ZAŠTO JE UMRO

Ispovijest liječnice osuđene na zatvor: Dokazat ću da nisam kriva za smrt pacijenta

'U 5.55 ujutro imala sam toliku gužvu u ambulanti da nisam mogla s Hitnom izaći na teren'
 Nikola Wolf / Podravski list / CROPIX

Tog je dana u ambulanti hitne pomoći u malom podravskom gradu bilo vrlo živo. Dežurna liječnica rutinski je procjenjivala tko je hitan slučaj, a tko može čekati. Primala je djecu s vrlo visokom temperaturom, starce s aritmijama, krpala rane nastale slučajnim ozljeđivanjem.

- Halo, hitna? Dođite odmah, mom bratu nije dobro. Vrti mu se u glavi - te je kobne večeri oko 20 sati molio ženski glas.

Nakon što je čula da je pacijent već imao zdravstvenih tegoba zbog čega se liječio u Kliničkoj bolnici Dubrava, doktorica je zamolila njegovu sestru da skokne do ambulante s nalazima. Pacijent je stanovao blizu zgrade hitne, a u ambulanti je, mislila je liječnica, tog časa bilo prečeg posla. Na vratima ambulante sestra se pojavila nakon nekoliko minuta. Samo s bratovom zdravstvenom knjižicom u rukama. Gotovo u isto vrijeme roditelji su u hitnu dopremili ozbiljno ozlijeđenu djevojčicu koju je ugrizao pas.

- Molim vas, treba mi dijagnoza bolesti, a ne zdravstvena. Dovedite brata do ambulante da ga pregledamo, vidite da smo u gužvi - već je liječnica pomalo gubila živce.

Vrtoglavica je oko 5.55 ujutro prerasla u pravu dramu. Sestra je još jednom nazvala hitnu očajno vrišteći kako joj se brat srušio te je sigurno šlagiran. Liječnica je poslala je medicinsku sestru i vozača po pacijenta. Bilo je kasno.

Obrazloženje sutkinje

Goran Livančić (42) preminuo je u vozilu hitne oko 6.25 sati na putu prema koprivničkoj bolnici. Đurđevačka liječnica dr. Vesna Tafra Kovačić nepravomoćno je osuđena na dvije godine bezuvjetnog zatvora. Obrazlažući presudu, sutkinja Lidija Vuljak rekla je kako je liječnica odbila pomoći i propustila provjeriti stanje pacijenta koji je zbog toga preminuo.

- Morali ste se sami uvjeriti u stanje pacijenta, što ste dva puta propustili, a treći put poslali medicinsku sestru da to učini, a ona nije dužna prepoznati simptome, to je dužnost liječnika - bila je jasna sutkinja Vuljak. Liječnica Tafra Kovačić, s kojom smo jučer razgovarali u pedijatrijskoj ambulanti u Đurđevcu, tvrdi da nije kriva za smrt Đurđevčanina Livančića.

Nalaz obdukcije

- Nema zakona niti pravilnika koji bi liječnicima odredio uvjete za odlazak u kućni posjet. Zbog toga, kao i zbog nalaza obdukcije, smatram da sam trebala biti oslobođena krivnje - priča nam liječnica. Prema presudi koprivničke sutkinje Lidije Vuljak, doktorica je osuđena za smrt pacijenta kome nije došla u kućni posjet iako je pacijentova sestra Gordana Livančić u dva navrata bila u đurđevačkoj Hitnoj pomoći te oko 5.55 sati kobnog 22. ožujka 2009. godine nazvala đurđevački Dom zdravlja. Goran Livančić preminuo je oko 6.25 sati na putu prema koprivničkoj bolnici, a sudski vještaci utvrdili su da je uzrok smrti šok zbog iskrvarenja.

Ležaj bez krvi

- Nalaz sudskih vještaka znatno se razlikuje od obdukcijskog i nikako se ne mogu pomiriti s njihovom tvrdnjom da je pacijent preminuo od šoka zbog iskrvarenja. Obdukcijom koja je provedena u koprivničkoj bolnici utvrđeno je da je pacijent preminuo od srčane dekompenzacije, što znači da ga ni pružanje liječničke pomoći nije moglo spasiti. Svi koji su bili u vozilu Hitne mogu potvrditi da na ležaju nije bilo tragova krvi koji bi upućivali na to da je pacijent iskrvario - kaže nam dr. Vesna Tafra Kovačić.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:00