UPOZORENJE ZAGREBAČKOM HOLDINGU

Analiza Instituta za javne financije: 'Krajnje je vrijeme za restrukturiranje. Jedan dio Holdinga treba privatizirati!'

 Bruno Konjević/CROPIX

Analizu Zagrebačkog holdinga nedavno je napravio i Institut za javne financije, a Anto Bajo i Marko Primorac, dvojac koji je izučio financijsku poziciju gradske tvrtke, upozorava: krajnje je vrijeme za restrukturiranje, a pod hitno treba privatizirati dio tvrtke!

Ovo je već druga sugestija Gradu Zagrebu i Upravi Zagrebačkog holdinga da je nužno predati dio svojeg poslovanja privatnom partneru. Proteklog tjedna Jutarnji je došao u posjed financijske analize tvrtke BDO savjetovanje, revizorske kuće koja je za Vladu RH radila clean start i koja jednako tako poručuje Holdingu da je to jedini izlaz iz teške situacije u kojoj se nalaze.

Slabi s financijama

- Financijsko poslovanje Holdinga je slabo. U posljednje dvije godine dodatno se pogoršava. Sredinom 2017. dospijeva glavnica izdanih obveza, što je dovoljan motiv za nužno restrukturiranje Holdinga. Prihodi poslovanja pokrivaju rashode poslovanja, ali zbog nerazboritog zaduživanja i slabog upravljanja financijama, nagomilane su obveze koje prijete stabilnosti tvrtke - ocjenjuju analitičari.

Zato sugeriraju sljedeće: obavezno restrukturiranje ZET-a kao glavnog generatora gubitaka, preispitivanje načina upravljanja tvrtkom i privatizaciju dijela tržišnih djelatnosti. Ne sugeriraju koje točno dijelove tvrtke treba privatizirati, ali naglašavaju da privatizaciju treba dobro pripremiti kako se ne bi obavljala u nepovoljnim tržišnim uvjetima. Budući da sugeriraju kako bi Holding trebao biti prvenstveno komunalna tvrtka, za pretpostaviti je da bi privatizirati trebalo tvrtke poput Stanogradnje (koja prodaje stanove u Sopnici Jelkovac), AGM-a koji se bavi izdavaštvom, Zagrebplakata i slično.

Ladislav Prežigalo, pročelnik Ureda za gospodarstvo, kaže da svaka tvrtka, ne samo Holding , uvijek mora pronalaziti način kako imati što bolje poslovne rezultate i kako izaći iz svojih problema.

- Privatizacija dijela Holdinga jedno je od rješenja i možda bi doista neke dijelove trebalo dati u privatne ruke. Riječ je o prijedlogu koji se ponavlja desetak godina, ali takvoj odluci moraju prethoditi vrlo ozbiljne i detaljne analize - kaže Prežigalo.

Holding nije sretan

No, u Holdingu su pomalo ogorčeni s raznoraznim analizama, koje sugeriraju promjenu načina poslovanja gradske tvrtke. Koja usput rečeno, ima oko 13 tisuća zaposlenih i svake godine generira gubitke od oko pola milijarde kuna.

- Plan restrukturianja Holdinga u poodmakloj je fazi izrade i Uprava će ga uputiti nadležnim tijelima društva, a onda i javnosti. Spremni smo i na javnu raspravu. Što se tiče privatizacije dijela tvrtke, ona je prije svega u nadležnosti i u interesu vlasnika, što je Grad Zagreb. Neosporan je interes vlasnika da se eventualna privatizacija dogodi u najpovoljnijim tržišnim okolnostima, ali u ovom trenutku to nije isplativo - kaže Dušan Viro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:39