SLIKE IZ ZLATNE PALAČE

SAUDIJCI U ŠOKU Sasvim su slučajno vidjeli fotografije koje su ondje inače zabranjene. Sada žele još

 Twitter

RIJAD - Saudijska Arabija jedan je od ključnih američkih saveznika na Bliskom istoku i u Washingtonu su spremni zažmiriti na oba oka kada je u pitanju stanje ljudskih prava, sloboda medija i sve ostale tekovine u koje se kunu jer ipak je riječ o moćnoj i izrazito bogatoj državi koja pliva u nafti. Kako bi izgladio odnedavno nešto zategnutije odnose, u Rijad je prije nekoliko dana stigao predsjednik SAD-a Barack Obama koji se sastao s kraljem Abdulahom (89).

Iako nisu dogovorili ništa epohalno i njihove nesuglasice oko načina reakcije na situaciju u Siriji i druge probleme u regiji ostaju na stolu, Bijela je kuća uvjerena da je sama činjenica da je Obama s Abdulahom bio u četiri oka dovoljna da predsjednikov posjet pustinjskoj državi proglase uspjehom.

Taj susret u četiri oka dogodio se u kraljevskoj rezidenciji negdje u pustinji, a ondje osim službenog snimatelja, prema svemu sudeći, nije bilo domaćih reportera. Kraljevi su tjelohranitelji pokušali spriječiti i američku novinarsku svitu, koja obilazi svijet s Obamom, da uđu na pustinjsko imanje, no nakon kraćeg koškanja s Obaminim osobljem, pripustili su ih u zlatnu palaču, gdje su 30-ak sekundi mogli snimati početak sastanka.

Među novinarima je bila i reporterka portala Politico Carrie Budoff Brown, koja je, kao što i inače čini, svojim mobitelom odmah počela fotografirati sve što joj se učinilo zanimljivim. Na Twitteru je tako objavila slike unutrašnjosti palače, a na nekoliko je fotografija uhvatila i početak bilateralnog susreta dviju delegacija.









Nije ni slutila da time zapravo čini nešto krajnje neuobičajeno za tu apsolutnu monarhiju, u kojoj su cenzorske škare prilično oštre i informacije o državnom vrhu su krajnje kontrolirane. Kralj Abdulah se u javnosti pojavljuje izrazito rijetko pa cijela država već neko vrijeme bruji o njegovu navodno narušenom zdravlju, no o tome u samoj Saudijskoj Arabiji nema tko izvijestiti.









Stoga je kao nemali šok mnogim stanovnicima koji su se posljednjih godina uspjeli dočepati Twittera izgledala benigna fotogalerija spomenute reporterke Politica, na kojoj se, između ostalog, vidjelo kako je Abdulahova palača uistinu optočena zlatom, a prikazala je i što je bilo na meniju te večeri.









Novinarku su odmah zasuli porukama da im objavi još slika i informacija o kralju, a u samo nekoliko sati utrostručio joj se broj 'sljedbenika' na Twitteru.









Neke je dodatno šokirala agencijska fotografija objavljena iz Rijada koja saudijskog kralja prikazuje s cjevčicom za disanje ispod nosa.









'Ne mogu vjerovati da serija osrednjih fotografija s iPhonea mogu izazvati toliku pažnju i iznenađenje u Twitter zajednici jedne zemlje', rekla je kasnije Carrie.

















Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:58