TAJNE KOJE NISTE ČULI

PRVA GODINA PARA GRABAR-KITAROVIĆ Ne bi bila predsjednica da je Jakov nije kao studenticu nagovorio: 'Idi u politiku'

Prva godina predsjedničina mandata prošla je za obitelj u izuzetnom tempu, od preseljenja iz Bruxellesa u Zagreb do preuzimanja brojnih obaveza na Pantovčaku. Predsjednica zna reći da je njen suprug odigrao veliku ulogu tijekom preseljenja i prilagodbe djece na novu školu. Sama je najavila mogućnost da će njen suprug potražiti posao, što se na kraju i dogodilo kada se ovaj tjedan zaposlio u AD Plastiku
 Damjan Tadić/EPH

Vijest da je Jakov Kitarović našao stalni posao u nekadašnjem socijalističkom divu, splitskoj Jugoplastici, danas privatnoj tvrtci AD Plastik, medijima je bila zanimljiva jedan dan.

Ionako, privatni život predsjedničkog para, Kolinde i Jakova Kitarovića, daleko je od očiju javnosti. Hrvatski mediji poštovali su do maksimuma njihovu privatnost, pogotovo kad je riječ o djeci, kao i kad su na Pantovčaku bili predsjednici Mesić i Josipović. A isto tako kako su diskretne bile supruge bivših predsjednika, Milka Mesić i Tatjana Josipović, tako je krajnje diskretan, povučen i izvan fokusa javnosti Jakov Kitarović.

Prva godina predsjedničina mandata prošla je za obitelj Kitarović u izuzetnom tempu, od preseljenja iz Bruxellesa u Zagreb do preuzimanja brojnih obaveza Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčaku.

Predsjednica zna reći da je njen suprug odigrao veliku ulogu tijekom preseljenja i prilagodbe djece na novu školu. Sama je, u rijetkim prilikama kada govori o svom privatnom životu, najavila mogućnost da će njen suprug potražiti posao, što se na kraju i dogodilo.

U javnosti se Kitarovići rijetko pojavljuju zajedno, izvan protokolarnih obaveza koje to zahtijevaju, jer ono malo slobodnog vremena koriste prije svega za druženje u obitelji i obiteljske obaveze. Podijelili su i “nadgledanje” učenja svoje djece, pa tako Kolinda Grabar-Kitarović najčešće s djecom radi biologiju, jezike, povijest i zemljopis, a Jakov Kitarović matematiku, fiziku, kemiju. Za neke privatne izlaske, osim ponekog sportskog događaja, jednostavno nemaju vremena.

Predsjednica je uspjela “zadržati” samo jednu strast, onu prema čitanju, pa je u njenoj torbi uvijek Kindle. Preko interneta kupuje knjige, na svim jezicima kojima se služi i čita sve što je zanima, od politike do publicističkih štiva. Koristi svaki slobodni trenutak za čitanje, a tu ljubav prema knjigama ima i njen suprug.

Iako Kitarovići vole kazalište i izložbe, zbog predsjedničinih obaveza ostaje malo vremena za takvu vrstu izlazaka. Sada je na dnevni red došao i doktorat, a to čeka i Jakova Kitarovića, jer je zbog odlaska njegove supruge u Washington prekinuo rad na doktoratu.

Privatni arhiv

(FOTO: Privatni arhiv)

Čovjek iz sjene

Kako njihova kći Katarina obožava klizanje, a taj je sport drag i njihovu sinu Luki, predsjednički par redovno odlazi na sportske priredbe, pogotovo one na kojima sudjeluju njihova djeca. Kitarovići, koji su dugo vremena živjeli u inozemstvu, naglašavaju važnost i značaj sporta, prije svega kod mladih, na način da se baš kroz sport može potaknuti dokazivanje, natjecateljski duh, ali i promicanje zdravog života.

Ne treba posebno naglašavati da je za Kitaroviće ova protekla godina bila i krajnje uzbudljiva. Kada se Kolinda Grabar-Kitarović odlučila za predsjedničku utrku, šanse su joj bile dosta upitne. Obitelj je živjela u Bruxellesu, također vrlo povučeno, pa ni hrvatski novinari koji su stalno aktreditirani u NATO-u nisu znali kako provode vrijeme između zahtjevnog posla Kolinde Grabar-Kitarović i obiteljskih obaveza.

