BRITANSKI PREMIJER

DAVID CAMERON UMISLIO DA GA JE KAO MLADCA HTIO VRBOVATI KGB? Kremlj: 'Na njega su oko bacili gay šverceri, a ne špijuni'

Ruski obavještajni izvori potvrdili su da nije zabilježen nikakav pokušaj vrbovanja Camerona
British Prime Minister David Cameron pauses as he answers a question after delivering a speech at Ninestiles Academy in Birmingham, central England, on July 20, 2015. Conspiracy theories of a powerful Jewish cabal or a Western plan to destroy Islam must be challenged in efforts to counter radicalisation, Cameron said. AFP PHOTO / POOL / PAUL ELLIS
 PAUL ELLIS

Kad je bio 19-godišnjak, KGB je sadašnjeg britanskog premijera Davida Camerona pokušao vrbovati dok je putovao kroz Sovjetski Savez u vrijeme Hladnog rata. Tu je priču Cameron prvi put ispričao 2006. u radijskom programu BBC-ja, opisujući kako je putujući transsibirskom željeznicom upoznao prijatelja u Moskvi te su zajedno krenuli na Crno more i na plaže Jalte. Tada su mu na plaži rezerviranoj za strance prišla dva Rusa koji su govorili savršenim engleskim jezikom te su ih vodili na večere i ispitivali na prijateljski način o životu u Engleskoj i o politici.

Na tu je priču sada reagirao Kremlj putem ruskih novina Komsomolskaja Pravda , koje su objavile da nije bilo riječi o inicijativi KGB-a, već su mladom Cameronu prišla dvojica gay švercera koji su od Engleza na ljetovanju željeli kupiti tada nedostupnu zapadnjačku robu.

Ruski pisac i obavještajni povjesničar Genadij Sokolov ispričao je kako su mu obavještajni izvori potvrdili da nije zabilježen nikakav pokušaj vrbovanja Camerona, koji bi svakako ostao zapisan u arhivima KGB-a da se takvo što događalo.

Sokolov čak tvrdi da je pronašao dvojicu Rusa iz Cameronove priče. "Par je planirao kupiti stranu robu poput traperica kako bi ih kasnije preprodali i, na koncu, planirali su se sprijateljiti s dva zgodna Britanca - bio je tu prisutan i homoseksualni motiv", kazao je Sokolov, a prenosi Daily Telegraph .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:35