OPASNA ZA BORAVAK UČENIKA

ZATVARA SE CENTAR ZA SLIJEPU DJECU! 'Samo tri dana prije početka škole donijeli odluku o preseljenju djece’

Preseljeno je 35 učenika, a Ministarstvo čeka elaborat sudskog vještaka
 Goran Mehkek/CROPIX

Jesam ja kriv, mama - snuždeno je upitao desetogodišnji Roko nakon što mu je majka Darija jučer rekla da u ponedjeljak neće sjesti u školsku klupu na koju je naviknuo i kojoj se radovao.

- Dušo, naravno da nisi ti kriv. Nije to ništa strašno. Bit će sve u redu - rekla mu je majka.

No, nije joj bilo svejedno. Roko bi, kaže, zbog preseljenja u drugu školu mogao reagirati neprimjereno, vikati, plakati i biti agresivan.

Roko pohađa nastavu u Centru za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” u zagrebačkoj Nazorovoj ulici. Riječ je o ustanovi za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju slijepe i slabovidne djece, mladeži i odraslih.

- Obavijestili su nas samo tri dana prije početka nastave da se škola u Nazorovoj zatvara. Ja od šoka nisam mogla riječi progovoriti. Pa, gdje će moje dijete sada?! Piše u dopisu ravnateljice da ćemo se preseliti u školu u Kušlanovoj, ali tamo su srednjoškolci i nema uvjeta za našu djecu. Moj Roko će to teško podnijeti - ogorčena je Darija Mandač, jedna od dvadesetak roditelja koji su se jučer pobunili na odluku ravnateljice Centra “Vinko Bek”, Diane Kralj, o zatvaranju spornog objekta.

Razlog preseljenja je - stara i derutna zgrada. No, roditelji s kojima smo razgovarali ističu da situacija nije toliko loša da se cijela škola mora zatvoriti.

Djeca ne vole promjene

- Moja kći je slijepa, ima autizam i mentalnu retardaciju. Na bilo kakvu promjenu ona loše reagira. Ako joj se poremeti rutina, Anita noćima ne spava, nervozna je i u grču cijelo vrijeme. Inače je odlična učenica. Ali, dobro uči kada se nalazi u okolini na koju je naviknula. Sada se mora preseliti u drugu školu. Jako strahujem za nju - požalila se Tatjana Babijaš, samohrana majka četvero djece, od kojih najmlađa Anita (18) ide u Centar za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”.

Dodala je također kako joj se ova iznenadna odluka o zatvaranju čini sumnjivom i da je vjerojatno netko bacio oko na tu zgradu ili zemljište pa slijepu djecu, kaže, izbacuju na ulicu.

Pobunjene majke

Ravnateljica Diana Kralj, pak, ističe da joj je zdravlje i sigurnost korisnika prioritet.

- Odluku o preseljenju donijela sam 31. kolovoza i roditelji su obaviješteni početkom tjedna. Temelji se na geotehničkim ispitivanjima koja su pokazala da je stanje zgrade u posljednjih deset godina jako loše. Nedavno je došlo i do urušavanja stropova na trećem katu - poručila je ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”.

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih ističu da će učiniti sve da se pronađe adekvatno rješenje za djecu.

- Ravnateljica je donijela odluku da se 35 korisnika preseli u drugu školu. Mi tu odluku poštujemo dok ne dobijemo elaborat sudskog vještaka nakon čega ćemo odlučiti o budućnosti te zgrade. Razumijem da su roditelji i djeca u nezavidnoj situaciji, ali ne možemo napraviti ništa dok ne dobijemo stručno mišljenje - istaknula je Iva Prpić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

Umjesto da njihova djeca sutra sjede u školskim klupama, roditelji će se sastati s ravnateljicom kako bi doznali detalje ove iznenadne situacije.

- Razočarana sam što nismo prije obaviješteni. Zar ne razumiju da smo mi roditelji djece s teškoćama u razvoju i da nam je život jako složen kad je riječ o organizaciji. Moj 15-godišnji sin ne može samostalno staviti ruksak na leđa, zaključati kuću i krenuti u školu. Osim toga, teško se prilagođava na novi prostor. Ovo ljeto smo bili u istoj kući, ali u drugoj sobi i on je bio potpuno izbezumljen. Zamislite kako će mu tek biti kada dođe u potpuno drugu školu. Ne znam uopće kako ću mu to reći - kaže Mirjana Vurnek, jedna od pobunjenih majki, i dodaje da je očito netko zakazao i nije reagirao na vrijeme.

Rad u smjenama

Dali su svoju djecu s povjerenjem, kažu ogorčeni roditelji, jer su znali da je Centar za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” najbolji odabir, no nitko od njih nije pomislio da će se objekt u Nazorovoj zatvoriti i da će djeca zato ispaštati. Osim što smatraju da su u prostoru u Kušlanovoj neadekvatni uvjeti za njihovu djecu, roditeljima smeta i dvosmjenski rad jer su u pitanju djeca s autizmom, sljepoćom i ostalim teškoćama koja imaju svoju rutinu, a nju će rad u smjenama itekako poremetiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:41