NESTALI GRADONAČELNIK

Željko Kerum otvoreno o svemu: 'Je li mi ovo sve trebalo, mislim da nije... Puno štete je napravljeno meni i mojoj obitelji'

Splitski gradonačelnik Željko Kerum već odavno nije prisutan u javnosti, barem sam ne sudjeluje u razgovorima

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum već odavno nije prisutan u javnosti, barem sam ne sudjeluje u razgovorima; novinarima nije na raspolaganju, premda svakodnevno u svim medijima imamo vijesti upravo o njemu, njegovu životu, i poslovnom i privatnom, a njegova pozicija kao gradonačelnika je svima omiljena tema, piše Slobodna Dalmacija.

Ili ga prozivaju zbog nedolaska na radno mjesto u splitsku upravu, ili ga prozivaju zbog Hajduka, ili zbog odnosa sa svojim zamjenicima, ili svi znaju zašto taj kobni hotel “Marjan-Hilton” još uvijek ne prima goste, ili u kakvim je odnosima s najboljim prijateljima, ili...

No svima je, to moramo priznati, najdraže govoriti o urušavanju Kerumova carstva, o dugovima toga 52-godišnjaka koji je u minule 22 godine od male butigice na splitskim Brdima stvorio velebnu grupaciju “Kerum”, koja je na kraju došla do 90 prodavaonica, marketa diljem Dalmacije, ali i po metropoli, kao i brojnih poslovnih zgrada, hotela, restorana, tvornica, trgovačko-prodajnih centara.

Svoj poslovni veleuspjeh, ovaj Splićanin podrijetlom iz Dalmatinske zagore, preciznije iz Ogorja, okrunio je 2009. godine i osvojenim mjestom gradonačelnika grada podno Marjana, i to kao nezavisni kandidat, novajlija u okrutnom i nemilosrdnom svijetu politike. No nije tu sve stalo – dobio je Kerum povjerenje i na parlamentarnim izborima prošle godine, te za sebe i sestru mu Nevenku Bečić izborio i dva mjesta u Hrvatskom saboru.

Da bi na kraju ta iznimna karijera, i poslovna i politička, krenula – nizbrdo!

Jedan datum je presudan – 23. kolovoza 2012. godine, iako mnogi ističu kako je za Kerumov krah kriv samo hotel “Marjan”, kupnja hotela na zapadnoj obali, po sredini šetnice od Rive do Banovine.

Što je od toga istina, kako je uopće došlo do poslovnih problema Željka Keruma, iznio nam je sam gradonačelnik u razgovoru, tijekom kojeg je bio iznimno smiren, odmjeren i precizan. Nije bilo ispada, nije bilo pitanja na koje nije želio odgovoriti. Bilo je samo – iskrenosti.I goleme tuge...

– Moram vam odmah na početku razgovora reći da vaša najava da sam ja nekome dužan, nije točna. Istina je da ja, Željko Kerum, nisam dužan nikome ni jednu lipu. Također je istina da su meni mnogi dužni ogromne novce. U svojoj poslovnoj karijeri ostvario sam preko stotine milijuna kuna dobiti na koju sam platio porez Republici Hrvatskoj.

Prošlo je 22 godine otkad je tvrtka “Kerum”, koju sam ja osnovao, otvorila prvi dućan i sve ove godine tvrtka “Kerum” je redovito plaćala sve svoje obveze, isplaćivala plaće, poreze, banke, dobavljače i uz sve to tvrtka “Kerum” je donirala značajna sredstva ljudima i institucijama. I onda je 23. kolovoza 2012., znači ima nešto više od dva mjeseca, tvrtka “Kerum” blokirana prvi put od svog postojanja. Naime, Hypo banka je blokirala žiroračun društva “Kerum”, i to ne kao dužnika, nego kao jamca za kredit hotela “Marjan”. Bitno je napomenuti da je kredit dugoročni, s rokom vraćanja do 2019. godine. I zbog toga sam uvjeren da će Hypo banka vrlo brzo povući blokadu računa jamca “Keruma”.

Uoči izborne nedjelje i vaše pobjede kao gradonačelnika u drugom krugu u svibnju 2009. godine, jednom tadašnjem suradniku ste komentirali: “Dabogda izgubio! Što je meni sve ovo trebalo?” Sada, gotovo četiri godine od tada, ostajete li i dalje pri toj tada nevinoj izjavi – što je vama ovo trebalo?

– Ni to nije točno, nisam rekao “Dabogda izgubio izbore” jer sam želio dobiti izbore i dobio sam ih, a je li mi ovo sve trebalo, mislim da nije. Puno štete je napravljeno meni i mojoj obitelji.

Imaju li Splićani pravo biti razočarani u Vas kako gradonačelnika?

– Trebalo bi pitati građane. Mislim da je većina Splićana zadovoljna onim što sam učinio; moj prioritet su bili građani, posebno socijalno ugroženi. Unatoč financijskoj krizi, stalno smo pomagali socijalnim slučajevima, umirovljenicima, djeci, školama, sportu, kulturi… Za vrijeme moga mandata nije se trošilo nenamjenski, a ako je netko razočaran što je Grad uložio novac u zapadnu obalu, koja se po planu trebala napraviti prije 50 godina, taj sigurno ne želi dobro ni Splitu ni Splićanima.