Odluku da današnja hrvatska predsjednica, a u to vrijeme visoka dužnosnica vojnog saveza, krene na neizvjesni put prema Pantovčaku donijela je sama Kolinda, ali naravno uz konzultaciju sa svojim suprugom. Bez te podrške sigurno ne bi mogla uspjeti, razapeta između obaveza u NATO-u i tvrde utakmice koja ju je čekala u Hrvatskoj.

Uostalom, Jakov Kitarović, čovjek iz sjene, uvijek je pružao supruzi podršku, od vremena kada ju je upravo on zaokupio politikom.

Student FER-a gorljivo je svojoj tadašnjoj djevojci, studentici engleskog i španjolskog s Filozofskog fakulteta, govorio o stranci koja bi trebala pokrenuti Hrvatsku, tada razapetu nezadovoljstvom u zajedničkoj državi. Kolinda je ostala u politici do dana današnjeg, Jakov od tog vremena mladenačkog zanosa više nije, barem javno, pokazivao strast prema politici. Bez obzira na to što je tu “domoljubnu crtu”, kako bi se danas reklo, vukao iz svoje obitelji. Prije svega od oca Ive Kitarovića, uglednog profesora na riječkom Pomorskom fakultetu koji je bio aktivan i u vrijeme Hrvatskog proljeća.

Percepcija politike

Činjenica da je u obitelji postignut dogovor da se Kolinda posveti politici, a Jakov sveučilišnoj karijeri, s naglaskom da su obaveze oko djece velikim dijelom bile na njegovoj strani, našu je javnost intrigirala sve vrijeme dok se govorilo o Kitarovićima. Jer, percepcija da je politika još uvijek “muški posao” nije posve nestala iz naših glava, pa je slika Jakova Kitarovića u javnosti bila kao dobrodušnog čovjeka koji se na neki način i žrtvovao zbog karijere supruge.

Iako je paralele nezahvalno vući, drugi suprug moćne njemačke kancelarke Angele Merkel, sveučilišni profesor Joachim Sauer također se izuzetno rijetko pojavljuje u javnosti, pa nije bio ni u Bundestagu kada je Merkel izabrana za kancelarku. Kada su se oženili, objavili su samo kratko priopćenje: “Oženili smo se. Angela Merkel i Joachim Sauer”. Međutim, doktor kemije imao je i ima veliki politički utjecaj na suprugu i, po mišljenju mnogih, daje joj važne i presudne savjete.

Kada je riječ o našoj sredini, činjenica da je Kolinda Grabar-Kitarović ostvarila zavidnu diplomatsku i političku karijeru, a da je njen suprug sve ove godine bio u njezinoj sjeni iako je završio dva fakulteta i bio uspješan profesor, dočekana je na različite načine. Pa i brutalne, kada su valjda posljednji konzervativni trzaji na ovim prostorima iskrojili neukusnu “aferu Barbika”, šaljući poruku da nije moguće da žena postane predsjednik.

Pa i politički konkurent Grabar-Kitarović, bivši predsjednik Ivo Josipović izjavio je u jednom trenutku dok je Grabar-Kitarović tek počinjala uspon prema Pantovčaku, “mislim da je vrlo važno da osim fotografije imamo i ton”. Ipak, u prvoj godini predsjedničina mandata te priče ostale su po strani, a javnost je izuzetno dobro prihvatila predsjednicu na Pantovčaku.

Pokazalo se da u Hrvatskoj danas za birače nije važan spol političara i da nema prepreka da žena postane predsjednik države.

Sve vrijeme Jakov Kitarović ponovo je ostao u pozadini, pojavljujući se samo u rijetkim prilikama u pratnji supruge. I tada je bio krajnje diskretan, tek usput bi dao poneku izjavu, a bježao od novinskih intervjua. Kitarovići u Zagrebu žive u Bauerovoj ulici, a ništa posebno, osim kućice pred ulazom u stambenu zgradu u kojoj su pripadnici osiguranja, ne ukazuje da tu živi prva dama zemlje.

Goran Mehkek/EPH

(FOTO: Goran Mehkek/EPH)

Mirni susjedi

Taj kvart oko Džamije, gore i dolje, lijevo i desno, uostalom dio je grada u kojem žive mnogi hrvatski političari, od Vesne Pusić, Ive Josipovića, Mire Kovača, Vladimira Šeksa.

