KAOTIČNA SITUACIJA

POROŠENKO OTKAZAO DOLAZAK U ZAGREB Kolinda ostala bez prve zvijezde inauguracije

 AFP

Glavna zvijezda inauguracije Kolinde Grabar Kitarović, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, ipak je, kako doznajemo, otkazao dolazak na svečanu prisegu nove hrvatske predsjednice. Naime, situacija na bojištu u istočnoj Ukrajini samo nekoliko sati prije stupanja na snagu primirja potpisanog u Minsku je potpuno kaotična, kontradiktorna i komplicirana te zahtijeva Porošenkovu nazočnost, kako su nam objasnili u Kijevu.

Položaj ukrajinske vojske na cijeloj liniji bojišta nije dobar, a proruski separatisti su prišli strateškom lučkom gradu Mariupolju te bolje stoje u Debaljcevskoj kotlini. Ukrajina je nezadovoljna ofenzivom koju su pokrenuli proruski pobunjenici s ciljem da prije stupanja na snagu primirja zauzmu što više teritorija.

Kako javljaju kijevski mediji, ukrajinski predsjednik zaprijetio je uvođenjem ratnog stanja na području cijele zemlje, ne samo u regiji Donjeck i Lugansk, ako se najnoviji sporazum o primirju, potpisan u Minsku, ne bude proveo u djelo. Nedavno potpisani mirovni sporazum izazvao je poprilično nezadovoljstva u Kijevu jer se smatra da je Moskva dobila “zamrzavanje” sukoba koje previše sliči na situaciju s moldavskim Pridnjestrovjem, a nezadovoljni su i prijedlogom prema kojemu bi pobunjeni dijelovi Ukrajine dobili specijalni autonomni status koji Ukrajinu može, u slučaju realizacije, zakinuti za puni državni suverenitet.

- Sad smo na raskrižju: ili će neprijatelj prekinuti sukob pa će oružje zašutjeti i počet će smirivanje ili oni žele eskalaciju i totalni rat, a onda to znači suprotstavljanje cijelom svijetu - ustvrdio je Petro Porošenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 01:11