RUSKOM OLIGARHU UPALI U BANKU

Lebedev: Putine, pomozi, žele me otjerati iz Rusije

Medijski magnat, vlasnik i dva britanska dnevna lista, tvrdi da ga progone jer piše o korupciji
 AP

MOSKVA - Ruski milijarder Aleksander Lebedev pozvao je u pomoć premijera te zemlje Vladimira Putina nakon prošlotjednog upada moskovske policije u banku Nacionalnih rezervi, čiji je većinski vlasnik. Lebedev, čiji su sukobi s određenim ruskim političkim krugovima poznati - smatra ga se oligarhom bliskim predsjedniku Dmitriju Medvedevu - tvrdi da je postao meta jer su se on i njegov tjednik Novaja Gazeta fokusirali na pisanje o korupcijskim aferama.

Nastavak poslovanja

No, Lebedev ističe da neće napustiti Rusiju ili prestati poslovati u zemlji. - Netko misli da će mu biti lakše ako me otjera iz zemlje. Taj netko bi mogao biti bilo tko - moji neprijatelji su sami odlučili - kaže Lebedev. U raciji banke policajci su 2. studenoga opkolili zgradu usred Moskve, dok su tri osobe u civilu, lica zastrtih kapuljačama, ušle u banku i rekle da žele razgovarati s Lebedevom.

Glasnogovornik policije Viktor Birjukov izjavio je da je pretres zgrade obavljen “u sklopu kriminalističke istrage”. Lebedev vjeruje da događaj nije bio politički motiviran nego da iza njega stoje “mračne gospodarske sile”. Upravo zato, kaže, poslao je pisma na adrese 20-ak najviših dužnosnika i državnih agencija, među ostalim premijeru Putinu i predsjedniku Medevedvu.

Kockarska mafija

Prema nekim izvorima, Lebedev sumnja na bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, tajkuna koji je nedavno smijenjen s tog položaja. Naime, Lebedevljeve su novine pisale protiv Lužkova. Također bi to mogla biti kockarska mafija s obzirom na to da je lobirao za zabranu kockanja. - Žalim se kao strani investitor - istaknuo je Lebedev, koji je stacioniran u Londonu. Vlasti se nadaju da bi Moskva mogla postati globalni financijski centar. No, ovakve reklame teško da će im koristiti, a za “ugled” Rusije, kao lena domaćih igrača, sigurno će se nastaviti brinuti “mračne sile” koje spominje Lebedev. Ako najviše instance vlasti ne reagiraju, nastavlja Lebedev, to znači da postoji instanca iznad njih. Lebedev bi mogao dobro znati što govori - on je bivši KGB-ov špijun.

Bogatstvo u privatizaciji

Ruski tajkun, koji se obogatio početkom 90-ih na privatizicijskim vaučerima, tvrdi kako ovo nije prvi put da se napada njegov biznis zbog njegova angažmana u borbi protiv korupcije u Rusiji.

Raciju u banci usporedio je s nekim slučajevima koji su, razotkrivajući represiju u Rusiji, obišli svijet. Lebedev ističe i kako mu je najmanje jedan dužnosnik FSB-a, agencije nasljednice KGB-a, zaprijetio da mora napustiti zemlju.

Napadi: U samo tri dana brutalno pretučena čak dva ruska novinara

‘Polomili su mu sve prste zbog onog što je napisao’

Dvojica novinara su pretučena, gotovo posve sigurno zbog kritičkog izvještavanja

MOSKVA - Ruski predsjednik Dmitrij Medeved istaknuo je u ponedjeljak, nakon novih slučajeva napada na ruske novinare, da će krivci za napad na novinara dnevnika Kommersant biti kažnjeni “bez obzira na status ili zasluge u društvu”.

Inducirana koma

Kako funkcionira Rusija i što je muči, jasno je iz ovih izjava, ako to već nije iz izvještaja iz kojih se vidi da je ta zemlja jedno od najopasnijih mjesta za novinare na svijetu. Oleg Kašin, novinar spomenutog političkog dnevnika, još je u induciranoj komi nakon napada prošli petak. Istraga upućuje na to da je napadnut zbog rada i angažiranosti za ciljeve civilnih udruga. Kašin (30) ima oštećenje lubanje i prijelom čeljusti, a slomljeni su mu noga i prsti.

- Nisu ga samo divljački pretukli nego su mu i polomili sve prste kako bi mu pokazali što misle o njegovu pisanju - izjavio je glavni urednik Kommersanta Mihail Mihailin.

Kritizirao vlasti

Dva dana nakon napada na Kašina novinar Anatolij Adamčuk također je pretučen. Napadnut je u predgrađu Moskve, i ima ozljedu lubanje i nagnječenje mozga. Adamčuk je kritizirao vlasti zbog sječe šuma na trasi buduće autoceste. ( A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:01