BLOKADA PROMETNICA

Virovitica: Troje prosvjednika uhićeno, jedan ozlijeđen

 Damir Glibušić/Cropix

VINKOVCI – Jedan policajac na vinkovačkom području je lakše ozlijeđen, više službenih vozila policije na nekoliko lokacija je oštećeno, a trojica su počinitelja prekršaja na virovitičkom području uhićena.

Rezime je to burnog sedmog dana seljačkih prosvjeda koji je u popodnevnim satima eskalirao na južnoj vinkovačkoj obilaznici nagurivanjem prosvjednika i pripadnika policije.

Zoran Ničeno, načelnik Uprave policije, obratio se u nedjelju uvečer novinarima na nadvožnjaku koji je nekoliko sati ranije bio poprištem manjeg sukoba.

VIDEO: Seljaci probili policijske barikade i blokirali Osijek i Vinkovce

– Policija neće tolerirati daljnju eskalaciju nasilja, a dosadašnji prosvjedi izlaze izvan okvira Zakona o javnom okupljanju. Ili prosvjedi nisu prijavljeni ili se ne održavaju na mjestima na kojima su bili prijavljeni, upozorio je načelnik Ničeno konstatirajući kako je na cestama u 11 policijskih uprava oko 1.300 prosvjednika sa 788 traktora.

Karta blokiranih prometnica u Hrvatskoj

Policija je pojačala osiguranje na svim prilaznim cestama u Virovitici, pa su tamošnji seljaci tek poljskim putem stigli do trgovačkog centra Kaufland gdje su uspjeli probiti policijsku blokadu.

Jedan od poljoprivrednika novinarima je pričao kako su policajci kolegu iza njega izvukli iz traktora i navodno ga tukli.

Nakon nekoliko koraka zgrabili su ga policajci, nastalo je komešanje, a desetak prosvjednika krenulo je na policajce.

Za samo nekoliko trenutaka dva prosvjednika bila su svladana. Netko je povikao da jedan od njih ima pištolj, ali se ispostavilo da je riječ o mobitelu. U isto vrijeme do sukoba s policijom došlo je i kraj punkta na Podravskoj magistrali, ali nije bilo ozlijeđenih osoba. Prema izjavama očevidaca, u Virovitici vlada pravo ratno stanje.

Prema podacima Hitne medicinske pomoći od 20 sati jedan je prosvjednik lakše ozlijeđen. Oko 19 sati pet traktora zablokiralo je vrlo prometnu Gajevu ulicu u središtu grada.

U međuvremenu je ministar Petar Čobanković odlučio otputovati u Đakovo na zadnji krug pregovora, nakon što su prosvjednici odbili doći u Zagreb.

Sastanak ministra s Koordinacijom seljačkih udruga, koja već tjedan dana organizira prosvjede poljoprivrednika, počeo je nešto poslije 22 sata.

- U Slavoniji se događa ono čega sam se i bojao, i upozoravao na to i Vladu i predsjednika države i policiju, a to je potpuna blokada prometnica – bilo je sve što je u nedjelju kratko poslije 16 sati novinarima rekao prvi čovjek HSS-a najistočnije hrvatske županije, Tomislav Pokrovac.

Nezadovoljstvo seljaka dodatno je pojačala vijest iz Zagreba iz koje je bilo jasno da na njihove zahtjeve nema pozitivnog odgovora.

Nadvožnjak na cesti Vinkovci-Osijek kod Jarmine seljaci su s 300-tinjak traktora blokirali još u 13 sati. Situacija je bila mirna, izuzev kratkog naguravanja s policijom kada su seljaci, kako bi postavili traktore, rukama doslovno maknuli četiri automobila s ceste.

Do 15 sati čekali su da im se javi ministar poljoprivrede Petar Čobanković, a nešto kasnije počelo je „razmještanje“ traktora.

