REAKCIJA POTPREDSJEDNICE EK

VIVIANE REDING 'Ne mogu odgovarati na svaku besmislicu koju netko negdje izgovori'

Trst, 160913.Dijalog gradjana s potpredsjednicom Europske komisije Vivian Reding i Talijanskim ministrom za europske poslove Enzo Moavero Milanesi. Dijalogu gradjana s politicarima sudjeluju drzavljani Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske. nakon Dijaloga Vivian Reding je odrzala press konferenciju, te je odgovarala na pitanja hrvatskih novinara.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding rekla je u utorak u Bruxellesu da je u potpunosti neprihvatljivo da promjena hrvatskog zakona o primjeni Europskog uhidbenog naloga stupi na snagu tek sredinom sljedeće godine, a komentare da zbog svoje stranačke pripadnosti nije nepristrana prema sadašnjoj hrvatskoj vladi nazvala je besmislicom.

"Zakon koji se može promijeniti nekoliko dana prije ulaska u EU, također može biti vraćen u prvobitni oblik za nekoliko dana. Parlament ponovno zasjeda, tako da ne bi trebalo biti poteškoća da se vrati zakon koji je u potpunosti bio usklađen s europskim pravilima", rekla je Reding.

Na upit da komentira kritike u Hrvatskoj da je zbog svoje stranačke pripadnosti bila pozitivnija prema prethodnoj hrvatskoj vladi, Reding je rekla da ne može odgovarati na besmislice.

"Ne mogu odgovoriti na sve besmislice koje se kažu tu i tamo", rekla je Reding, koja je u nastavku svoga odgovora pogrešno rekla da su pregovori o zatvaranju poglavlja Pravosuđe i temeljna prava vođeni za vrijeme sadašnje hrvatske vlade. Hrvatska je zaključila pristupne pregovore 30. lipnja 2011., a izbori su održani u jesen te godine, dok je pristupni ugovor potpisala premijerka u odlasku Jadranka Kosor. Moguće je da je Reding mislila na razdoblje tijekom pretpristupnog monitoringa, kada je na kraju toga procesa potpisala da je Hrvatska potpuno spremna za punopravno članstvo.

"Ja sam potpisala poglavlje 23 sa sadašnjom, a ne bivšom vladom. "Potpisala sam i pregovarala zadnji krug pregovora kako bi Hrvatska ušla u EU-u sa sadašnjom, a ne bivšom vladom. Odluka da se za Hrvatsku ne uspostavi Mehanizam za suradnju i verifikaciju (postpristupni monitoring) također je donesena u to vrijeme, tako da ne razumijem to što se govori, ali naravno unutarnjopolitički razlozi nisu uvijek jako logični. Također se onda može postaviti pitanje zašto sam djelovala protiv Mađarske, čija je vlada članica obitelji Europske pučke stranke", rekla je Reding.

Na upit kako je tekao postupak na sastanku Komisije u petak i je li i hrvatski povjerenik Neven Mimica također glasovao za pokretanje postupka predviđenog člankom 39., Reding je rekla da se u "Komisiji obično ne glasuje, nego se odluke donose dogovorom". "Ovaj predmet koji smo predstavili predsjednik Barroso, povjerenik Fuele i ja bio je toliko jasan da je dobio punu potporu kolegija", rekla je Reding.

Dodala je da će ovoga tjedna Komisija započeti proces konzultacija s državama članicama, koji traje deset dana, a onda će se donijeti odluka o mjerama koje će biti poduzete protiv Hrvatske, ako ona u međuvremeni ne ispuni zahtjeve Europske komisije.

Reding je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila prijedlog Komisijinih mjera protiv zakonitih droga, odgovorala na nekoliko pitanja stranih novinara o pitanju provedbe Europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj, ponovivši sve što je ovih dana u Komisiji rečeno o tom pitanju.

Kolegij povjerenika Europske komisije u prošli je petak ju potpunosti podržao aktiviranje članka 39. iz hrvatskog pristupnog ugovora, što će se formalno dogoditi u sljedećih nekoliko dana osim ako Hrvatska ne poduzme mjere koje bi opravdale preispitivanje te odluke, izjavila je u ponedjeljak Mina Andreeva, glasnogovornica potpredsjednice EK Viviane Reding.

Postupak se pokreće jer je Hrvatska po ocjeni Komisije prekršila Europski uhidbeni nalog donošenjem zakona, kolokvijalno nazvanog "lex Perković", kojim se primjena Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene nakon kolovoza 2002.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:28