OSLABLJENA POZICIJA SRBIJE

Dačić: 'Srbija mora shvatiti da iza ovakve odluke Haaškog suda stoje teške posljedice po državu'

 Boris Kovačev/CROPIX

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima oslabljena pozicija Srbije u pogledu tužbi za genocid koje su dvije zemlje podnijele jedna protiv druge.

Dačić je u nedjelju navečer u emisiji "Teška riječ" Televizije Pink 2 potvrdio i da je, nakon oslobađajuće presude generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini, otkazan ranije dogovoren posjet potpredsjednice vlade Srbije za eurointegracije Suzane Grubješić Zagrebu.

UZNEMIRENI ZBOG REAKCIJE BEOGRADA Srbija gubi i male šanse za datum početka pristupnih pregovora s EU

"Srbija mora shvatiti da iza ovakve odluke Haaškog suda stoje teške posljedice po državu. Veoma je oslabljenja pozicija Srbije kad je riječ o odnosima prema tužbama koje su podnijele Hrvatska i Srbija jedna protiv druge", rekao je Dačić.

Dačić je ocijenio kako Hrvatska sad vjerojatno neće odustati od tužbe niti pristati na "poravnanje" i dodao: "zašto bi odustajali kad sada imaju službenu presudu".

Srbijanski premijer istaknuo je i da bi eventualna oslobađajuća presuda u Haagu za Ramusha Haradinaja bila "poruka koja sigurno otežava državnu politiku Srbije koja ide ka regionalnom pomirenju".

FOTO, VIDEO ŠOK I BIJES U SRBIJI 'Sad smo ostali sami na svijetu'

Dačić je rekao kako Srbija želi da riješi problem Kosova i da je "spremna postići dogovor kojim bi se uvažili legitimni interesi i Srba i Albanaca".

Međutim, Dačić je ocijenio kako bi bilo "iluzorno očekivati" da se nakon nekoliko sati razgovora s Hashimom Thacijem riješi problem Kosova, ali je dosadašnje susrete u Bruxellesu pod pokroviteljstvom šefice eurodiplomacije Catherine Ashton i "činjenicu da je došlo do razgovora", ocijenio kao "korak naprijed".

U pogledu statusa Kosova, Dačić drži da Srbija u ovom trenutku "nema sugovornike na drugoj strani zato što oni ne žele razgovarati o statusu i misle da pitanje statusa riješeno".

"Mislim da je svima jasno kako se ovaj problem može završiti samo rješenjem koje je prihvatljivo i za Srbe", naglasio je srbijanski premijer Ivica Dačić i dodao da su jedino oružje u rukama Srbije Ujedinjeni narodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:37