UDRUGE VETERANA NAKON SASTANKA S KOSOR

‘Ne stoji teza da je objava Registra napad na Vladu’

Ne želimo političke napade na bilo koga, nego da se utvrdi istina, kažu predstavnici udruga
Zagreb, 010410.Ured Predsjednika.Predsjednik Ivo Josipovic odrzao je radni sastanak s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor i ministrima zaduzenima za obranu i vanjsku politiku.Na slici: Predsjednik Ivo Josipovic, premijerka Jadranka Kosor, Gordan Jandrokovic ministar vanjskih poslova i Bozidar Vukelic ministar obrane.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Dan nakon sastanka s premijerkom Kosor predstavnici braniteljskih udruga ublažili su oštricu napada na predsjednika države Ivu Josipovića u kojeg je dio njih upirao prst krivnje za objavu registra branitelja .

I ton vladinog priopćenja s toga sastanka u kojem stoji da je tajna objava braniteljskog registra izravan udar na Vladu i premijerku osobno, stvorio je dojam da je Kosor lidere braniteljskih udruga istura kao vlastiti štit i frontu prema predsjedniku države Ivi Josipoviću.

Okupljanjem predstavnika tridesetak braniteljskih udruga nastojala je ostaviti dojam da su svi branitelji zdušno protiv objave registra, dakle uz nju. U tu svrhu nije se libila kroz vrata Banskih dvora propustiti čak ni Tomislava Merčepa kojeg su predstavnici HDZ-ove vlasti čitav niz godina, makar javno, držali podalje od sebe.

Dan kasnije neki od sudionika sastanka ustvrdili su da priopćenje u kojem se izrijekom tvrdi da je objava registra izravan napad na Vladu i premijerku osobno nisu ni vidjeli.

- Išao sam na sastanak upravo zato da se ne stvara konfrontacija između predsjednika i premijerke. Ne želimo biti lopta koju će bacati s lijeve na desnu stranu - izjavio je Đuro Dečak predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata. Dodao je kako je njegova udruga protv objave registra dok se o tome ne postigne nacionalni konsenzus.

- Ja u to uopće ne bih uplitao predsjednika. Otišao sam ranije sa sastanka, ali može se konstatirati da je to bio napad na Vladu i premijerku s obzirom na krizu koju prolazimo. No, to ne znači da iza objave stoji Ivo Josipović - rekao je Dečak.

Bez političkih napada

- Ne želimo političke napade na bilo koga. Želimo da se utvrdi ime osobe odgovorne za curenje podataka, pa ćemo tek tada znati u čijem je interesu to napravljeno - kazao je Tom Kačinari, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata. Dodao je kako su oni u tom smislu i podržali premijerku.

- Josipović zna da za njega nismo glasali na predsjedničkim izborima, ali to ne znači da ga danas ne poštujemo kao predsjednika - rekao je.

Čak je i Slavica Hruškar, koja je dan ranije zatražila zapovjednu odgovornost Ive Josipovića za curenje podataka iz registra branitelja, dan nakon sastanka izjavila da je ovakva objava registra napad na pravnu državu i čitav sustav.

‘Prije Mesić nego Josipović’

- I na premijerku i na predsjednika Josipovića - rekla je. Dodala je da je i ona za objavu registra, ali ne na ovaj način. Od Josipovića i dalje traži da kao vrhovni zapovjednik OS ispita tko je odgovoran.

- Nije mi jasno zašto se objava registra branitelja tumači kao napad na premijerku. Za mene bi to prije bio napad na predsjednika države i ministra obrane - kazao je Ivan Pšenica, predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. On smatra da Josipović u to nije upleten.

- Ako je to izašlo iz MORH-a 2006./07., onda bi prije mogao biti odgovoran bivši predsjednik Mesić i tadašnji ministar obrane jer je sve očitije da je informacija iscurila iz MORH-a. Pšenica se zalaže za objavu registra branitelja.

Dr. Vesna Bosanac, predsjednica Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. do 1991., smatra objavu registra najobičnijim lopovlukom i zamjera predsjedniku Josipoviću što je nije oštrije osudio.

Na pitanje kako je doživio premijerkin sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga u povodu objave registra branitelja, profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Ivan Grdešić, kaže:

Klijentelističko tijelo

- Nisam siguran da je čitava braniteljska populacija jednoznačno naklonjena premijerkinom stavu kao što je taj sastanak nastojao sugerirati. To da se uime braniteljske populacije suprotstavlja objavi registra, ne smatram korektnim. Dio te populacije protivi se objavi, ali ne svi. Kosor koristi svoje najvjernije biračko tijelo kao klijentelističko biračko tijelo HDZ-a. Razumljivo je da u tu vrstu savezništva ona ne smije dirati jer je cijelu karijeru izgradila upravo na njemu - kaže Grdešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:13