JEDNAKOST

Zoran Milanović: Ustavom želim jamčiti prava gay populaciji

U HDZ-u ne žele reći je li im takav prijedlog prihvatljiv jer ga, kažu, još nisu službeno vidjeli
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Najveća oporbena stranka oko ustavnih promjena ima novi prijedlog - predsjednik SDP-a Zoran Milanović premijerki i predsjednici HDZ-a iznio je zahtjev da se Ustavom zajamče prava i slobode neovisno i o spolnoj orijentaciji.

Jamčenje prava

Na sastanku u četiri oka koji su čelnici dviju najvećih stranaka u ponedjeljak poslijepodne vodili prvenstveno oko načina glasanja dijaspore Milanović je došao s prijedlogom da Ustavom zajamče i prava gay populacije, koji dosada njegova stranka nije spominjala.

Šef SDP-a traži da se ustavnim promjenama obuhvati i izmjena članka 14. koji propisuje da “svatko u RH ima prava i slobode neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom i drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama” dodavanjem termina “spolnoj ili seksualnoj orijentaciji”.

Na taj način, kažu nam u SDP-u, samo se Ustavom želi urediti ono što je ionako regulirano Zakonom o zabrani diskriminacije te smatraju kako ne bi trebalo biti većih problema oko njegova prihvaćanja.

Ništa se ne bi promijenilo

Ustavni stručnjaci s kojima smo razgovarali tvrde kako se time ništa ne bi promijenilo za gay populaciju, odnosno takav izmijenjeni članak Ustava ne bi ništa donio niti uskratio.

- Već i to što imamo nekoliko zakona koji osobama gay populacije jamče neka prava i zabranu diskriminacije pokazuje da je naš Ustav dobar, s obzirom na to da nije priječio donošenje takvih zakona. Stoga to hoćemo li gay populaciji dati neka druga prava, primjerice pravo na ženidbu i usvajanje djece, ne ovisi o tome što piše u Ustavu, već o političkoj odluci onoga tko je na vlasti, odnosno spremnosti našeg društva na to - kaže naš sugovornik.

U vladajućem HDZ-u nisu htjeli reći je li im prijedlog SDP-a prihvatljiv jer ga nisu vidjeli.

Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora i prvi čovjek Odbora za Ustav, podsjeća da su inicijative oko izmjena članka 14. Odboru za Ustav dolazile od udruga za zaštitu prava seksualnih manjina Iskorak i Kontra.

Josip Friščić rezerviran

- Sve one koji su imali prijedloge oko izmjena Ustava uputili smo na nadležne predlagatelje izmjena Ustava, odnosno Vladu, predsjednika države i parlamentarne stranke. Oni su mogli, ako su željeli, njihove inicijative uputiti kao prijedlog za promjenu Ustava - objašnjava Šeks. SDP, kad je riječ o izmjeni članka 14. to nije učinio niti su, naglašava Šeks, takve izmjene predložili amandmanom. U SDP-u priznaju kako je prijedlog na njihovu adresu i došao od Iskoraka i Kontre, ali im je dosad naprosto promaknuo.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić rezerviran je prema izmjena članka 14. k jer smatra kako temeljne odredbe Ustava, već jamče jednakost svima.

- Ne znam zašto bi neki trebali biti jednakiji od drugih - kaže predsjednik HSS-a.

Za HSLS nema ništa sporno ako prijedlog SDP-a podrazumijeva dopunu članka 14. s terminom spolnoj orijentaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:40