PONUDA ZADRUGE MIR

‘Ponudili smo između 80 i 120 milijuna eura za Kupare. Vlada ipak traži previše za taj kompleks’

Predsjednik Udruge Želimir Čizmić tvrdi kako nitko ne stoji iza njih i da bi inicijalni kapital skupili preko članarina zadrugara
 Tonči Plazibat/CROPIX

Kupare bi obnavljali i tamošnji branitelji koji su se okupili u Zadrugu Mir. Upravitelj zaklade je Želimir Čizmić, predsjednik Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice, a kao članovi navode se i Vlaho Lonza, predsjednik Nadzornog odbora Atlantske plovidbe, Fabijan Vukić i Miho Pejdar, koji se na prošlim izborima kao član HSS-a kandidirao za načelnika Općine Župa dubrovačka.

Čizmić tvrdi da nitko ne stoji iza njih, kako nisu neozbiljni, a da bi početni novac za investiciju skupili preko članarina budućih zadrugara. Poslije bi tražili kredite od komercijalnih banaka i HBOR-a, a iskoristili bi i državne poticaje.

Milijun članova udruge

- Cilj je učlaniti najmanje 100 tisuća članova u zemlji i inozemstvu, s time da se uz atraktivan program, dobro i pravilno predstavljen, s vremenom može uključiti i do milijun članova - navodi se u njihovoj neobvezujućoj ponudi za Kupare.

Branitelji smatraju da projekt nije vrijedan 250 milijuna eura, na koliko ga procjenjuju u Vladi, već osjetno manje, od 80 do 130 milijuna eura, i taj iznos nude u svojoj ponudi.

No, njima nisu samo Kupari interesantni.

- Predsjedniku Josipoviću prezentirali smo projekt uređenja svih bivših vojnih objekata, gdje bi se moglo otvoriti 15 tisuća ležajeva. Ako u Hrvatskoj ima 500 tisuća branitelja, ako skupimo zadrugare iz Europe i svijeta i druge veteranske udruge, možemo prikupiti potreban novac. Naravno, tada bismo i lakše došli do kredita - uvjeren je Čizmić.

Njihova ponuda predviđa izgradnju pet objekata sa 1500 kreveta, sportsko-rekreativni centar i kongresni centar s do 5000 mjesta.

600 zaposlenih

Hoteli i apartmani bili bi na razini pet zvjezdica, radili bi tijekom cijele godine, a gradnja bi bila energetski učinkovita, prema najvišim standardima EU.

Zaposlili bi 450 do 600 ljudi, a cijeli projekt bio bi gotov za četiri godine od početka gradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:55