RAZDOR U TIMU ZA PREGOVORE

VRDOLJAK PROTIV MILANOVIĆEVA PREGOVARAČA 'Ne želimo mu dati tajne dokumente jer on sve otkriva Mađarima'

Ministar Ivan Vrdoljak odbija Siniši Petroviću predati analizu o poslovanju Ine
 Ranko Šuvar/CROPIX

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odbio je zahtjev predsjednika Nadzornog odbora Ine Siniše Petrovića da mu se omogući pristup analizi poslovanja Ine, opsežnoj ekspertizi koju su za hrvatsku Vladu izradile konzultantske tvrtke AT&Kearney te Oil & Gas Consulting.

Nakon što je Jutarnji list ekskluzivno objavio dijelove tog dokumenta, cijeli je opširni elaborat označen kao tajni.

OTKRIVAMO NAJTAJNIJI SPIS U DRŽAVI 'MOL je oštetio Hrvatsku za 6,2 milijarde dolara'

Pritisak na MOL

Podsjetimo, ista je analiza pokazala da je Ina zbog MOL-ova načina upravljanja kompanijom i nepridržavanja obaveza preuzetih Međudioničarskim ugovorom pretrpjela golemu štetu, veću od šest milijardi dolara. MOL je, pak, cijeli dokument označio kao primitivno izrađen pamflet koji nema veze s poslovanjem Ine i ulogom MOL-a, nego je sredstvo političkog pritiska hrvatske Vlade i određenih interesnih lobija oko glavnog Vladina pregovarača Ivana Vrdoljaka.

Zašto je, uopće, ministar Vrdoljak odbio dati Vladin dokument, koji je konačno naručila i platila ta ista Vlada, osobi koju je opet Vlada postavila na čelo Nadzornog odbora tvrtke u državnom suvlasništvu?

Angažirao Amerikance

U svojoj se odbijenici ministar Vrdoljak (HNS) poziva na zakonsku odredbu prema kojoj se pravo na informaciju može ograničiti “ako postoje osnove sumnje da bi njezino objavljivanje onemogućilo učinkovito, neovisno i nepristrano vođenje sudskog, upravnog ili nekog drugog pravno uređenog postupka”. Analizu poslovanja Ine aktualna je Vlada naručila za potrebe vođenja postupka koji je protiv mađarske kompanije pokrenula u siječnju ove godine pred UN-ovim Arbitražnim međunarodnim sudom u Ženevi. Vrdoljak je za te postupke munjevito angažirao američku odvjetničku tvrtku Patton Boggs i bivšeg Gotovinina odvjetnika Luku Mišetića. Za honorar od 80 tisuća eura mjesečno.

Postoji i čitav niz drugih ugovora, za koje se ne zna koliko stoje, koje je Vrdoljak smatrao nužnima da bi mogao kvalitetno voditi pregovore s Mađarima. Zanimljivo, ni jedan od njih nije prošao Vladinu koordinaciju, što je pravilo koje se uobičajeno primjenjuje u drugim slučajevima. Vrdoljak, dakle, u najboljem slučaju izvještava Vladu o onome što je učinio, ugovorima koje je potpisao nakon što ih je potpisao, ali ne želi da se njegove odluke i ugovori verificiraju, pa konačno i odobre u Vladinoj proceduri. Unatoč činjenici da je pregovarač Vlade.

Negativan odgovor

U negativnom rješenju Vrdoljakova Ministarstva gospodarstva, koje je prošlog tjedna dostavljeno šefu Nadzornog odbora Ine Siniši Petroviću, stoji da bi njegov pristup zatraženoj informaciji “mogao ugroziti položaj Republike Hrvatske u arbitražnom postupku”. Odbijenica ima dodatni intrigantan detalj jer je Petrović poznat kao čovjek od posebnog povjerenja premijera Zorana Milanovića. Konačno, Milanovićeva preporuka bila je presudna prilikom imenovanja Petrovića na čelo Nadzornog odbora Ine.

