ŽELE GRADITI HOTELE S PET ZVJEZDICA I VILE

BITKA ZA ATRAKTIVNI KOMPLEKSKUPARI Tko su moćni Rusi koji se bore protiv Todorića i grofa Eltza?

Direktorica Titana: Gradili bismo hotele s pet zvjezdica i vile, a menadžment bi bio povjeren poznatom svjetskom brendu
 Biljana Gaurina/CROPIX

Iza tvrtke Titan nekretnine, koja je uz još pet ponuđača na nedavnom natječaju iskazala interes za ulaganje u projekt Kupari, kako doznajemo, stoje bogati ruski biznismeni, ugledni bankari i vlasnici jedne od najvećih građevinskih tvrtki u Moskvi.

Tako su dosadašnji favoriti za Kupare, Karisma Hotels Adriatic, u vlasništvu Ivice Todorića i agencije TUI, grof Georg Eltz, suvlasnik Valamara i turski Rixos, dobili ozbiljnu konkurenciju u bogatim Rusima koji spremno čekaju prvi obvezujući natječaj.

‘Ponudili smo između 80 i 120 milijuna eura za Kupare. Vlada ipak traži previše za taj kompleks’

Titan nekretnine, naime, podružnica je ruske tvrtke Inteco koja je sve do prije dvije i pol godine bila u vlasništvu najbogatije Ruskinje Jelene Baturine, supruge bivšeg moskovskog gradonačelnika Jurija Lužkova, čije bogatstvo Forbes danas procjenjuje na milijardu dolara.

Baturina sada živi u Londonu, vlasnica je dva nekretninska fonda i ulaže u projekte po Europi i SAD-u. Ona je tvrtku Inteco 2011. prodala ruskom bankaru i vlasniku B&N banke, Mihailu Šiškanovu, za 1,2 milijarde dolara. Šiškanov, koji je 179. na listi najbogatijih ruskih biznismena, s procijenjenim bogatstvom od preko 550 milijuna dolara, dobio je 98 posto dionica, a ostatak je kupila ruska Sberbank.

Inteco danas vodi Oleg Sološčanskij, a on je ujedno i osnivač zagrebačke tvrtke Titan građenje, koja je u Hrvatskoj počela poslovati još 2004. Titan građenje ima nekoliko tvrtki kćeri, između ostalih i Titan nekretnine, čija je direktorica Oksana Dvinski i ta se tvrtka javila na natječaj za Kupare. Sve tvrtke u vlasništvu su Inteca iz Moskve, a u Hrvatskoj su prisutne već 10 godina. Tvrtka Inteco danas vrijedi preko dvije milijarde dolara, a godišnje, kazuje direktorica Titan nekretnina Oksana Dvinski, sagrade više od 400.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora. Najponosniji su, kaže direktorica, na stambenu četvrt Dominion u Zapadnom moskovskom okrugu. Tu je i kompleks Olimp u Sočiju, izgrađen za Zimske olimpijske igre. Kada je riječ o stranim investicijama, Inteco je, među ostalim, izgradio i Grand Tirolia Golf and Ski Resort u Austriji. U Hrvatskoj su htjeli ulagati u Brijune i prošli dva kruga natječaja, ali su zbog sporosti administracije odustali od projekta.

- Dali smo i bankovno jamstvo od 158 milijuna eura, ali kada smo vidjeli da će se to odužiti, odustali smo. Trebalo im je godinu dana samo da odgovore na našu ponudu - tuži se Dvinski.

U Zagrebu su 2008. sagradili stambeni kompleks Markuševac, a 2012. dovršili su projekt Zagrebačka, stambeno-poslovnu zgradu sa 111 stanova i četiri poslovna prostora, u koju su uložili 15 milijuna eura. Također, njihova Titan Energija suinvestitor je najveće solarne elektrane u Hrvatskoj u Orahovici. Ulagali bi još. Novca imaju, ali bune se zbog sporosti administracije.

- Hrvatska ima veliki potencijal, ali postoje i veliki problemi. Za sada nijedan veliki projekt nismo uspjeli realizirati. Javili smo se za Brijune i Hotel Maestral, ali ne znam što se dogodilo s tim natječajima. Ili se prolongiraju ili ponište - govori direktorica tvrtke, 37-godišnja Ukrajinka koja se prije 10 godina doselila u Hrvatsku. Tu se udala za odvjetnika Marka Smoleka. Žive u Zagrebu i imaju troje djece.

- Tražila sam odvjetnika, našla muža - šali se ova vedra Ukrajinka. Njihova vizija razvoja Kupara jest da bivše vojno odmaralište u budućnosti postane luksuzni resort s pet zvjezdica. Gradili bi hotele, ali i vile s bazenima. Menadžment bi najvjerojatnije bio povjeren nekom poznatom svjetskom brandu, poput Kempinskog. Novca, kaže, ne nedostaje.

Spominje i neke buduće projekte. Ulagali bi i u hidroelektrane. Već su bili na sastanku s ministrom Vrdoljakom, ali ništa se nije pomaknulo s mrtve točke. Zainteresirani su i za projekt prvog Aman Resorta u Hrvatskoj, onog u Cavtatu.

- Počeli smo s njima pregovore o budućoj suradnji - otkriva nam Dvinski.

Otvorena još jedna ponuda iz Moskve

Povjerenstvo za ocjenu prijava jučer je održalo telefonsku sjednicu kako bi razmotrilo i prihvatilo neobvezujuću ponudu ruske Avenue Grupe za obnovu Kupara. Ponuda je otvorena dan nakon što je ministar turizma javno objavio da je pristiglo pet ponuda.

- Mi smo krivi. Investitor je u pravovaljanom roku poslao ponudu. No, poštu smo provjeravali samo jučer ujutro, a njihova dokumentacija stigla je kasnije tijekom dana. Mi smo napravili previd i nismo provjeravali je li stigla još neka ponuda, kazala je Ivana Ivanković iz DUUDI-ja. Ovom nadopunom broj zainteresiranih investitora popeo se na šest. Sjedište Avenue Grupe je u Moskvi i čini je dvadesetak tvrtki čija je djelatnost razvoj, investiranje u projekte i gradnja. Moskva im je osnovno tržište, a radili su na projektima u SAD-u, Belgiji, Austriji i Bugarskoj te na nekim manjim projektima u Hrvatskoj. ( K. Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:25