KOSOR POMELA NEPRIJATELJE U HDZ-U

Prije im je bila ‘Suzana’, a sada je vladarica Banskih dvora

 Saša Midžor Sučić/CROPIX

ZAGREB - Ja neću biti Ivo Sanader, ja ću biti Jadranka Kosor, poručila je premijerka 4. srpnja na Saboru HDZ-a kad je aklamacijom potvrđena za novu šeficu vladajuće stranke. Tada su joj mnogi predviđali da će njezin mandat biti kratkog vijeka, pogotovo zato što je imala najviše protivnika u vlastitim redovima. Još do nedavno bilo je izvjesno da će se održati izvanredni izbori unutar stranke, kako joj se ne bi više prigovaralo da je samo preuzela Sanaderovu štafetu. No, čini se da sada ti izbori neće biti potrebni.

Svaki mjesec jedna smjena

- Izvanredni izbori jedna su od opcija, ali nisu nužni - kaže nam sugovornik iz HDZ-a. Jesu li joj potrebni ili ne, odlučit će sama premijerka, premda smatramo, dodaje, da su suvišni jer Kosor ima sve veću potporu u stranci. Dokaz za to je i nedavna koordinacija svih županijskih organizacija u središnjici HDZ-a u Zagrebu. Svi predsjednici dali su joj podršku u svemu što radi, a bivšeg šefa nisu ni spomenuli, jer kako je tada istaknuo jedan od sudionika, “HDZ može imati samo jednog predsjednika.” To su očito shvatili i u samom vrhu stranke, pa su i oni za koje se znalo da joj se najviše protive promijenili priču. Danas joj se javno malo tko suprotstavlja, a Vladimir Šeks, primjerice, čak je zatražio od predsjednika Mesića da je odlikuje jednim od najviših državnih odličja, među ostalim i za borbu protiv korupcije.

Otkako je na čelu Vlade Jadranka Kosor je unatoč velikim otporima u stranci ipak smijenila mnoge HDZ-ove kadrove. Gotovo svaki mjesec po jednog. Otišao je šef HPB-a Josip Protega, Uprava HEP-a na čelu s Ivanom Mravkom, Uprava HAC-a, Kalmetin državni tajnik Zdravko Livaković, potpredsjednik Vlade Damir Polančec... No, da u stranci još uvijek ne drži sve konce u rukama pokazuje i primjer ministra Božidara Kalmete. Njegovu je smjenu najavila, a onda se idući dan iznenada povukla.

- Najavom da će razgovarati o njegovoj odgovornosti Jadranka Kosor mu je, zapravo, dala šansu za častan uzmak, odnosno da sam podnese ostavku - rekao nam je jedan dužnosnik HDZ-a. No, Kalmeta se, kako se to činilo u utorak, ne namjerava tek tako povući. O mogućem Kalmetinu odlasku HDZ-ovci zadnjih dana nisu bili previše voljni pričati, pa čak niti oni koji slove kao njezini vječni protivnici. Neki u HDZ-u smatraju da je od Kalmete, kad je riječ o posljednjoj željezničkoj nesreći, čak odgovorniji državni tajnik za promet, HSLS-ovac Dražen Breglec.

Čini se da Jadranka Kosor polako ali sigurno gradi svoju mrežu suradnika, ljudi na koje može računati i koji će joj u svakom trenutku pružiti podršku. Kad već u vlastitim redovima nije imala previše onih kojima može vjerovati, Kosor se okrenula i onima izvan HDZ-a.

Ignorirala Sanadera

Jedan od njezinih najvećih kritičara postao je danas jedan od njezinih najodanijih saveznika.

Predsjednik Stjepan Mesić prije pet godina u predsjedničkoj kampanji svoju protukandidatkinju Jadranku Kosor zvao je Suzanom, tvrdio da iskače iz paštete, govorio da joj je mjesto u predsoblju Sanaderova kabineta... Danas je Stjepan Mesić poput njezina tihog partnera - odnosi dvaju predsjednika nikada nisu bili bolji. I ne samo to, Mesić je, kažu neki analitičari, postao njezin glasnogovornik - što Kosor misli, to Mesić govori.

