OPOZICIJA I VLADA O SLUČAJU TLM

Milanović: I Kosor treba ispitati; Premijerka: Odluku sam potpisala na Sanaderov zahtjev

Dok Jadranka Kosor priču o odgovornosti za prodaju TLM-a hrvatskom konzorciju proglašava pritiskom, oporba smatra da treba dati iskaz pred pravosudnim tijelima
Zagreb, 190410.Vlada.Markov trg.Nakon sastanka s koalicijskim partnerima premijerka Jadranka Kosor odrzala je press konferenciju na kojoj je izlozila paket mjera za brzi gospodarski oporavak.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Dokument koji sam potpisala ne dokazuje ništa osim da je Vlada donijela neku odluku i da sam ja tu odluku potpisala na temelju zahtjeva tadašnjeg predsjednika Vlade koji je vodio sjednicu - izjavila je jučer u središnjici HDZ-a premijerka Jadranka Kosor. Ustvrdila je da u odluci Vlade o prodaji šibenskog TLM-a konzorciju Adrial ne vidi ništa sporno.

Odluka tadašnje Vlade

Novi list je prije dva dana objavio faksimil odluke Vlade donesene na zatvorenoj sjednici 17. travnja 2007. kojom država 80,2 posto vlasništva nad TLM-om prepušta građevinskom konzorciju Adrial. Ispod te odluke koja je stupila na snagu istog dana stoji potpis tadašnje potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor. Osim Adriala, na natječaj za preuzimanje šibenskog TLM-a javila se i litvanska grupa UBIG, ali je Vlada na preporuku Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju prednost dala hrvatskom konzorciju.

Konzorcij Adrial formirale su tvrtke Dalekovod, Konstruktor-inženjering, Aluflexpack, Zagreb-montaža i Feal (BiH). U istom tjednu kad je Upravni odbor HFP-a preporučio Vladi da 80,2 posto dionica TLM-a proda Adrialu, HEP je s TLM-om sklopio sporni ugovor o prodaji struje.

- Pritisci koji ovih dana idu prema meni osobno, prema Vladi i HDZ-u nedopušteni su - ustvrdila je Kosor. Odbacila je teze prema kojima HDZ bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca želi proglasiti krivcem za sve sumnjive odluke Vlade i nazvala ih insinuacijama.

Pritisak na svih

Rekla je da kao građanka ima pravo upozoriti na to da su poruke koje idu na njezin, na račun Vlade i istražnih tijela “vrlo jasan i vrlo žestok pritisak na neovisnost pravosuđa - na USKOK i DORH, policiju koja vodi istrage i na sudove”.

Koalicijske partnere HDZ-a i oporbene lidere pitali smo što misle o odgovornosti premijerke Jadranke Kosor za prodaju šibenskog TLM-a konzorciju Adrial, i treba li i ona biti saslušana u USKOK-ovoj istrazi o šteti nanesenoj HEP-u zbog jeftine prodaje struje šibenskom TLM-u.

Izbjegli komentirati

HSS i HSLS izbjegli su komentirati ovu “sklisku” temu. Potpredsjednica Vlade, HSLS-ovka Đurđa Adlešič rekla je da ćemo komentar dobiti od predsjednika stranke Darinka Kosora, ali se on oglušio na naša pitanja. Ni predsjednik HSS-a Josip Friščić nije odgovarao na pozive, a potpredsjednik te stranke Božidar Pankretić rekao je da je to “političko pitanje” pa ga može komentirati samo predsjednik.

S druge strane, Zoran Milanović , lider najveće oporbene stranke, smatra da se informacije u istrazi prikupljaju iz svih raspoloživih izvora i od svih onih koji o predmetu mogu ili trebaju nešto znati.





Što HDZ-ovi partneri i oporba misle o slučaju TLM

Zoran Milanović

Pravosudna tijela i Hrvatska u cjelini ne mogu biti taoci obračuna u HDZ-u. Posve je normalno da se informacije u istrazi prikupljaju od svih onih koji o predmetu mogu ili trebaju nešto znati.

Radimir Čačić

Potpis na odluku o prodaji TLM-a ne govori o premijerkinoj kazne-noj odgovornosti, ali neupitna je politička odgovornost i Jadranke Kosor i Vlade za tu odluku. Mislim da treba biti saslušana.

Milorad Pupovac

Odluku o tome tko će biti ispitan u ovom postupku trebao bi donijeti sam sud na koji ne bi smjelo biti nikakvog pritiska. Jadranka Kosor trebala bi jasno reći kada je i zašto potpisala dokument.

Damir Kajin

Jasno je da je odluka donesena na Predsjedništvu HDZ-a, te da ju je Vlada operacionalizirala, a tadašnja potpredsjednica potpisala. Prema tome, jasno je da se nju ne može amnestirati od odgovornosti.

Božidar Pankretić

Na političko pitanje je li premijerka odgovorna za prodaju TLM-a konzorciju Adrial i treba li i ona biti saslušana u istrazi može odgovoriti samo predsjednik moje stranke.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:16