UNATOČ SKEPSI

VELIKI USPJEH AKCIJE U NAZOROVOJ Uz pomoć objave na webu sedam od osam djece pronašlo je novu obitelj

 Colourbox

Sedmero od osmero djece čije je anonimizirane profile Dječji dom Zagreb krajem ožujka ove godine objavio na svojim internetskim stranicama pronašlo je obitelj: jedan je dječak posvojen, jednog dječaka zbrinuli su baka i djed, tri dječaka su udomljena u dobre obitelji, jedan je stariji dječak trenutno u postupku posvajanja, a jedna djevojčica u postupku udomljavanja.

Početna skepsa

- Više smo nego zadovoljni rezultatima. Još čekamo obitelj koja bi se skrbila o šestogodišnjem dječaku s teškoćama iz autističnog spektra. Najbolje bismo pronašli posvajatelje, ali u obzir dolaze i udomitelji, trajni ili barem povremeni. Sustav se mora dodatno pokrenuti i učiniti puno više od uobičajenog za djecu koja odrastaju po domovima i izvan obitelji - kaže Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Doma, na čiju je inicijativu prije osam mjeseci na internetskim stranicama počela objava profila djece koja već dulje vrijeme borave u domu, a centri za socijalnu skrb ne uspijevaju im pronaći obitelj.

Takav način pokušaja pronalaska obitelji za djecu bio je krajnje neuobičajen za Hrvatsku te je - iako je napravljen u dogovoru s centrima za socijalnu skrb i Ministarstvom socijalne politike, nakon što je detaljno proučen slučaj svakog pojedinog djeteta - dočekan s određenom skepsom. Ipak, osam mjeseci poslije, nakon što je sedmero djece smješteno u obitelj, nitko ne dvoji da je bio ispravan.

Profili djece bili su anonimni, bez konkretnih podataka, ali s dosta detalja o njihovim navikama i sklonostima da potencijalni posvojitelji i udomitelji mogu dobiti okvirnu sliku o kakvoj se djeci radi. Objavljivani su profili samo one djece koja su u domu već jako dugo - radi se najčešće o starijoj djeci, djeci s teškoćama u razvoju, djeci s kroničnim bolestima, izraženijim poremećajima u ponašanju ili većem broju biološke braće za koju je važno da ostanu zajedno i u obiteljskom okruženju.

Inozemna praksa

Pritom se posebno pazilo da se ne prekrši ni jedno djetetovo pravo, osobito pravo na privatnost, a da se istovremeno ubrza ostvarivanje njihova prava na odrastanje u obitelji. Na ovakav potez, kaže ravnateljica Ćurković Kelava, potaknula ih je uspješna inozemna praksa te stanje u našem sustavu, prije svega dugotrajnost traženja obitelji za djecu s teškoćama i onu stariju od sedam godina. Trenutno je na popisu Ministarstva socijalne politike više od 400 djece koja imaju sve pretpostavke za posvojenje, a i dalje su u sustavu.

Tromi sustav

- Što se za njih poduzima - nije vidljivo. Ako se nešto i poduzima, je li to dovoljno? Veliki broj ove djece već je u starijoj dobi, iznad 12 godina, i gotovo su izgubili šansu da se za njih odluči neka posvajateljska obitelj. U pravilu se predugo čekalo s pokretanjem postupaka za raščišćavanje pravnog statusa djeteta, a i postupci na sudu traju dugo. Pokazali smo da je traženje putem weba jako dobar nači n i da se treba samo više potruditi. Ako znamo da ovo “samo više potruditi” znači uložiti u bolji život djeteta, usrećiti ga, ne smije se čekati i dvojiti - kaže Ćurković Kelava.

Objava osam anonimnih profila, dodaje, izazvala je velik interes posvajatelja i udomitelja te pokazala da je za gotovo svako dijete moguće naći obitelj.

- Zašto i za ovih 400 djece sustav, odnosno Ministarstvo i centri na ovaj ili neki drugi način ne traže zbrinjavanje u obiteljima - pita se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:34