Jutarnji je doznao i dramatične detalje o sastanku iz Banskih dvora. Održan je kod premijera Milanovića, a ministar Ivan Vrdoljak otvoreno je doveo u pitanje vjerodostojnost predsjednika Nadzornog odbora Ine.

U jednom trenutku Siniši Petroviću u lice je rekao da je izgubio njegovo povjerenje te je kao ključni argument spomenuo njegove, navodno, tajne sastanke sa Zoltanom Aldottom, predsjednikom Uprave Ine. Naveo je i detalje tih, po njemu, sumnjivih druženja. Sasvim je očito da je Vrdoljak time optužio Petrovića da je, nota bene, osoba koja otkriva povjerljive podatke MOL-ovim ljudima iz Uprave Ine. To nije prvi put da Vrdoljak i čelnici HNS-a na taj način govore o Petroviću, ali nikada ovako izravno i bez ikakve ograde.

Neprirodna bliskost

U nekoliko navrata proteklih mjeseci, iz istog kruga oko ministra Vrdoljaka, a onda i savjetnika te angažiranih odvjetnika, plasirali su teze o “neprirodnoj bliskosti” Petrovića s mađarskim članovima Uprave Ine.

Primjerice, nakon nedavnog puta Inine delegacije u Angolu, gdje ta tvrtka još od sredine 80-ih godina eksploatira naftu iz mora. Negdje u to isto vrijeme pronio se i glas da su svi članovi Vladina pregovaračkog tima pa i Uprave Ine pod posebnom skrbi hrvatskih obavještajnih službi zbog curenja informacija u medije o detaljima pregovora s MOL-om.

Pozvao se na proceduru

Petrović, kako doznajemo, zadržao je mirnoću i nije odgovarao Ivanu Vrdoljaku. Spomenuo je da, ako postoji nezadovoljstvo njegovim radom, postoji i procedura njegova razrješenja.

Premijer Milanović, pak, nije od Vrdoljakovih riječi pravio veliki problem. Pokušao je djelovati pomiriteljski. Na sastanku su uz Milanovića, Vrdoljaka i Petrovića sudjelovali i potpredsjednica Vesna Pusić te Vladin šef za državnu imovinu Mladen Pejnović, koji navodno - dodatna informacija - uskoro ide u mirovinu.

MINISTAR VRDOLJAK ODGOVARA:

‘Jednostavno mu ih ne mogu dati’

Prema informacijama Jutarnjeg lista, na sastanku kod predsjednika Milanovića na kojem se razgovaralo o pregovorima s MOL-om vi ste izrazili nepovjerenje prema radu predsjednika Nadzornog odbora Siniše Petrovića i člana pregovaračkog tima Mladena Pejnovića?

- Često s premijerom imam sastanke na temu Ine i MOL-a, ali nikad premijeru nisam rekao da sam nezadovoljan njihovim radom i angažmanom g. Pejnovića u pregovaračkom timu. Mi dobro surađujemo i među nama nema nikakvog sukoba.

Je li točno da g. Petroviću niste predočili analizu rada i rezultata Ine koju su napravili strani konzultanti?

- Točno je da me g. Petrović, kao predsjednik Nadzornog odbora Ine, zatražio te dokumente i ja sam ga službeno obavijestio da mu ih ne mogu dati. Zbog čega? Zato što je riječ o tajnom dokumentu koji je dio arbitražnog postupka koji smo pokrenuli protiv MOL-a. Da sam te dokumente službeno dao predsjedniku NO-a, morao bih ih dati i svim članovima NO-a, a to ne mogu. Ja sam već čuo priče kako, eto, predsjedniku Nadzornog odbora ne želim dati tu dokumentaciju pa smo mi u sukobu, ali to nije točno.

Ja mu ih jednostavno nisam mogao dati.

( K. Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:53