FINALNI OBRAČUN PUTINA S LEBEDOVIM ‘Samo sam ga odgurnuo, onako kako to rade djeca u tučnjavi’

Dvorana Ostankinskog suda u Moskvi premala je da primi sve znatiželjnike koji od kraja svibnja prate jedan od najbizarnijih sudskih procesa koji je izazvao gotovo veću medijsku pažnju nego suđenje Mihailu Hodorkovskom, nekada najbogatijem ruskom oligarhu, ili najvećem ruskom masovnom ubojici Aleksandru Pičuškinu.

Najveći ekscentrik

Ruskom bankaru (98. na Forbesovoj listi najbogatijih Rusa, “težak” 1,2 milijarde dolara), novinskom mogulu, vlasniku britanskih listova Indenpendent i Evening Standard te ruske Nove gazete, Aleksandru Lebedevu, sudi se “za huliganizam” i “nanošenje fizičkih ozljeda u tučnjavi”, po tužbi kontroverznog poduzetnika Sergeja Polonskog, kojeg Forbes svrstava na listu najvećih ekscentrika među ruskim poduzetnicima. Apsurd je da Lebedevu prijeti 7 godina zatvora, a njegov sin Jevgenij tvrdi da će ga u zatvoru, ukoliko bude osuđen, sigurno ubiti. Naime, Lebedev se u talk showu moskovske TV postaje NTV, 16. rujna 2011. fizički obračunao s Polonskim. Sam Lebedev tvrdi da on nije želio sudjelovati u emisiji s Polonskim, jer su mu voditelji zatajili njegovo sudjelovanje, ali je na njihov nagovor ipak, makar nerado, pristao sudjelovati. Polonski, poznat po svom neobičnom ponašanju, počeo je provocirati Lebedeva, spominjući mu njegovu raniju obavještajnu prošlost (Lebedev je radio kao rezident Sovjetske inozemne obavještajne službe (SVR) u sovjetskoj ambasadi u Londonu, a nakon raspada SSSR-a bacio se u poslovne vode) te je kazao “kako mu dođe da ga opa*li šakom u glavu”. Voditelji su uspjeli smiriti situaciju, ali je Polonski nastavio provocirati tražeći da “se malo time eksperimentira”, da bi to posve iznerviralo Lebedeva kada je spomenuo aferu nebodera Federacije koji se gradio u Moskvi. Lebedev je, naime, razglasio da se na temeljima tog ekstravagantnog nebodera pojavila pukotina. Tvrtka Polonskog Miraks Group radila je na tom projektu. U tom trenutku Polonski je uhvatio Lebedeva za ruku, a ovaj ga je udario. Sada tvrdi da ga je samo odgurnuo, mada je cijeli slučaj pokrivalo čak 12 kamera u studiju. Polonski je kasnije izveo performans, svoje modrice poslao na YouTube, te za savjet da li da tuži Lebedeva javno pitao Medvedeva, Putina te patrijarha Ruske pravoslavne Crkve Kirila.

Lebedev je u svojoj obrani kazao kako nije šakom udario Polonskog, već ga je samo odgurnuo dlanom “kako to rade djeca u tučnjavi” te rekao da je Polonski od svega napravio cirkus. Inače, Lebedev, bivši zastupnik Putinove stranke Ujedinjena Rusija u Dumi, jedan je od rijetkih ruskih oligarha koji se politički suprotstavlja Kremlju, odnosno Putinu, pa je prije godinu dana najavio da prodaje svoj biznis u Rusiji te se prebacuje u Englesku, naglasivši da to radi “zbog političkog pritiska na njega”. Za sada Lebedev još uvijek živi i radi u Rusiji.

Zabavlja ispadima

Sam Polonski, bivši marinac (desantnik) Ruske vojske, jedan od tamošnjih najvećih građevinskih i drvoprerađivačkih poduzetnika, često zabavlja javnost ispadima. Tako je zabranio korištenje faksova u svojoj tvrtki na način da je javno razbio jedan aparat te naredio razbijanje ostalih. Najavio je i da će pojesti kravatu, ako cijene kvadrata stana u Moskvi ne porastu za 25 posto. Kada se to nije ostvarilo, na televiziji je stvarno pojeo komad kravate koju mu je donio novinar. Poznat je i po izjavi iz 2008., kad je počela kriza: “Ostat će samo oni s najmanje milijardu dolara, a ostali će završiti u guzici.” Nedavno je u Kambodži uhićen jer je sa svog broda izbacio u more tri mornara.

Nakon uplaćene jamčevine pobjegao je u Izrael gdje je zatražio državljanstvo na osnovu oca Židova.

Svoju podršku Lebedevu dao je i Gorbačov

Suđenje Lebedevu izazvalo je veliki interes i u inozemstvu te se veliki broj poznatih i javnih ličnosti iz svijeta javio u njegovu podršku, poput glumca Johna Malkovicha, pop zvijezde Eltona Johna, britanskog glumca Hugha Granta te glumice i modela Keire Christine Knightley, ali i veliki broj ruskih javnih ličnosti stao je na njegovu stranu tražeći da ga se smjesta oslobodi. Isto tako podržali su ga i njegov bivši šef iz obavještajne službe general major Jurij Kobalidze, ali i bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov, koji je incident nazvao ‘minornim’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:11