji uključuju luksuzne zrakoplove, dobre kuće, vozače, osiguranje i pomoćnike koji će im nositi vrećice, brinuti se za njihove uniforme i paziti da nešto ne zaborave. Hranu im priređuju vrhunski kuhari. Ako žele živu glazbu na večeri, mogu naručiti gudački kvartet ili zbor.

Upravo je jedan od detalja koji je zapeo za oko medijima u skandalu oko generala Petraeusa bio onaj da je jednom Jill Kelley, ženu zbog koje je indirektno izgubio posao šefa CIA-e nakon godinu dana, posjetio u pratnji 28 policajaca na motorima. Iako se takva parada rijetko događala, generalski život izvan bojišta bio je prilično lagodan.

Zaborave skromnost

Upravo bi to, piše WP, moglo objasniti Petraeusov “moralni pad”. Neki su se zapitali je li ikad i bio uzoran vojnik. No, Gates ima drugu teoriju.

- Ima nešto u dodiru s moći što zamuti prosudbu - smatra Gates. S njim se slaže David Barno, umirovljeni general s tri zvjezdice, bivši zapovjednik vojske u Afganistanu.

- Način života koji se omogućava generalima u sebi ima potencijal da nakon određenog vremena pokvari njihov način života. To nije dobro ni za zemlju, ni za vojsku - rekao je Barno. On smatra kako se javlja mogućnost da se osoba distancira od “običnog” čovjeka i skromnog životnog stila ostalih u vojsci.

Iako su američki generali uživali u visokom standardu davno prije - čak i u vrijeme Drugog svjetskog rata i Vijetnamskog rata - povlastice koje imaju današnji generali mnogo su veće. Osim predsjednika, niti jedan državni dužnosnik nema pravo na takav luksuz.

‘Spasitelji’

Petraeus je, uz to, uživao status nacionalnog junaka. Sam je njegovao takav imidž, pozivajući autore knjiga na putovanja, često je davao intervjue i bio blizak s političkim čelnicima. Shvatio je da za ugled nije dovoljno samo pokazati se na ratištu, nego treba biti i zvijezda u društvenoj areni. Kad je bivši američki predsjednik George W. Bush tražio spasitelja nacije tijekom rata u Iraku, našao ga je u Petraeusu. Postavio ga je za zapovjednika napada na Bagdad i nije pogriješio. U prvih šest mjeseci 2007. Bush je Petraeusa u govorima spomenuo 150 puta.

Nakon što je Petraeus postao zapovjednik u Iraku, nasilje se smanjilo. Kući se vratio kao zvijezda. Potom su krenule probrane večere u Washingtonu. Kako je za WP rekao Thomas E. Ricks, biti general s četiri zvjezdice znači biti poput kombinacije Billa Gatesa i glazbene zvijezde. No, neki generali očito nisu pronašli dobru ravnotežu pa su upali u zamku takvog života. To pokazuje primjer Petraeusa kojeg je izvanbračna afera s autoricom njegove biografije Paulom Broadwell stajala mjesta šefa CIA-e. Da je još bio u vojsci, afera bi se smatrala zločinom. Afera je nedavno otkrivena jer je Broadwell slala prijeteće mailove Jill Kelley koja je zato potražila pomoć FBI-a i pokrenula cijelu istragu.

Neki brane generalske beneficije ističući da oni rade 18 sati dnevno, šest ili sedam dana tjedno. Plaća im je, s obzirom na status, skromna. Osnovna plaća generala s četiri zvjezdice i 38 godina staža za 2013. iznosi 235.000 dolara godišnje. No, za razliku od javnih službenika, imaju pravo na besplatne domove i bonus za hranu i uniforme.

Avion za degustacije

Potreba za štednjom i skandal oko Petraeusa mogli bi ipak dovesti do rezova generalskih beneficija. Petraeus nije prvi. I za nekoliko njegovih kolega otkriveno je da su veliki, a neopravdani potrošači državnog novca.

Bivši šef američke vojske u Africi, general William Kip Ward, potrošio je tisuće dolara na privatna putovanja, a njegova je supruga koristila vojna vozila za odlaske u kupnju ili u centre za ljepotu. Trenutačni američki zapovjednik u Europi, admiral James Stavridis, istraživan je jer je vojnim zrakoplovom odletio u Francusku na degustiranje vina. No, nakon istrage zaključeno je da je razlog njegova puta bilo u prvom redu druženje sa stranim vojnim čelnicima.

Ward nije oslobođen, nego je prošli tjedan ministar obrane Leon Panetta objavio da će biti degradiran i mora ići u prisilnu mirovinu kao general s tri zvjezdice. Sve to moglo bi dovesti do razmatranja beneficija jer postoji snažno mišljenje da generali nisu u dodiru s običnim svijetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:55