ZRAČNI PRIJEVOZ

ZAŠTO JE KOLINDA DIGLA VOJNI HELIKOPTER? ‘Bila je u stisci s vremenom, a let nije bio dodatni trošak’

- Sad je prvi put koristila vojni helikopter i nema ga namjeru ni ubuduće češće koristiti, samo u ovakvim iznimnim situacijama, kad je stiska s vremenom - rekao nam je glasnogovornik Đurić
 Cropix/AFP

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je prvi put kao predsjednica i vrhovna zapovjednica koristila vojni transportni helikopter Mi 171Sh, kojim je tog dana popodne odletjela u Split, a drugo jutro je iz Splita odletjela u Križevce, odakle se u Zagreb vratila automobilom.

Glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić rekao nam je da taj let nije bio dodatni trošak jer se radilo o trenažnom letu. Odnosno taj je let sastavni dio mjesečnog “skupljanja” sati leta pilota i helikoptera.

- Sad je prvi put koristila vojni helikopter i nema ga namjeru ni ubuduće češće koristiti, samo u ovakvim iznimnim situacijama, kad je stiska s vremenom - rekao nam je glasnogovornik Đurić.

Predsjednica Grabar Kitarović u četvrtak se susrela s talijanskim kolegom Sergiom Mattarellom na Pantovčaku, a već popodne morala je biti u Splitu na sajmu vojne opreme ASDA. Kako je susret s talijanskim predsjednikom potrajao do kasno popodne, predsjednica je s načelnikom Glavnog stožera generalom Dragom Lovrićem podijelila let do Splita u vojnom helikopteru.

- A kad je otišla, morala se i vratiti, pa je drugo jutro sletjela u Križevcima - rekao nam je glasnogovornik Đurić. Sat trenažnog leta transportnim helikopterom Mi 171Sh stoji oko 4500 kuna.

U ovom slučaju plaća se samo gorivo. U sat vremena ovaj helikopter potroši 800 litara goriva, a MORH plaća 5,7 kuna za litru kerozina. Dakle, za ova dva leta potrošeno je goriva u vrijednosti od oko 11 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 22:14