Od samog početka, u kontinuitetu, od najave nekolicine samoprozvanih splitskih intelektualaca da treba spriječiti Keruma da bude gradonačelnik, jasno je bilo što će se događati. Na brzinu su mobilizirali najmanje 20 osoba, uključujući i neke novinare, kako planski i organizirano, svakodnevno, raditi na mojoj diskreditaciji. Tako da su u ove četiri godine napisali više od 1000 stranica lažnih i negativnih tekstova o meni. Ti njihovi tekstovi su djelomično utjecali na javnost i na moje poslovne partnere (10 puta ponovljena laž postaje istina). Sve te materijale imam spremljene.

Prisjetimo se početka mog rada u Banovini. Čim sam došao, riješio sam vrtiće (osobno sam donirao velike novce za izgradnju vrtića). Dalje sam organizirao donatorsku večer za nabavu knjiga gdje su moji poslovni partneri i ostali donirali više od sedam milijuna kuna, da bi nakon toga izišli napisi u nekim medijima kako sam ja prisilio ljude da daju novac za knjige.

Uz sve to, podnesene su i kaznene prijave protiv mene u vezi s vrtićima. Tako je ta medijska hajka krenula pod parolom “Kerum je kriv za sve, i kad puše bura, i kad pada snijeg”. Ta hajka i dalje traje. Navest ću vam jedan sitan primjer kakve sve gluposti meni stavljaju na teret. Nekidan, kad je bilo jako jugo, jedan od tih ne-ljudi napisao je da sam ja kriv zbog toga jer sam pokrenuo izgradnju zapadne obale.

Ali građani su vam dali povjerenje. Kako ste mogli napustiti vodeću poziciju za koju ste se kandidirali?

– U svakoj instituciji, firmi ili banci, vodeći čovjek odabere sebi suradnike koji će biti izvršitelji i ti suradnici su zapravo jedina garancija normalnog funkcioniranja; vodeći čovjek planira strategiju, budućnost i rad svojih suradnika. To sam ja radio i nisam napustio mjesto gradonačelnika.

I Hajduk ste prepustili dogradonačelnici, pa sada kao niste zadovoljni njezinim odlukama?

– Anđelka je uložila veliki trud oko Hajduka, uskladila je odnos navijača i Nadzornog odbora, navijači su dobili kontrolu nad klubom, a hoće li to znati iskoristiti i kontrolirati poslovanje kluba, treba vidjeti. Moje je mišljenje da se manipulira navijačima, da se nameću rješenja koja navijači ne prihvaćaju, a ne žele to javno reći jer se ne žele zamjeriti svojim saveznicima, Nadzornom odboru. Naveo bih posljednji primjer – uz devet članova Nadzornog odbora potpisuju se ugovori s četiri nova menadžera stvarajući nepotrebnu administraciju i dodatne troškove. Radnji sličnih tome ima puno. Hajduk treba smanjivati troškove i administraciju, a ne povećavati.

Što je s Karepovcem, navodno su potrošena sredstva za sanaciju otpada, i to namjenska?

– Sve je napravljeno prema zakonskim pravilima i propisima te nema nikakvih nepravilnosti.

Kakva je onda sada situacija s dogradonačelnicom? Jesu li odnosi zategnuti ili nisu?

– Ne bih rekao da su odnosi zategnuti, ja sam otvoren i iskren. Sve što mislim, to i kažem, bar smo u tome slični ja i dogradonačelnica iako smo u većini, kako je ona rekla, različiti.

Je li onda Anđelka Visković kandidat HGS-a za gradonačelnicu Splita na predstojećim lokalnim izborima?

– Još nisam donio odluku tko će biti naš kandidat ne samo u Splitu nego i u drugim gradovima i općinama. Imena ćemo objaviti do Božića.

Hoćete li u borbi za što više vijećničkih mjesta ići s nekim u koaliciju?

– Radimo analizu stanja na biračkom tržištu, još nismo donijeli odluku.

Tko, po vašemu mišljenju, ima najviše šanse za mjesto novog splitskog gradonačelnika?

– Kandidat HGS-a ima najviše šanse za mjesto gradonačelnika. U ove tri i pol godine smo pokazali da služimo narodu i da su nam Splićani na prvom mjestu. HDZ i SDP su nam jaka konkurencija, a don Ivana Grubišića favoriziraju mediji, ali nisu ni mediji svemoćni. Sjetimo se kako sam ja na prošlim izborima pobijedio člana Uprave EPH-a.

Pred vama je još šest mjeseci mandata, što ćete još učiniti, ili je ovo od vas za sada sve?

– Unatoč krizi koja je prisutna sve vrijeme moga mandata, mi smo napravili puno. Treba istaknuti kako je grad postao turistička destinacija, i to najbolja na Jadranu, i da Split više nije tranzitni grad koji radi 60 dana, nego je Split turistički grad kojemu sezona traje do kraja listopada, doslovno ljeti u Splitu nema slobodnog kreveta, rekao je Kerum za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:25