PRIMORJE Pilot-projekt Ministarstva zdravlja od ovog ljeta

Hitne prijevoze obavljat će uskoro privatni helikopteri

Angažiranje specijaliziranih privatnih tvrtki jeftinije je od kupnje vlastite letjelice. Najbolja će biti odabrana na javnom natječaju
 Tea Cimas / CROPIX

Helikopterski prijevoz unesrećenih osoba, kao i onih koji iz bilo kojeg razloga trebaju hitnu medicinsku intervenciju, u Hrvatskoj obavlja Hrvatska vojska i to je dosad relativno dobro funkcioniralo, no daleko od toga da nema prostora za poboljšanje te usluge.

20 godina iskustva

U sklopu pilot-projekta Ministarstva zdravlja već od ove turističke sezone na scenu bi trebali stupiti privatni prijevoznici, a prvi od njih, talijanska tvrtka Eli Friulia, predstavio se Primorsko-goranskoj županiji i Zračnoj luci Rijeka na čije bi područje željeli ući. Naime, umjesto kupnje vlastitih helikoptera, angažiranje specijaliziranih privatnih tvrtki jeftinije je rješenje, a najbolja bi trebala biti odabrana na javnom natječaju.

Kako je rekao Lorenzo Braida, direktor prodaje u Eli Friuliji, iz tršćanske zračne luke na Krk su stigli za 30 minuta, što je dokaz brzine koja je nužna kod hitnih intervencija. Talijanska tvrtka, kaže Braida, ima više od 20 godina iskustva.

Odlučit će država

- Helikopter je opremljen za hitne medicinske usluge brzog spašavanja. Vjerujemo da i u ovoj regiji postoji potreba za takvom uslugom, posebice ljeti, tijekom sezone, ali i cijelu godinu - rekao je Braida. Marko Boras Mandić, zamjenik primorskog župana, ističe da ta županija nema helikopter u svom vlasništvu.

- Vojni helikopteri nisu trajno rješenje. Prednost ovakvog helikoptera je što može sletjeti bilo gdje, na cestu, na hrid. Rijeka mora biti baza, jer znamo što znači nesreća na nekom otoku. Nadamo se da će se odavde pokrivati područje PGŽ-a i Istre, kao i sve do Zadra i Kornata. Druga baza bit će Split za područje od Dubrovnika do Šibenika - kaže Boras Mandić i ističe da angažman tvrtke ovisi o državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:58