LIJEČNICA OSUĐENA ZA NEMAR

‘Od vrtoglavice pati pola zemlje pa neću valjda zato na teren’

Liječnica đurđevačkog Doma zdravlja Vesna Tafra-Kovačić nepravomoćno je osuđena na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog nepružanja pomoći pacijentu koji je poslije umro.

U vozilu đurđevačke Hitne pomoći na putu do koprivničke bolnice 22. ožujka 2009. godine od šoka zbog iskrvarenja umro je Đurđevčanin Goran Livanić (42). Protiv liječnice podignuta je optužnica zbog nesavjesnog liječenja, a na Općinskom sudu u Koprivnici nepravomoćno je proglašena krivom. Sutkinja Lidija Vuljak osudila ju je na dvije godine bezuvjetnog zatvora, a njezina braniteljica Lidija Rukavina najavila je žalbu na presudu.

Liječnička dužnost

U kratkom obrazloženju nepravomoćne presude sutkinja Lidija Vuljak bila je konkretna i jasna.

- Odbili ste liječničku pomoć, propustili provjeriti stanje pacijenta koji je zbog toga preminuo. Nije bitan auto, bitan je liječnik i njegova volja. Vi tu volju niste imali. Morali ste se sami uvjeriti u stanje pacijenta, što ste dva puta propustili, a treći put poslali medicinsku sestru da to učini. Medicinska sestra nije dužna prepoznati simptome, to je dužnost liječnika. To je isto kao da presudu izriče sudski daktilograf, a ne ja kao sudac - rekla je sutkinja Lidija Vuljak.

Noćni pozivi

Drama đurđevačke obitelji Livanić počela je 21. ožujka 2009. Tada je oko 20 sati Gordana Livanić nazvala u Dom zdravlja za pomoć, opisala da njezin brat Goran gubi ravnotežu i da mu nije dobro. Liječnica je tada prvi put odbila otići u stan koji se nalazi vrlo blizu ambulante i pružiti mu pomoć, već je zatražila da joj se donese njegova medicinska dokumentacija.

Kada joj je Goranova sestra u ambulantu donijela zdravstvenu knjižicu, liječnica je drugi put odbila pružiti pomoć i tražila je da ga sestra sama dovede na pregled. Kako ona to nije mogla učiniti, ponovno je liječnicu nazvala oko 5.45 ujutro vrišteći da joj se brat srušio i da je šlagiran. Tada je liječnica Tafra-Kovačić i treći put propustila pružiti liječničku pomoć jer je kući poslala medicinsku sestru i vozača Hitne pomoći da bolesnika dovedu u ambulantu. Kada su došli u kuću i zatekli Gorana Livanića koji je oralno i rektalno krvario, zatražili su pomoć još jednog vozača, nakon čega su Livanića prebacili u ambulantu i odmah ga uputili prema koprivničkoj bolnici. No, za Gorana Livanića bilo je prekasno, preminuo je oko 6.25 sati u vozilu Hitne pomoći.

( K. Eisenbeisser , D. Borozan/Podravski list)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:34