(NE)RAVNOPRAVNOST

ARAPSKE DRŽAVE U KOJIMA SE ŽENE NAJVIŠE ZLOSTAVLJAJU Egipćankama je najteže zbog seksualnog zlostavljanja

Stupanj seksualnog uznemiravanja, visoke stope mutilacije ženskih gentalija i porast konzervativnog islama, pridonijele su pozicioniranju Egipta u studiji fondacija Thomson Reuters
 Arhiva

Od svih arapskih zemalja žene su zbog spola na najvećem udaru u Egiptu , dugogodišnjem savezniku Zapada, koji je na glasu kao jedna od najrazvijenijih i najmodernijih država tog dijela svijeta. Zaključak je to studije koju je u 21. zemlji Arapske lige provela fondacija Thomson Reuters.

Na ljestvici najvećih zlostavljača žena Egipat slijede Irak, Saudijska Arabija (gdje je ženama zabranjeno voziti i muškarci i žene praktički žive u segregiranom društvu), Sirija i Jemen. Stanje je najbolje na Komorima, otočnoj zemlji gdje 20 posto ministarskih pozicija drže žene, a slijede Oman, Kuvajt, Jordan i Katar (u kojem, pak, ženama nije dozvoljen ulaz u noćne klubove osim ako se ne radi o prostitutkama).

Egipćankama je najteže zbog seksualnog zlostavljanja : prema istraživanjima 99.3 posto ženske populacije bilo je izvrgnuto takvoj vrsti nasilja.

Istraživanje je provedeno uz pomoć 330 stručnjaka za ravnopravnost spolova koji su procjenjivali faktore poput nasilja, prava vezana za reprodukciju, tretman žena unutar obitelji i ulogu žena u politici i ekonomiji. Egipat je neočekivano, ali i neiznenađujuće, kad se u obzir uzmu vijesti o nasilju prema ženama koje su proteklih mjeseci i godina stizale iz prve zemlje koja je formalno ostvarila 'arapsko proljeće', najgori na ljestvici.

Naime, stupanj seksualnog uznemiravanja, visoke stope mutilacije ženskih gentalija i porast konzervativnog islama, pridonijele su takvom pozicioniranju Egipta. Stupanj društvenog prihvaćanja seksualnog maltretiranja visoko je u toj zemlji, a odmažu i diskriminacijski zakoni i porast trgovine ženama.

U Iraku je, pak, trenutno nesigurnije za žene nego u vrijeme Sadama Huseina i žene su izloženije nasilju. U Saudijskoj Arabiji žene nisu uključene u politiku, trpe poslovnu diskriminaciju, ograničava se njihova sloboda kretanja i prava na posjedovanje imovine. No, bolje im je u pogledu pristupa obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, reproduktivnim pravima i (ne)nasilju temeljenom na spolnoj pripadnosti.

Na Komorima žene nisu podvrgnute pritisku da rađaju dječake umjesto djevojčica, kontracepcija je općeprihvaćena, a imovina se nakon rastave često dodijeljuje ženama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:42