BARBARIZAM

FOTO: 1400 GODINA POVIJESTI NESTALO U SEKUNDI Džihadisti nastavljaju s kulturocidom: 'Kameni zidovi danas su doslovce pepeo...'

 Reuters, wikipedia

Nove satelitske fotografije potvrdile su da je najstariji kršćanski samostan u Iraku do temelja razrušen. Samostan Svetog Ilije, smješten nedaleko od Mosula, više od 1400 godina bio je centar okupljanja svih kršćana u toj napačenoj zemlji, da bi zahvaljujući barabarima iz tzv. Islamske države, nestao u sekundi! Samostan je samo još jedan kulturni spomenik u nizu koji je postao žrtva džihadista.

Velebni samostan prostirao se na više od 27.000 kvadratnih metara, imao je 26 prostorija, samo je većim dijelom bio nenatrkiven. Međutim, nove satelitske snimke otkrivaju da je danas Sveti Ilija jedna velika - ruševina. Procjenjuje se da su ga srušili između kolovoza i rujna 2014. godine.

- Očito su buldožeri, maljevi, pa čak i eksploziv odigrali veliku ulogu u rušenju samostana. Kameni zidovi doslovce su se pretvorili u prah - rekao je analitičar Stephen Wood.

Katolički svećenik Paul Thabit Habib u Svetom iliji je služio mise i za Amerikance koji su služili u Iraku i čuvali samostan. Nove fotografije samostana su ga potpuno dotukle.

- Naša kršćanska povijest u Mosulu je barbarski uništena. Ovo vidimo kao pokušaj da se Krćane zauvijek eliminira s ovih prostora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:01