SMAKNUT ZA 18 MINUTA

Donosimo nepoznate detalje tajne akcije ‘Neptunovo koplje’ u kojoj je smaknut vođa al-Qa’ide Osama bin Laden

Odlučeno je da se u dugoočekivani napad na najtraženijeg terorista krene 1. svibnja, u noći koja je bila bez mjesečine

NEW YORK - “Uopće se nije raspravljalo o mogućem uhićenju i zatvaranju, to nije dolazilo u obzir. Nitko nije htio zatvorenika”, tako je odluku da se Osamu bin Ladena ubije objasnio novinaru New Yorkera jedan od zapovjednika američkih specijalnih postrojbi .

Naime, poznati je američki magazin u svom novom broju iz pera Nicholasa Schmidlea objavio iscrpan tekst u kojem se detaljiziraju svi podaci o operaciji u kojoj je usmrćen dotadašnji čelnik terorističke mreže al-Qa’ide.

Godinama bez traga

Schmidle je sve detalje, koji su bili već bili poznati, još jednom potvrdio u razgovorima s najčešće neimenovanim dužnosnicima, a sve je dodatno detaljizirao nakon što je uspio razgovarati s ljudima koji su izravno sudjelovali u toj operaciji.

Američke su snage samo jednom nakon 11. rujna 2001. godine bile na tragu Bin Ladenu, u vrletima Tora Bore, planinskog lanca na granici između Afganistana i Pakistana. Ondje im je, nedugo nakon američkog napada na Afganistan, uspio izmaći i sljedećih devet godina nisu, kako su sami tvrdili, imali ni najmanju informaciju o tome gdje se nalazi.

Prijelomni je trenutak nastupio krajem 2007. godine, kad je tim u Langleyju (sjedište CIA-e) uspio identificirati Abu Ahmeda al-Kuwaitija kao čovjeka od izuzetnog Bin Ladenovog povjerenja i njegovog kurira. No, nikako ga nisu mogli locirati. U Bijelu kuću u međuvremenu dolazi Barack Obama koji u lipnju 2009. godine tadašnjem šefu CIA-e Leonu Panetti naređuje da se napravi “detaljan operacijski plan” uhićenja Bin Ladena te da se u to ulože svi napori.

Jedan je od ključnih elemenata tog programa bilo intenziviranje napada bespilotnim letjelicama na talibane i pripadnike al-Qa’ide u Pakistanu. Ubrzo je presretnut al-Qa’idin dokument u kojem se govori o “hrabrim zapovjednicima” koji su “ugrabljeni”, velikom broju sigurnih kuća koje su “sravnjene sa zemljom” te opasnoj situaciji na terenu jer su se “špijuni raspršili kao skakavci”.

Otkriveno sklonište

U ljeto 2010. godine je pak analitički tim u CIA-i s velikom vjerojatnošću zaključio da je čovjek koji vozi bijeli terenac sa slikom bijelog nosoroga na rezervnoj gumi Abu Ahmed al-Kuwaiti, Bin Ladenov kurir. Satelitskim praćenjem tog vozila prvi se put na radaru lovaca iz Langleyja pojavio grad Abbottabad u Pakistanu.

Čelnik CIA-e Panetta je u kolovozu 2010. otišao Obami i rekao kako je vrlo vjerojatno otkriveno sklonište Bin Ladena. I tako je počela zajednička operacija CIA-e i posebnih jedinica, poznatijih kao SEAL. Dobila je kodni naziv “Neptunovo koplje”, a bila je pripremana u najvećoj tajnosti. U Bijeloj je kući 29. ožujka ove godine održan sastanak na kojem su Obami i savjetničkom timu predložena dva plana: helikopterski desant i napad na kuću ili zračni napadi u kojima bi cijeli kompleks bio razoren.

Obama je nakon prospavane noći naredio Billu McRavenu, zapovjedniku SEAL-ovaca da se krene u pripremu napada helikopterskim desantom. On je odmah na posebni trening odveo 24 člana svojih postrojbi, sve same iskusne specijalce (inače McRavena bije glas da je sam prošao sve, i više od onoga u što šalje svoje vojnike).

Tim je vodio James (izmišljeno ime), a u njemu su bila i dva neuobičajena člana. Jedan je Ahmed, također iz posebnih jedinica, ali službenik koji je sjedio u uredu. No, znao je paštunski, jezik koji se govori u Abbottabadu. Drugi je bio Kairo, belgijski ovčar koji je trebao nanjušiti Bin Ladena ako se zavuče u neku skrivenu sobu. Svi su oni marljivo trenirali zajedno s pilotima helikoptera, a 26. travnja, u utorak, prebačeni su u zrakoplovnu bazu u Bagramu u Afganistanu, pa zatim u Jalalabad. I ondje su čekali. U nedjelju, 1. svibnja, oko 23 sata, u noći bez mjesečine, iz Jalalabada su poletjela dva helikoptera Black Hawk prema Abbottabadu. U svakom od njih bilo je 12 SEAL-ovaca.

Letjelice su najbolje što američka vojska danas ima. Točno 45 minuta nakon njihova polijetanja, krenula su četiri helikoptera Chinook, od kojih su dva ostala s afganistanske strane granice, a dva su ušla u Pakistan, pratili Black Hawkove, ali zaustavili su se podalje od cilja, na nenaseljenom području.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 20:35