TAJNI PROJEKT

BITKA IZMEĐU DRONOVA I 'DROIDA' Google: 'Stvaramo robote koji će vam nositi namirnice'

U planu je proizvodnja robota koji se mogu koristiti za sklapanje manjih elektroničkih uređaja, poput pametnih telefona, pakiranje stvari i, na kraju, dostavu

Nakon što je Amazon objavio kako bi uskoro mogao dostavljati knjige bespilotnim letjelicama, tzv. dronovima, iz Googlea se čuju vijesti kako ta kompanija radi na razvoju humanoidnih robota 'koji bi vam jednog dana mogli nositi namirnice iz trgovina'.

Andy Rubin, direktor u Googleu koji stoji iza Googleovog besplatnog android softwarea, otkrio je, naime, kako radi na 'tajnom' projektu čiji je cilj stvoriti novu generaciju robota. Nedavno je Rubin prešao na posao u kompaniji na kojem je nadgledao akviziciju sedam malih kompanija čija bi tehnologija kombinirana mogla biti iskorištena za proizvodnju takvih robota.

Čini se kako u Silicijskoj dolini počinje bitka između dronova i 'droida'. Googlov robotski projekt biti će stacioniran u Palo Altu i u Japanu. Kompanije koje je kupio Google uključuju one koje proizvode 'digitalne oči' i 'robotske ruke' koje se koriste za utovar i istovar te uređaje koji se pomiču u svim smjerovima kao i kompaniju čiji se roboti mogu pomicati po neravnom terenu.

Izvori tvrde kako je u planu proizvesti mašine koje se mogu koristiti za sklapanje manjih elektroničkih uređaja poput pametnih telefona do onih koje pakiraju stvari i, na kraju, dopremaju kupljeno kućama.

Ako se Amazonovi i Googleovi planovi ostvare, kupci putem interneta mogli bi se naći u situaciji da im se proizvode dostavlja putem zraka ili kopnom uz pomoć tehnologije kojom se upravlja na daljinsku kontrolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:45