Predsjedničina pratnja krajnje diskretno dolazi i vraća Grabar-Kitarović kući, a zakon nalaže da i članovi obitelji imaju obaveznu pratnju. Uostalom, Kitarovići su navikli na osiguranje, od vremena kada je Grabar-Kitarović bila šefica diplomacije, pa hrvatska veleposlanica u Washingtonu i na kraju visoka pomoćnica glavnog tajnika NATO-a.

Kitarovići, mirni susjedi iz Bauerove, ničim ne odaju da su prvi par Hrvatske.

Svoje prijatelje ljubomorno čuvaju od javnosti, a diskretni su i oni koji se s njima druže. Nitko ne otkriva ni najmanji detalj iz života Kolinde i Jakova Kitarovića, a tako je, uostalom, bilo i dok su boravili u Americi i Belgiji. A u Washington su otišli u dramatičnim uvjetima kada je karijera Kolinde Grabar-Kitarović došla u pitanje. Do tada su oboje imali uspješne karijere, Grabar-Kitarović u diplomaciji, a Jakov u struci.

Uz elektrotehniku završio je i nautiku na Pomorskom fakultetu u Rijeci, položio i časnički ispit, ali nikada nije plovio. Jedno je vrijeme radio u Vojnom učilištu na Črnomercu, a onda je magistrirao i predavao na Višoj pomorskoj školi u Zadru. Vrh profesionalne karijere bila je profesura na Pomorskom fakultetu u Rijeci, gdje bi i ostao da njegova supruga prvo nije otišla na diplomatsku službu u Kanadu, a zatim u Ameriku.

Sanaderov napad

Malo se i danas zna o svim okolnostima pod kojima je Kolinda Grabar-Kitarović, nakon što joj je bivši premijer Ivo Sanader okrenuo leđa i brutalno je napao, otišla za veleposlanicu u Washington. Ni tamo je nisu dočekale ruže, zgrada veleposlanstva bila je u jadnom stanju, pa je i sama Grabar-Kitarović pomagala da se neke prostorije dovedu u red. Čak je i kuhala za diplomatske prijeme, a pritisci na nju nisu se ni tada zaustavljali. Jakov se našao u epicentru afere u kojoj je glavni akter bio izvjesni Ivan Šarić kojem veleposlanica nije produljila posao u Washingtonu. Valjda za osvetu snimao je Jakova Kitarovića kako službenom Toyotom razvozi djecu i snimka je došla i na famozni YouTube. Iako su Kitarovići imali na raspolaganju službeni Cadillac dvadeset i četiri sata dnevno, za Toyotu nije vođena evidencija.

Izbila je afera koja je pokazala i svu slabost tadašnje organizacije u diplomatskim misijama, prije svega moć uprave koja je imala pod sobom ono što se zove “sigurnost”. Iako se o tome naveliko pisalo i u našim medijima, ništa se posebno nije dogodilo, a u međuvremenu je Kolinda Grabar-Kitarović potražila i dobila novi posao. Obitelj se iz Washingtona preselila u Bruxelles.

Kitarovići su nestali iz vidokruga hrvatske javnosti, u Hrvatskoj su se promijenile političke garniture, a Grabar-Kitarović nastavila graditi uspješnu međunarodnu karijeru. Nikad nije skrivala da je upravo suprug bio čvrst oslonac u obitelji bez kojeg to ne bi nikada mogla postići. Riječki duo, rođen iste, 1968. godine, nastavio je život izvan Hrvatske, s time da je gospodin Kitarović prekinuo postupak stjecanja doktorata na Fakultetu za elektrotehniku i računarstvo.

Jakov Prkić/EPH

(FOTO: Jakov Prkić/EPH)

Kvalitetan predavač

Studenti su ga pamtili kao vrlo kvalitetnog predavača koji se korektno odnosio prema njima. Govorili su: “Kod Kitarovića se zna koliko treba znati za svaku ocjenu”. Sve ostalo što je javnost saznala o samozatajnom riječkom profesoru može se svesti na nekoliko riječi. Da voli kuhati, što je naučio od svoje “nonice”, da često kasni, za razliku od svoje supruge, da je krajnje miran i staložen i da voli društvo svojih prijatelja.

