VRHOVNA ZAPOVJEDNICA

PREDSJEDNICA ZA VRAĆANJE VOJNOG ROKA 'Prijetnje se usložnjuju. Ne želim nikoga plašiti, ali u slučaju terorizma treba znati kako to spriječiti'

 Facebook

“Obavezni vojni rok trebao bi trajati između jednog i tri mjeseca. Moja je ideja bila da to ne bude nešto što se odrađuje za državu, nego nešto modernije koncipirano i da se za to dobije određena naknada”, rekla je u četvrtak u razgovoru za Televiziju Student predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona smatra da to mladim ljudima pruža dodatno obrazovanje kako bi znali reagirati i pomoći u slučaju nesreća i prirodnih katastrofa.

“Prijetnje se usložnjuju. Ne želim nikoga plašiti, ali u slučaju terorizma trebamo znati kako to spriječiti ili pomoći ako do toga dođe”, rekla je predsjednica.

U nekoliko se navrata u svojoj predsjedničkoj kampanji i par mjeseci nakon izbora za predsjednicu zalagala za služenje obaveznog vojnog roka, no ubrzo je odustala od toga. Najvjerojatnije nakon što su joj vojni čelnici objasnili kako bi uvođenje obaveznog vojnog roka vojni proračun opteretilo s dodatnih 500 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Ova tema je ponovno otvorena potpuno neočekivano u srijedu na sjednici Odbora za obranu prilikom rasprave o novom načelniku Glavnog stožera. Pojedini zastupnici HDZ-a, HSP-a Ante Starčević i Mosta bez ikakve stručne podloge otvorili su raspravu o tom pitanju.

Najdalje je otišao Pero Ćorić iz HSP-a AS koji je rekao da bi vojni rok trebalo uvesti zbog mogućih prijetnji iz Srbije.

Obavezno služenje vojnog roka ukinuto je 2006. godine prije svega zbog nezainteresiranosti mladih koji su tražili način da umjesto u vojsku odu na civilno služenje vojnog roka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:12