AFERA PODRAVKA

Sanader optužuje: Za raskol u HDZ-u krivi su Kosor i Karamarko!

U četvrtak na stranačkom sastanku bivši premijer oštro je kritizirao poteze Jadranke Kosor

ZAGREB - Bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader opet pokušava iz sjene upravljati HDZ-om. Uoči kriznog sastanka vodstva HDZ-a održanom u četvrtak uvečer, doznajemo, Sanader je kritizirao predsjednicu stranke i premijerku Jadranku Kosor zbog sve većih problema u kojima se našla stranka nakon pokretanja istrage u Podravci.

Sanader je, kaže naš izvor, optužio Kosor i ministra policije Tomislava Karamarka da su svojim postupcima dopustili stvaranje raskola u vladajućoj stranci. Sanader, kažu naši sugovornici, misli da je Jadranka Kosor previše mlaka i da dopušta da na ključne odluke utječu mediji, policija i istražitelji.

Opterećeni aferama

Iako je izložena unutarstranačkim pritiscima, Kosor još ne odustaje od svoje namjere da raščisti probleme s kojima je suočena, uključujući i aferu u Podravci. Suradnici Jadranke Kosor kažu da je odlučila: sad ili nikad.I dok HDZ-ovi dužnosnici službeno tvrde kako na sastanku nije bilo govora o smjeni potpredsjednika vlade Damira Polančeca, stranačko vodstvo ozbiljno je zabrinuto da će se afera Podravka negativno odraziti i na predsjedničku kampanju HDZ-ovog kandidata Andrije Hebranga.

- Sigurno da je predsjednički kandidat HDZ-a opterećen svim aferama jer je predsjednički kandidat vladajuće stranke. Ali ne zaboravite i to da nije došlo do promjene vlasti, pa je sad došla neka nova vlast pa rasčiščava te afere. Te afere rasčišćava predsjednica stranke Jadranka Kosor, nova Vlada i mislim da s obzirom na to neće to biti ni opterećenje našem predsjedničkom kandidatu, rekao je jučer zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović.

Nećemo se odreći ministra Polančeca, u HDZ-u nema podjela, zaključak je sa sjednice na kojoj je bivši premijer Sanader članove vodstva HDZ-a pozivao na jedinstvo u trenucima kada i pojedini mediji, kako je uvjeren, žele unijeti razdor u redove stranke. - Imali smo harač, a sad imamo hajku na HDZ. O odlasku Polančeca nema potrebe govriti dok traje istraga. Da sam ja na njegovom mjestu, ne bih otišao, izjavio je danas Luka Bebić. Sanader je u prostorijama HDZ-a proveo veći dio toga dana, a izvori Jutarnjeg tvrde da je uglavnom komentirao novinske napise o aferama koje su uslijedile nakon njegovog odlaska iz stranke.

Harač pa hajka

Prema nekim informacijama, Sanader je još ranije inicirao održavanje tog sastanka i to na temu kako pomoći Hebrangovoj kampanji. Budući da se u međuvremenu razbuktala afera Podravka, rasprava se pretvorila i u kritiku aktualnog vođenja stranke.

No drugi izvori kažu kako je sastanak sazvala Kosor, a sve druge informacije smatra podmetanjima iz Sanaderovih krugova. Upućeni tvrde kako je Kosor ljuta i nezadovoljna što se Sanader opet otvoreno miješa u njen posao i vođenje stranke. Govori se da Sanader u zadnje vrijeme često dolazi u stranku i tamo ima sastanke, a on je vodio glavnu riječ i kada se na sastanku u četvrtak raspravljalo o Hebrangovoj predsjedničkoj kampanji.

To bi bila katastrofa

Stranačkom vodstvu tamo su prezentirane ankete prema kojima Hebrang jako loše stoji u javnosti. - Bila bi katastrofa za HDZ da Hebrang ne uđe u drugi krug, to ne smijemo dopustiti, rečeno je na sastanku. Otvorila se i rasprava o lošem vođenju kampanje, pa je i Hebrangu zamjereno da je i sam kriv za loš rejting zbog niza svojih gafova.

Kako su se pojavile i špekulacije da potajno favorizora Milana Bandića, pa čak i Dragana Primorca, Sanader je odlučio raščistiti i tu dilemu. - Predložio sam Hebranga, i dalje stojim iza Hebranga, rekao je Sanader.

‘Previše si ukočen, opusti se malo!’

Bivši premijer Ivo Sanader je tijekom rasprave, kako doznajemo, prigovorio Andriji Hebrangu i to da ima loš slogan, te da je u svojim javnim nastupima ukočen i preozbiljan.

Umjesto slogana “Za europsku i ponosnu Hrvatsku”, Sanader je, kažu nam sugovornici iz HDZ-a, predložio predsjedničkom kandidatu Andriji Hebrangu novi slogan “Predsjednik građanin i gospodin”. Rekao mu je jednako tako da bi u svojim nastupima mrao biti opušteniji i zabavniji.

Hebrang navodno nije bio oduševeljen tim prijedlozima.

Usprkos tim primjedbama, i Sanader i ostali članovi vodstva HDZ-a složili su se da stranka mora čvrsto stati iza Hebranga i učiniti sve da njihov predsjednički kandidat uđe u drugi krug.

Zbog afera trpim ja i moja kampanja

Predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang priznao je danas da aktualne afere štete njegovoj izbornoj kampanji, ali unatoč tome optimistično najavljuje: - Moj cilj je pobjeda u prvom krugu i zato ćemo pojačati kampanju.

O sastanku stranačkog vodstva kaže kako je to bio uobičajen sastanak Predsjedništva. - Bio je i Sanader, jer je on član Predsjeništva i počasni predsjednik. Na sastanku smo razgovarali o tekućim političkim problemima i predsjedničkoj kampanji. Apsolutno nije bilo govora o smjeni Polančeca - tvrdi Hebrang.

Na pitanje očekuje li da premijerka idući tjedan smijeni Polančeca odgovorio je: - Ne očekujem.

A hoće li Polančec sam podnijeti ostavku, kaže on, to je stvar svakog pojedinca.

- No, ja nisam vidio Polančecovo ime ni u jednom istražnom zahtjevu. Oko afere u Podravci smo jednoglasno zauzeli stav da nadležne institucije trebaju bez politiziranja i političkog pritiska odraditi svoj posao - zaključio je Hebrang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:34