S novim poznanstvima je oprezan, uostalom na način kakvi su mnogi Primorci. Ambicija mu ne manjka, pa nitko od onih koji ga dobro znaju nije ni sumnjao da će se Jakov po povratku u Zagreb zaposliti i možda nastaviti nastavničku karijeru. Zna se i to da ljeto za Kitaroviće počinje u Šibeniku, rodnom gradu Jakovljeva oca, gdje je dolazio s djecom i dok su bili u Washingtonu i Bruxellesu. Kao dijete je ljetovao i kod none na Lošinju, koja je doživjela 102 godine. Dramatične dane iz kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, koji su bili puni izazova, njen je suprug emotivno proživljavao, ali tada su Kitarovići već imali puno utakmica u nogama. Diplomatskih i političkih.

“Ovo je dio tog političkog i diplomatskog života, no ovo nije njezina prva funkcija s kojom se susrećemo, ali je svakako najveća čast i ponos koji se u Hrvatskoj mogu imati”, rekao je na dan inauguracije prve hrvatske predsjednice, uz dodatak “osjećam se vrlo ponosno i sretno”. Tada je izrekao i rečenicu “zadovoljan sam što sunčanim danom počinje ovaj lijepi period koji će trajati pet godina, a možda i dulje”.

U jeku burne hrvatske političke stvarnosti, koja često ima epicentar i na Pantovčaku, Jakova Kitarovića javnost je zaboravila sve do dana kada se u medijima pojavio napis da je dobio posao u ReversingLabsu, tvrtci koja se bavi informatikom i izradom sigurnosnih softvera. Tvrtku vode Mario Vuksan i Tomislav Pericin, a osnovana je 2009. godine s ciljem borbe protiv sljedeće generacije inteligentnih sigurnosnih prijetnji u IT industriji. “Zločesti dečki” tada su već naveliko napadali sigurnosne sustave, a tvrtka je imala podružnice u Americi, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Kitarović se pridružio timu u kojem je bilo četrdesetak stručnjaka, ali se nikada nije saznalo što je radio, nego samo da je za svoj rad bio plaćen oko 2000 eura mjesečno.

Kada mu je sredinom veljače istekao šestomjesečni ugovor, stigla je vijest da je dobio stalni posao u solinskoj tvrtci AD Plastik na radnom mjestu savjetnika za korporativnu sigurnost. Radit će u Zagrebu, gdje tvrtka zapošljava oko 600 ljudi. Što će raditi i koliko će zarađivati ostaje tajna, što je uostalom i normalno za privatne tvrtke da ne daju takvu vrstu podataka za javnost, bez obzira na to radilo se o suprugu predsjednice ili bilo kome drugom.

Novi posao

Tvrtka korijene vuče iz legendarne Jugoplastike, u kojoj je 1968. počela proizvodnja namijenjena automobilskoj industriji. Zatim je osnovano samostalno poduzeće Autodijelovi, koje je 1994. godine promijenilo ime u AD Plastik. Tvornice su u Zagrebu, Rusiji, surađuje se s Rumunjima, a 2007. tvrtka je dokapitalizirana sa 42,5 milijuna eura. Prije četiri godine otvorene su i tvornice u Mladenovcu u Srbiji i Kalugi u Rusiji, a prije dvije godine nova linija bojenja u Zagrebu.

Kada je Mladen Peroš na vlastiti zahtjev opozvan s mjesta predsjednika Uprave AD Plastika, postavljen je Riječanin Marinko Došen. Je li “riječka veza” dovela i Kitarovića u tu tvrtku, nije poznato, a nedavno je objavljeno da će AD Plastik početi proizvoditi dijelove za fantastični Maserati Levante, koji će u ožujku biti predstavljen na sajmu automobila u Ženevi. Riječ je o luksuznom SUV-u, a to je i početak rada solinske firme za automobile prve klase. Poslovanje AD Plastika, u ovim tužnim vremenima za hrvatsko gospodarstvo, pokazatelj je da se može raditi natprosječno, pa je zabilježen rast i u Rusiji i Srbiji.

Kada je riječ o Jakovu Kitaroviću, za njega je to novi početak. Uostalom, i njegova supruga, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na samom je početku mandata. O predsjednici ćemo svaki dan čitati u novinama, a Jakov Kitarović pokušat će i dalje ostati čovjek iz sjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:40