IZ BRUXELLESA A. PALOKAJ

EKSKLUZIVNO Okončana najveća kriza s EU: Danas dogovor Reding i Miljenića o Lexu Perković

Izvori iz Europske komisije potvrdili su Jutarnjem da će se sastanak održati u Bruxellesu oko 11
Trst, 160913.Dijalog gradjana s potpredsjednicom Europske komisije Vivian Reding i Talijanskim ministrom za europske poslove Enzo Moavero Milanesi. Dijalogu gradjana s politicarima sudjeluju drzavljani Italije, Slovenije, Austrije i Hrvatske. nakon Dijaloga Vivian Reding je odrzala press konferenciju, te je odgovarala na pitanja hrvatskih novinara.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

Priča o mogućim sankcijama Hrvatskoj i spor oko Lexa Perković između Hrvatske i Europske komisije danas bi trebala dobiti završetak. Spor bi trebao biti riješen već danas, na sastanku potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding i hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Sinoć su izvori iz Europske komisije potvrdili Jutarnjem listu da će se sastanak održati u Bruxellesu oko 11 sati te kako će se najvjerojatnije Reding i Miljenić oko podneva već obratiti novinarima i, ako se optimistična očekivanja ostvare, objaviti da je postignut sporazum. Upravo spominjanje mogućnosti zajedničkog obraćanja novinarima povjerenice Reding i ministra Miljenića također može biti najava rješenja jer se oni, kako nam prenosi jedan diplomatski izvor EU “sasvim sigurno ne bi pojavili pred novinarima kako bi razmijenili međusobne optužbe”.

Prema izvorima iz Bruxellesa, u proteklih tjedan dana pojačani su napori obiju strana za postizanje rješenja te nastavljene konzultacije između Zagreba i Bruxellesa. Ključan je bio telefonski razgovor između predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića u kojem je, prema našim izvorima, u načelu dogovoreno da će se postići rješenje. Nakon toga su povjerenica Reding i ministar Miljenić, sa stručnjacima iz svojih kabineta, radili na tome kako bi se taj dogovor pretvorio u službeno rješenje.

Diplomatski izvori u Bruxellesu i jučer su rekli kako bi bilo u interesu Hrvatske da se ovo pitanje što prije riješi i što prije skine s dnevnog reda. Zato se, kažu isti izvori, radi na jednoj opciji kojom bi i hrvatska Vlada sačuvala obraz, a Europska komisija dobila ono što je tražila, a to je potpuno usklađivanje hrvatskoga zakona s europskim uhidbenim nalogom. Ti izvori nisu rekli kakvo bi konkretno rješenje moglo biti, a neki od njih čak su jasno dali do znanja kako ne znaju niti ih previše zanima oblik rješenja.

“To je stvar dogovora između vas i Europske komisije. Nama će biti prihvatljiv svaki sporazum koji će se postići, ali bez skrivenih namjera i bez previše prostora za različitu interpretaciju. Nitko ne želi da se sljedeći tjedan donese odluka o sankcijama Hrvatskoj i zato je dobro da razgovorima između Reding i vašeg ministra dođe do konkretnog rješenja”, rekao nam je jedan diplomat EU.

REDING PORUČUJE 'Još nema kompromisa s Hrvatskom. Očekujem Miljenića u Bruxellesu'

Kao moguća opcija kompromisa spominje se i hitno vraćanje hrvatskoga zakona na staro, u obliku koji je 2010. dogovoren s Europskom komisijom i državama članicama, a da stupanje na snagu bude u “jednom trenutku” koji bi bio znatno ranije od 1. srpnja 2014. godine. Spominje se da taj zakon stupi na snagu 1. siječnja sljedeće godine. U konzultacijama Zagreba i Bruxellesa radilo se i na dogovoru o formulaciji zakona kako Hrvatskoj ne bi ostale nikakve dvojbe i ograničenja za potpunu primjenu europskog uhidbenog naloga.

Potpredsjednica Europske komisije jučer je u Helsinkiju rekla kako “još uvijek nema kompromisa s Hrvatskom oko europskog uhidbenog naloga”. Ponovila je kako od Hrvatske očekuje da promijeni zakon te potvrdila da očekuje ministra pravosuđa Orsata Miljenića u Bruxellesu.

Iako je i ova izjava Viviane Reding zvučala oštro, ipak, kažu diplomati, treba primijetiti da je koristila izraz “još uvijek” jer se zna da se užurbano radi na postizanju kompromisa. Izvori u Bruxellesu kažu kako obje strane, a posebno Zagreb, znaju da nije preostalo previše vremena.

Europska komisija želi da se ovo pitanje spora s Hrvatskom skine s dnevnog reda i zbog kredibiliteta procesa proširenja, pogotovo sada kada je ostalo još samo tri tjedna do objave godišnje strategije za proširenje i individualnih izvješća o napretku za države uključene u ovaj proces.

Pusić: 'Rješenje "lex Perković" naći će se u srijedu i četvrtak'

NEW YORK - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u utorak navečer u New Yorku da će se rješenje "lex Perković" naći u srijedu i četvrtak.

Pusić je komentirala izjavu povjerenice Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding o tome da kompromis oko europskog uhidbenog naloga nije postignut.

"Rješenje će se naći u srijedu i četvrtak, tada se realizira taj dogovor i taj problem smo riješili na jedan zadovoljavajući način za sve, to će se vidjeti koncem tjedna", rekla je Pusić. Time je neizravno potvrdila sastanak Reding i hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Reding i Miljenić će se, po izvorima iz Europske komisije, sastati u srijedu u Bruxellesu kako bi pokušali pronaći kompromis o primjeni europskog uhidbenog naloga u Hrvatskoj.

Reding je u utorak u Helsinkiju izjavila da još nije postignut kompromis s hrvatskom vladom o europskome uhidbenom nalogu i da očekuje da Hrvatska promijeni zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije te rekla kako očekuje ministra Miljenića u Bruxellesu kako bi razgovarali o hrvatskom zakonu o provedbi europskog uhidbenog naloga.

Na pitanje kako tumači tu izjavu koju je Reding dala na susretu s građanima u Helsinkiju, Pusić je odgovorila: "Vjerojatno je to izjava po principu nije gotovo dok nije gotovo..., ali cijeli problem jest riješen".

Europska komisija je prošli tjedan započela postupak konzultacija sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora, zbog toga što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije u skladu s europskom pravnom stečevinom. Zemlje članice imaju deset radnih dana da se očituju o tome pitanju, a nakon toga će se odrediti sankcije Hrvatskoj, osim ako se ona u sljedećih nekoliko dana ne uskladi s europskim zakonima. Komisija može, ali ne mora uvažiti mišljenje zemalja članica, jer je po pristupom ugovoru ona nadležna za aktiviranje zaštitnih mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:24