Upravo je Mesić prije tri tjedna jasno rekao kako bi da je na Kalmetinu mjestu podnio ostavku, pozivao je USKOK da se pozabavi Sanaderom zbog izmjena dioničkog ugovora između Ine i MOL-a. Premijerka na takve izjave nije imala nikakvih primjedbi. No, nije se osvrtala niti na poruke bivšeg premijera Sanadera da bi se institucije mogle pozabaviti i Mesićem.

Odani saveznici Jadranke Kosor osim Mesića su i njezini koalicijski partneri, nezavisni ekonomski stručnjaci, bivši HDZ-ovci poput predsjedničkog kandidata Nadana Vidoševića te Borislava Škegre.

Josip Friščić, šef HSS-a, je Jadranku Kosor, dok je bila potpredsjednica u Vladi, na rijetkim koalicijskim sastancima pozdravljao s “mala moja”. Odlaskom Ive Sanadera HSS-ovo partnerstvo u Vladi kao da je dodatno učvršćeno, a Friščić nam u šali kaže kako ju sada zove “vladarica”. Dobre odnose koje je predsjednica HDZ-a izgradila s prvim čovjekom seljaka nije narušila niti afera oko Podravke. Odrekla se Polančeca, ali ne i Friščića. Nije dugo trebala čekati da joj Friščić “vrati uslugu”.

- Vlada s Jadrankom Kosor na čelu pokazala je da je spremna izvući glavu iz pijeska i rješavati probleme. U HSS-u će imati partnera u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala - poručio je Friščić svojoj partnerici iz HDZ-a na skupštini HSS-a. Predsjednik HSS-a i u izjavi za Jutarnji bio je nedvosmislen:

- Jadranka Kosor u meni ima potpuno odanog suradnika. Mislim da je stvari dobro postavila i daje sve od sebe. Razočarala je sve zloguke proroke koji su predviđali da Vlada koju će ona voditi neće opstati - ističe Friščić. Ne želi se izjašnjavati koga od koalicijskih partnera smatra najboljim Kosoričinim saveznikom kao niti komentirati ocjene da veću podršku ima među koalicijskim partnerima nego u vlastitoj stranci.

- Ne želim se miješati u odnose u HDZ-u. Ne znam kako premijerka surađuje s ostalim partnerima, ali znam da sa mnom surađuje dobro - kaže. Svoje zadovoljstvo koalicijom s HSS-om Kosor je najbolje demonstrirala i pozivom da budu partneri i nakon idućih izbora. Friščić priznaje da mu je godilo to čuti, no tvrdi - prerano je za dogovore.

I Đurđa Adlešič je hvali

Na njezinoj je strani i kada se govori o mogućnosti Sanadeova povratka u aktivnu politiku.

- Sanader ima mandat zastupnika i može se vratiti kad hoće, no ne vjerujem da će se to dogoditi jer je, kad je davao ostavku, rekao da ide iz politike - podsjeća Friščić, iste argumente koristi i Jadranka Kosor. Iz HSLS-a pod vodstvom Darinka Kosora Sanaderu je jasno poručeno da bi njegov povratak u politiku značio i njihov izlazak iz koalicije. Novi šef HSLS-a s premijerkom je u rodbinskim vezama, no pokazao se puno tvrđim partnerom nego što je to bio HSLS pod vodstvom Đurđe Adlešič. Prvi čovjek liberala odmah joj je rekao da stranka pod njegovim vodstvom neće rušiti Vladu, ali se isto tako nije libio kritizirati neke Vladine poteze. Tako joj je i u vezi s Kalmetom poručio da postoji nešto što se zove politička odgovornost i da bi joj bilo “lakše kada bi se oslobodila tereta”. Bivša predsjednica HSLS-a Adlešič bila je zadovoljna suradnjom sa Sanaderom, ali je nakon njegova odlaska nekoliko puta istaknula da je Kosor bolja za suradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 04:56