SVE O BANDI RAZBOJNIKA

OTKRIVAMO Kako je opljačkana banka u Sl. Brodu: Središte grada izgledalo je kao ratna zona

Pljačkaši su u Hrvatsku ušli iz Bosne. Na izlasku iz banke su se sudarili s policijom. Andrija Kljajić je ranjen u trbuh i uhapšen, a Ivan Dešić, tjelohranitelj generala Mladena Kruljca, je pobjegao
 Danijel Soldo / CROPIX

U trenutku kada je Andrija Kljajić prešao granicu i ponovno ušao u Hrvatsku, istražitelji iz Banje Luke hitno su obavijestili hrvatske kolege da je na njihovu teritoriju opasni kriminalac za kojim je još 2007. izdana Interpolova tjeralica.

Bilo je to u četvrtak, na dan krvave pljačke u Slavonskom Brodu , samo dva sata prije filmskog okršaja pred poslovnicom PBZ-a u Strossmayerovoj ulici.

Kljajić je s partnerom Ivanom Dešićem oko 13 sati uletio u banku, a kad su izlazili, pljačkaši su se doslovno sudarili s policajcima koji su izašli na teren.

Strah i trepet

Počeo je kaos.

Ispaljeno je više od dvadeset hitaca, a središte Broda izgledalo je kao ratna zona. Prštala su stakla, a ispaljeni meci završavali su i u ulazima okolnih stambenih zgrada. Svjedoci spominju rafale i viku.

U bliskom susretu Kljajić je jednog policajca uspio odvaliti pištoljem o glavu, nakon čega je propucan u trbuh. Dešić, njegov partner u zločinu, uspio je sjesti na skuter i pobjeći.

Gosti obližnjeg kafića, koji su se od straha pobacali na pod, vidjeli su ga kako juri, s kacigom na kojoj je bio znak munje, prema naselju Andrije Hebranga koje su kasnije odsjekle duge cijeve i “rastavile ga na proste faktore”. Pretraženi su stanovi, šupe i tavani, ali potraga za Dešićem dosad nije urodila plodom. Osim što je naoružan i opasan, spekulira se da je i ranjen.

Ubojstvo u Dubravi

Na poprištu obračuna ostale su čahure, krhotine stakla i razbacan novac koji je pljačkašima ispao u pucnjavi.

Andrija Kljajić već je godinama poznat policiji kao opasni kriminalac. Interpol ga već tri godine traži zbog kaznenih djela oružanih prepada i nasilja, a prema navodima banjolučkih Nezavisnih novina, istražitelji su ga povezali i s krvavom pljačkom u zagrebačkoj Dubravi kada je svirepo ubijen zaštitar. Izvor koji je ove informacije otkrio banjolučkim novinarima jedini je koji Kljajića stavlja na mjesto obje pljačke, jer službeni izvori zasad šute.

Kljajić je trenutno na Odjelu intenzivne njege bolnice u Slavonskom Brodu pod strogim policijskim nadzorom.

Prepad na Volksbanku u Dubravi lani tri dana uoči Božića šokirao je Zagrepčane . Nervozni muškarac obučen poput skitnice, s tamnim podočnjacima i upalim očima, ušetao je u poslovnicu u Aveniji Dubrovnik s kapom na glavi i pištoljem u ruci.

Mršav i ljutit počeo se derati da će sve poubijati. Počelo je naguravanje sa zaštitarom Damirom K. (49) kojeg je propucao. Zaštitar je preminuo u 8.30. Živio je samo s bratom i nepokretnom majkom, a kao zaštitar je radio deset godina.

Stotine tisuća kuna

Kljajić (ili njegov partner, jer još se sa sigurnošću ne zna na koji je način sudjelovao u prepadu) je nestao s nekoliko stotina tisuća kuna. Po medijima se spekuliralo, s obzirom na traljavo, neplanski i nervozno odrađen posao, da je riječ o skitnici, a vjerojatno i narkomanu.

Kljajić je za to vrijeme s djevojkom prešao granicu i 2011. počeo kao stanar stambenog kompleksa banjolučke Starčevice. Policija koju su s granice obavijestili da je u zemlji počela ga je intenzivno pratiti. Tri mjeseca su ga nadzirali, ali Kljajić ničim nije dao do znanja da ponovno planira udariti na banku u Hrvatskoj. Nitko od susjeda nije znao da na prvom katu živi okorjeli razbojnik s kojim su povezana mnoga nerazriješena kaznena djela.

Istovremeno s napadom na PBZ u Brodu netko je anonimno dojavio da je postavljena bomba u zgradi Brodsko-posavske županije pa, iako neslužbeno, sumnja se da su to učinili pljačkaši da bi skrenuli pozornost.

Ni policija BiH ni brodsko-posavska policija jučer nisu htjeli potvrditi da je Kljajić povezan s pljačkom Volksbanke u Dubravi. Kratko su objasnili da istraga traje.

Interpol na svom web siteu navodi kako je Kljajić rođen u Slavonskom Brodu 1963. godine, ali njegovu sliku nisu objavili. Tjeralicu su izdali temeljem policijske tjeralice iz Slavonskog Broda.

Banke su nova meta pljačkaša. Prema službenim policijskim statistikama, lani je u zemlji počinjeno 1151 razbojništvo. Policija je razriješila 553, što znači oko 48 posto.

Tijekom prva četiri mjeseca 2011. godine počinjeno je 436 oružanih prepada. Policija je razriješila 38,5 posto, odnosno njih 168. Iako se preko medija sugeriralo da je ove godine broj pljački kladionica, pošta i banaka porastao, riječ je zapravo o padu broja počinjenih kaznenih djela te vrste.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:34