MISTERIJ U MIKANOVCIMA

‘Ne vjerujemo u priče o sekti i ritualnim samoubojstvima’

Policija, liječnici i psiholozi pokušat će rasplesti motive triju samoubojstava
 Damir Glibušić/CROPIX

STARI MIKANOVCI - Izgubi li se putnik u noći negdje oko Starih Mikanovaca, lako mu je povjerovati u priče lokalnog župnika o vragu koji se nadvio nad selo.

Gusta magla pritisnula je polja, a slavonski sjeverac gužva grane i zviždi preko šorova. Kao da su se šumski zlodusi uhvatili u kolo sa samim đavlom, pa sad zajedno šuruju i traže čiste duše da ih odvuku u sami pakao.

Blato što tvrdne pod prvim zimskim mrazom, škripi pod cipelama dok u kasne sate ulazimo u seosku birtiju u samom središtu.

Spora je večer, pa se ispod kavanskog dima u kutu nazire tek mladi par u povjerljivom šaputanju na uho. Četvorka u drugom kutu je zakartala belu, pije se gemišt, a konobar pospano provjerava rezulate svog tiketa. Ulice puste, tek pokoji automobil na putu prema Osijeku uspori na zavoju.

U istom redu

- Nije vrag, nego su ti selo opsjeli dosada i mrtvilo. Još nije ni svanulo, a već se mrači. Zime su duge u našem kraju, pa ljudima svašta padne na um - priča mi Franjo (54) koji je upravo završio sa svinjokoljom.

Večer je uoči pogreba 22-godišnjeg Berislava koji je treći mladić što se objesio u Mikanovcima u tri mjeseca.

Još nisu ni ugasle svijeće na grobu njegova prijatelja i susjeda Ivana (17), a on se objesio na željezničkom stupu što se vidi s prozora trošne kuće u kojoj je živio, tek nekoliko stotina metara od zlokobne šume u kojoj si je i Ivan na isti način oduzeo život.

Susjedi kažu da je obitelj skršena, a da su za smrt sina doznali posljednji u selu. Berislavovo tijelo primijetio je strojovođa vlaka i odmah pozvao policiju. Policija je obitelj obavijestila tek jučer ujutro, kad su već svi u selu znali i kad se vijest pronijela medijima.

- Dali smo mladima smrtonosna pomagala u ruke. Nemojte dopustiti da duh zla zavlada selom. Mladi, pozivam vas da dođete k meni i da razgovaramo ako imate problem. Nije rješenje štrik oko vrata, idemo se boriti sa životom, to je hrabrost - govorio je na Berislavovom pogrebu jučer velečasni Mirko Bingula.

Slušalo ga je nekoliko stotina mladih sa suzama u očima i cvijećem u rukama, dok su na začelju povorke zabrinuto hodali stariji mještani. Pogreb je bio skroman i kratak, a Berislav je pokopan u istom redu i tek nekoliko grobova dalje od svog susjeda Ivana i prijatelja Tomislava, perspektivnog vratara vinkovačke Cibalije koji si je život oduzeo 12. rujna.

Škola, posao, kafić

- Pogledaj niz ulicu nalijevo. Blato dokle ti oko seže. Sad pogledaj na drugu stranu. Ista stvar. Eto, tako ti se živi u Starim Mikanovcima - pričaju Josip, Hrvoje i Zvonimir koji su poznavali svu trojicu. Ponavljaju da su bili normalni mladići, družili se s djevojkama i bavili se raznim hobijima. Josip Jurčević (29) završio je drvodjelsku školu.

- Svako jutro ista priča. Budiš se, sjedneš na vlak za Vinkovce, odradiš školu, pa vlakom nazad. A što onda? Ništa. Imamo nekoliko kafića, izlazimo u Ivankovo… i tako. Fali puno toga ovdje u Mikanovcima, ali najviše fali posla - kaže Josip.

Braća Hrvoje i Zvonimir Nagić još idu u školu. Hrvoje izučava za vodoinstalatera.

- Škola, posao, a navečer kafić. Nema druge. Sjedneš pred televizor ili kompjuter. Internet u selu imamo već deset godina i ne vjerujem u priče o sektama ili ritualnim samoubojstvima. Stariji iz sela su odrastali u vremenu kad nije bilo televizora pa se sada interneta boje k’o samog vraga - kaže Zvonimir.

