OKRUTNA ISKRENOST SLAVKA LINIĆA

Svi osim ekonomskog stratega SDP-a govore: Nećemo dirati vaše povlastice

ZAGREB - Najnovija izjava SDP-ova financijskog i ekonomskog stratega Slavka Linića kako će 20 do 30 tisuća tvrtki morati u stečaj te da će se čišćenje provesti brzo i efikasno, HDZ će, nema sumnje, dočekati kao novi bogomdani poklon socijaldemokrata u predizbornoj kampanji.

Premda je Linić govorio o stečajevima u kontekstu podataka da u Hrvatskoj ima oko 40 milijardi nenaplaćenih potraživanja te još oko 20 milijardi duga koji će država teško naplatiti, vladajuća stranka zasigurno neće propustiti priliku da ponovno pokuša zaplašiti građane prijetnjama kako će SDP, ako dođe na vlast, uništiti desetke tisuća srednjih i malih tvrtki.

Neće čuditi ako se ponovi histerija u kojoj je HDZ, nakon što je Slavko Linić spomenuo mogućnost da se pregovara i koriste sredstva MMF-a, optužio SDP da će bezobzirno otpuštati zaposlene iz javne uprave, smanjivati plaće i mirovine te ukidati brojne povlastice.

Ni SDP i njegovi partneri iz Kukuriku koalicije nisu baš sretni zbog novih provokacija troublemakera Slavka Linića: već im je i onaj s MMF-om donio previše glavobolje. Tada se SDP žestoko obrušio na Linića, javno se distancirao od njegovih izjava, a bilo je čak i najava kako si je Linić tim istupom zatvorio vrata Vlade.

Zabludjeli građani

Kako su se doslovce svi najvažniji političari vladajućih i oporbe obrušili na Linića, malo tko se usudio javno stati u njegovu obranu. Nitko od političara nije imao hrabrosti javno priznati da je Slavko Linić duboko u pravu, da je bio samo okrutno iskren te pošteno upozorio građane na tešku ekonomsku i financijsku situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi.

Otežavajuća je okolnost za Linića i to što njegovi istupi još više iskaču izvan okvira uobičajene političke retorike jer se događaju u vrijeme predizborne kampanje, u kojoj dominiraju poruke bitno drugačijeg sadržaja.

Naime, predizborne najave poput “nema smanjivanja plaća, nema otpuštanja, nema promjena Zakona o radu, nema ukidanja povlastica, ali ni prekobrojnih županija, općina, bolnica, škola, sudova”... koje su se čule iz redova svih važnijih stranaka, nanijele su već do sada veliku štetu hrvatskim nacionalnim interesima.

Takve poruke, naime, unose potpunu konfuziju i dovode u zabludu golemi broj građana. Mnogo je birača, naime, zaista povjerovalo kako se iz krize može izaći bez bolnih rezova i dramatičnih odricanja te da su upozorenja o teškim financijskim i gospodarskim prilikama u državi tek floskule kojima se političari služe da bi stekli naklonost birača.

Takvom dojmu pridonosi i hvalisanje HDZ-a gospodarskim uspjesima kojih, dakako, nema, ali i vrlo suzdržana kampanja SDP-a koji očito ne želi koristiti pretešku municiju u napadima na Vladu Jadranke Kosor pa tako zapravo pred građanima ne otkriva pravu istinu o tomu koliko je država gospodarski devastirana.

Ne čudi stoga što je izjava Slavka Linića kako će SDP, kada dođe na vlast, ako neće drugačije ići, pozvati u pomoć i Međunarodni monetarni fond, izazvala toliko negodovanja i bure da su SDP i njegovi koalicijski partneri morali oštrim kritikama Linića umirivati građane uvjeravajući ih da neće biti bolnih rezova i teških reformi.

Otkrivanje karata

Razumljivo je da niti jedna stranka koja želi pobijediti na izborima ne može do kraja otkriti sve karte, niti može najaviti sve mjere koje će biti prisiljena donositi. Posebno je u tomu oprezan SDP: poučen bolnim iskustvom iz predizborne kampanje 2007., kada je zbog nesmotrenih izjava svojih čelnika izgubio već praktički dobivene izbore, sada izbjegava dodatno plašiti ionako već uznemirene birače.

Upravo zbog takvog nerealnog ozračja, Linićevi su istupi iznimno važni: oni podsjećaju da je stvarnost mnogo složenija i teža nego što se to prikazuje u predizbornoj kampanji. Ako su njegovi stavovi odraz raspoloženja u najjačoj oporbenoj stranci, a ne osobni stavovi stranačkog funkcionara izvan kontrole, onda je to vrlo ohrabrujuće. SDP je, ako je tako, svjestan težine situacije i svjestan je da se takozvane bolne rezove neće moći izbjeći. Ostaje im samo uvjeriti građane da ne postoji druga opcija.

Konfliktna narav

Slavko Linić je čovjek golema znanja i iskustva. Uspješno je vodio Rijeku u najtežim ratnim uvjetima, vješt je, iako tvrd pregovarač, bio je, konačno, jedan od najboljih Račanovih operativaca. Njegovo izostavljanje iz nove Vlade bila bi vrlo loša poruka, ali i pokazatelj da Vlada neće imati hrabrosti i odlučnosti uhvatiti se u koštac s najtežim problemima.

Slavko Linić je, unatoč teškoj i konfliktnoj naravi, ipak najčvršće jamstvo da će Vlada imati dovoljno znanja, hrabrosti i snage vući i najteže poteze te da će biti sposobna prvih mjeseci obaviti neke od najsloženijih zadaća. A njih je doista puno previše.

Neumoljiva kazna

Dovoljno je, primjerice, podsjetiti da je ovih dana jedan visoki dužnosnik EU prenio novinarima ozbiljnu zabrinutost Bruxellesa zbog toga što još nije riješeno pitanje brodogradnje, premda je Vlada Jadranke Kosor obećala da će privatizacija biti davno završena. Upozorio je na to kako bi brodogradilišta, ako se do ožujka ne riješi njihov status, mogla do tada nagomilati 10 milijardi kuna gubitaka i završiti u bankrotu.

Da stvar bude još gora: brodogradilišta u Splitu, Trogiru i Kraljevici imaju za sljedeću godinu naručena samo tri broda, što znači da će navozi biti praktički cijelu sljedeću prazni. Budući da je SDP podržavao zahtjeve sindikata brodogradilišta koji su se protivili bilo kakvim zahvatima i promjena, bit će zanimljivo vidjeti kako će Kukuriku koalicija riješiti taj problem svih problema u Hrvatskoj.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:43