TUŽITELJSTVO ISTRAŽUJE

ZG Holdingu blokirali 30 milijuna kuna na temelju lažnih papira?

Slučaj Ivana Peše , vozača koji zbog prometne nesreće iz 1994. ovrhom od Zagrebačkog holdinga pokušava naplatiti više od 80 milijuna kuna, istražit će i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Zagrebački holding podnio je jučer ODO-u, naime, kaznenu prijavu protiv Peše i njegova odvjetnika Stipice Akrapa zbog prevare i ovjeravanja neistinitog sadržaja. Slučaj Peše rezultirao je višednevnim kaosom u Holdingu, jer je na izdvojeni račun u Fini prošlog tjedna s Holdingova računa skinuto više od trideset milijuna kuna. Iz dobro obaviještenih izvora doznajemo da Holding razmišlja i o podizanju tužbe za naknadu štete koju su pretrpjeli jer su im računi danima bili prazni. Novac je vraćen, jer je Holding uspio dokazati da njihova tvrtka Autobusni kolodvor Zagreb nije pravni sljednik tvrtke Croatiatrans grup, odnosno Kontinentalprijevoza, čiji je Peša bio djelatnik kada je doživio nesreću.

No, još zanimljiviji od pravne bitke oko sljedništva jest iznos koji Peša potražuje. Naime, on je na početku tražio oko 60.000 kuna na ime odštete za tjelesne ozljede i 20-postotni invaliditet, te oko četiri tisuće njemačkih maraka za izgubljenu zaradu jer tri mjeseca nije mogao obavljati svoj posao vozača kamiona.

Nevjerojatan zaplet

Nikomu nije jasno kako je taj iznos u jednom vještačenju narastao na čak 5,17 milijuna kuna, a još manje kako je sada ovršnim rješenjem zamalo zaplijenjeno 80 milijuna kuna Zagrebačkog holdinga . Taj bi iznos potpuno onemogućio financijsko funkcioniranje zagrebačke tvrtke, a u pitanju bi bila i isplata plaća zaposlenicima.

Problem je što se slučaj više od dvanaest godina nalazio na reviziji pri Vrhovnom sudu. Kada je ovršno rješenje stiglo Holdingu, šokirali su se, jer sve do tada nisu znali ni za postojanje spora. Pokušali su prikupiti svu sudsku dokumentaciju, no to nisu mogli jer nisu stranka u postupku, s obzirom na to da nisu pravni sljednik tvrtke koju Peša tuži.

Pitanje je kako je Peša onda uopće mogao ovršiti Zagrebački holding?

Pogrešno rješenje

- Danima je obilazio Trgovački sud i pokušao ishoditi potvrdu da je AKZ pravni sljednik njegove tvrtke. Kada to nije uspio napraviti, otišao je na Općinski sud u Zagrebu gdje je izvukao jedno rješenje u kojem se AKZ spominje kao pravni sljednik, ali to je rješenje pogrešno i kasnije je taj upis izbrisan. No, čini se da netko to nije gledao i tako smo se našli pod ovrhom. Srećom, uspjeli smo vratiti sva sredstva na račun - kaže naš izvor.

Peša odbija svaku komunikaciju s novinarima. Tvrdi da mu tako savjetuje njegov odvjetnik Akrap koji pak ne želi razgovarati ni s novinarima niti s predstavnicima Holdinga. U Holdingu su čak bili spremni i nagoditi se s njime na neki manji iznos, no to nisu mogli učiniti jer nema niti jednog pravnog dokaza koji bi pokazao da je Holdinig išta dužan Peši. On se, pak, za naknadu štete treba obratiti pravnim sljednicima Croatiatrans grup d.o.o. Riječ je o čak 17 tvrtki na koje se to poduzeće podijelilo, od kojih su neke odavno u stečaju i naplata je od njih krajnje upitna.

Osim što je ovaj slučaj intrigantan zbog visine odštetnog zahtjeva i vrijednosti ovrhe, zanimljiv je i jer govori o tome kako je novi Ovršni zakon stvorio uvjete za razne malverzacije kada su ovrhe u pitanju. Novim je zakonom, naime, dovoljno donijeti bilo koji papir koji će javni bilježnik ili Fina shvatiti kao “vjerodostojnu ispravu o postojanju duga”, pa da započne ovršna kalvarija. Sreća je samo što je novac u ovom slučaju otišao na izdvojeni račun unutar Fine, a ne direktno Ivanu Peši. Riječ o 30 milijuna kuna. Da je novac uplaćen izravno njemu, ništa ga ne bi sprječavalo da ga iste sekunde deponira na, primjerice, Kajmanskom otočju. A dok bi Holding ta sredstva uspio vratiti, ako bi mu to i pošlo za rukom, već bi se mogla primijeniti ona “pojeo vuk magare”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:05