Ponos sela

Njegov brat Hrvoje (18), sjetio se da u Novim Mikanovcima, koji su od Starih odijeljeni samo pločom, postoji i bazen.

- Al’ to ti je otvoreni bazen koji radi kratko, preko ljeta. Tamo je zmazano i gužva, svi nahrupe na njega pa sam prestao odlaziti. A nema ni cura u Mikanovcima. Ima ih u Ivankovu, obližnjem selu, zato tamo i izlazimo - kaže Hrvoje, dok ostali kimaju glavom.

- Svinjokolja i sprovodi, to su ti bili najveći događaji ovdje još od ljeta - slažu se sva trojica.

Mikanovci su na prvi pogled selo usred ničega. Do Osijeka treba 40 minuta brže vožnje. Tamo i u Vukovaru su najbliže kinodvorane. U Vinkovcima, udaljenim 20 minuta, najbliže je kazalište. Prije deset godina izlazilo se u obližnju Strizivojnu, ali i to je mjesto zamrlo.

Mještani Mikanovaca pričaju kako se u selu svi bave ili poljoprivredom ili šumarstvom. Posla ima, ali slabo plaćenog, u Hrvatskim željeznicama. Mjesto ima četiri kafića, banku, diskont, crkvu, općinu i željezničku postaju.

S tmurnom atmosferom i besperspektivnošću ne slaže se načelnik općine Tadija Orlović.

- Mjesto ima oko 3500 stanovnika. Imamo barem 400 osnovnoškolaca, oko 120 srednjoškolaca i još dosta mladih koji su ostali u selu. Dva nogometna kluba okupljaju 200 mladih, a ribički klub se diči sa 70 mladih članova. U lokalnom KUD-u aktivno je stotinjak mladih. Mnogo ulažemo u logistiku i u mlade, i zato su ovi tragični događaji još veći šok - smatra Orlović, dodajući da je ponos sela mladi šahovski prvak Ante Brkić.

Internet je jedini prozor

I dok svećenik poziva na stalnu molitvu, i kako je jučer istaknuo, odgoj od majčinog krila, mladi u Mikanovcima traže rock and roll.

- Sjedni u automobil i upali radio. Uhvatit ćeš samo HRT 1 i možda Radio Vukovar. Nema tu ničega. Samo tambure u kafiću i narodnjaci u disku. Otišla bih davno iz sela, ali nemam para. A i kud da odem? U Vinkovce? Nije baš centar svijeta, da se razumijemo. Pa nek’ stariji slobodno pričaju o zlu s Facebooka, Internet je jedini prozor s pogledom iz ovog sela - direktna je bila Ivana (19).

Sva trojica bili su ministranti u crkvi

Tomislav V. (22), rezervni vratar mlade reprezentacije, koji se ubio u rujnu, bio je bliski prijatelj Ivana C. (17). Mještani kažu da su zajedno išli vlakom u Poljoprivredno- šumarsku školu u Vinkovcima. Mladić koji je jučer pokopan, Berislav Č., živio je nekoliko kuća od Ivana i poznavao ga, dok se s mladim vratarom nije družio, tvrde njihovi prijatelji.

- Selo je malo i svi su se znali, ali najviše su se družili Tomislav i Ivan - kaže Ivana. Berislavova obitelj je siromašna, žive u trošnoj kući, samo sa majkom koja se dvaput preudavala. Tvrde da je živio u neimaštini, ali da je bio vrijedan i dobar najamni radnik. Sve ih je krstio i pokopao velečasni Bingula, a svi trojica bili su ministranti u njegovoj crkvi.

- Gorke suze plačemo i moramo se ujediniti - jučer je rekao Bingula. I načelnik općine i svećenik Bingula bili su cijelo jutro na kriznom sastanku u Vinkovcima, gdje su s policijom i liječnicima zaključili da se mora oformiti posebni tim za kriznu situaciju. On će s radom početi tek za dva dana, kao i psiholozi koji se jučer nisu pojavili u srednjoj školi koju su mladići pohađali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:18