MISTERIJ

Župnik u Sisku masakriran je prije 20 godina, a još nitko ne zna zašto

SISAK - Prije 20. godina, 9. tudenoga 1990. godine u Sisku, u svojem župnom stanu, brutalno je nožem ubijen Antun Grahovar, župnik u župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku. Njegovo mrtvo tijelo pronađeno je u lokvi krvi, bio je sav izrezan i izboden nožem.

Imao je tada 39 godina. Sisak je dugo čekao ogovor na pitanje tko je ubio uglednog i u narodu omiljenog svećenika. Pravosudni organi dugo nisu znali tko je ubojica i zašto je ubijen Antun Grahovar. Sumnjalo se da je žrtva velikosrpskih ekstremista ili KOS-a, čulo se svakojakih priča o tome da je ubijen iz koristoljublja, iz osvete, zbog dugova, da su se on i ubojica poznavali.

Klupko se počelo odmotavatio kada je u jednoj garaži u Šibeniku otkriven automobil Antuna Grahovara koji je nestao u noći ubojstva. U automobilu su pronađeni otisci prstiju koji su otkriveni i u stanu ubijenog svećenika, i otrkiveno je da ih je ostavio Božidar Babić iz Šibenika. Dugo se potom nije znalo gdje je Babić.

Pričalo se da je u 'krajinui', da je Italiji, da je poginuo. No, 11 godina nakon počinjenog ubojstva, temeljem tjeralice Županijskog suda u Sisku u Italiji je uhićen Božidar Babić. Izručen je Hrvatskoj 8. studenoga 2001. , a 2002. na Županijskom sudu u Sisku osuđen je na 15 godina zatvora.

Na okruglom stolu o 20. obljetnici mučeničke smrti svećenika Grahovara, održanom 9. studenoga u Sisku, pod pokrovitelsjtvom sisačkog biskupa Vlade Košića, naglašeno je kako je smrt nedužnog svećenika 1990 godine uvod u velike žrtve koje su Hrvati i njihovi svećenici morali dati tijekom agrsije i Domovinskog rata. Župnik u mirovini, Alojzije Petranović, koji je u vrijeme Grahovarova umorstva bio dekan sisačkog dekanata, ustvrdio je tom prigodom da je osuđeni Babić samo izvršilac ubojstva, da još uvijek nije otkriveno tko je naručielj ubojstva i zbog čega je morao tako brutalno umrijeti omiljeni svećenik.

Naglašeno je da sudsko vijeće Županijskog suda u Sisku koje je osudilo ubojicu, pitanje motiva i naručitelja ubojkstva uopće nije zanimalo, da je Babić osuđen na brzinu, nakon samo dva mjeseca suđenja, kao da se svima žurilo da se slučaj Grahovar što prije završi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:22