TKO ĆE TO PLATITI?

VLADAJUĆI RAZMIŠLJAJU O VRAĆANJU OBVEZNOG VOJNOG ROKA! I mostovka Strenja Linić podržala ideju

Za vraćanje vojnog roka založilo se nekoliko zastupnika vladajućih na sjednici Odbora za obranu
 EPH

U trenutku kad bi bi vojni proračun mogao biti najmanji od 1990. do danas, pojedini članovi Odbora za obranu iz redova vladajuće većine zalažu se za ponovno uvođenje služenja obveznoga vojnog roka. Prema neslužbenim informacijama, vojni proračun u ovoj godini trebao bi iznositi oko 3,8 milijardi kuna, što je za oko 300 milijuna kuna manje nego prošle godine, što je najava za veliko rezanje velikih projekata u Oružanim snagama i Ministarstvu obrane.

No, Ines Strenja Linić, Stevo Culej i Pero Ćorić na sjednici Odbora za obranu otvoreno su se založili za ponovno uvođenje služenja vojnog roka. Te stavove iznijeli su tijekom rasprave o prijedlogu imenovanja generala Mirka Šundova za novog načelnika Glavnog stožera. Ministar obrane Josip Buljević načelno podržava tu ideju, ali uz ogradu da se treba vidjeti koliko će biti sredstava. Buljević je oprezan jer je upoznat s podatkom da bi uvođenje služenja vojnog roka godišnje trebalo izdvojiti oko 500 milijuna kuna, a tog novca nema. I član Odbora Damir Krstičević je suzdržan. Tvrdi kako je prvo potrebno donijeti Strategiju nacionalne sigurnosti pa onda utvrditi je li nam obvezni vojni rok potreban.

Na nedostatak financijskih sredstava u svom obraćanju članovima Odbora osvrnuli su se načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić i kandidat za njegova nasljednika general Mirko Šundov. Lovrić je rekao da je tijekom njegova petogodišnjeg mandata vojni proračun smanjen za 2,8 milijardi kuna. Šundov je najavio da u sljedećem srednjoročnom razdoblju zbog nedostatka sredstava vojska neće moći razvijati sve sposobnosti. Kao važan element svoga četverogodišnjeg mandata naglasio je modernizaciju Oružanih snaga. No, nabrajajući prioritete Šundov nije otkrio nabavu niti jednog novog borbenog sredstva već samo nastavak postojećih projekata.

Jedan od tih projekata je i nabava 16 jurišnih helikoptera Kiowa Warrior koje će SAD donirati Hrvatskoj iz svojih vojnih viškova. “Taj helikopter omogućava uvođenje Oružanih snaga u 21. stoljeće po pitanju tehnologije. Helikopteri nisu novi, ali su u takvom stanju da su skoro kao novi”, rekao je jučer članovima Odbora general Lovrić.

No, cijeli posao za Hrvatsku nije potpuno besplatan. Za naoružanje, obuku, streljivo, dva trenažera te prijevoz potrebno je platiti 29,1 milijun dolara. General Lovrić je kazao da Hrvatska trenutačno ima 18,1 milijun dolara. Riječ je o sredstvima koje su Sjedinjene Države platile Hrvatskoj za troškove u Afganistanu. Ta sredstva su bila namijenjena za modernizaciju pomorskih radara, ali će biti utrošena za helikoptere. Lovrić je napomenuo da se pregovara o još 7 milijuna dolara pa bi u tom slučaju Hrvatskoj trebalo još oko 4 milijuna dolara. Osim toga, Ministarstvo će morati državi platiti 12 milijuna dolara PDV-a.

Članovi Odbora jednoglasno su podržali generala Mirka Šundova za načelnika Glavnog stožera i nabavu helikoptera Kiowa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:28