–Bijes, to je bijes. Seljaci su bijesni, mi smo ovdje šesti dan, četiri noći, na zimi – komentirao je Pokrovac.

Policijske ophodnje, a s njima i nekolicina pripadnika Interventne jedinice policije, spriječili su prolazak traktorske kolone nadvožnjakom, dalje prema Vinkovcima.

No, seljaci su traktorima krenuli poljskim putem, u smjeru Đakovu, prošli policijsko vozilo i probili se do južne vinkovačke obilaznice. Policija ih je tu zaustavila, no obilaznica je tada blokirana za promet.

Druga skupina traktora spustila se oranicama do željezničke pruge Zagreb-Beograd s namjerom da izbiju do ceste koja od Vinkovaca vodi prema Vukovaru. Iako se činilo da kane blokirati prugu, to se nije dogodilo.

Na samom nadvožnjaku oko 16 sati došlo je do jačeg naguravanja s interventnim policajcima jer je veća skupina prosvjednika pješice krenula „probiti“ policijsku blokadu.

Situacija je tada počela izgledati kaotično, buka traktora, vika ogorčenih prosvjednika, seljaci i policajci „izmiješani“ na nadvožnjaku nadomak Vinkovcima.

Oko 17 sati pročula se vijest da su seljaci kod Županje sa 80-tak traktora blokirali cestu Vinkovci-Županja prema graničnom prijelazu Županja-Orašje s BiH.





Seljaci s traktorima na cestama su i u 10-tak sela širom Vukovarsko-srijemske županije, od Iloka do Županje, no promet se odvija. Traktori su u selima Bršadin, Ostrovo, Petrovci, Ilača, Tovarnik, Berak... Pokrovac je novinarima izjavio kako su na krajnjem istoku Slavonije u prosvjedu u nedjelju bili seljaci s ukupno oko 2.000 traktora.

PU vukovarsko-srijemska za 19 sati je na nadvožnjaku ceste Vinkovci-Osijek najavila održavanje medijske konferencije.

Ministar Čobanković pozvao je Koordinaciju seljačkih udruga, organizatora prosvjeda poljoprivrednika, na zadnji krug pregovora večeras u 20 sati u Ministarstvo poljoprivrede u Ulici grada Vukovara 78, u Zagreb.

Predstavnici seljaka iz pet slavonskih županija tijekom poslijepodneva trebali bi se sastati i odlučiti o daljnjim koracima, a jedan od njih mogla bi biti i blokada graničnih prijelaza.

- Moramo se sastati i odlučiti što dalje, ali kako stvari stoje mislim da ćemo biti primorani na otvaranje novih punktova, odnosno blokadu više prometnih pravaca nego što je to trenutno. Koordinacija će odlučiti i hoćemo li krenuti prema granicama – rekao je predsjednik udruge Brazda i koordinator prosvjeda za Osječko-baranjsku županiju Matija Brlošić, dodavši da su u ovoj županiji blokirane ceste kod Đakova, Donjeg Miholjca, Čepina, Čeminca, Dalja i Podgorača.

- Sve više ljudi izlazi samostalno na ceste, imamo podršku iz cijele Hrvatske i ne kanimo odustati iako smo mišljenja da do svega ovoga nije trebalo doći i da bismo sve izbjegli da su se oni koji su nam dali obećanja pridržavali toga što su obećali. Što se tiče blokade želim naglasiti da će građani imati osigurane alternativne pravce, ali će do svojih odredišta putovati nešto duže – objasnio je Brlošić, koji se osvrnuo i na najnoviji istup ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, kao i na izjave iz Vlade vezano za sastanak seljaka s predsjednikom države Ivom Josipovićem u subotu navečer.

- Mogu samo reći da je predsjednik u drugoj sobi s nekim razgovarao i da nam je nakon toga rekao da je to bila premijerka te da je s njom dogovorio da se u nedjelju ponovno sastanemo s nekim iz Vlade. Držim da nam predsjednik nije lagao, ali očito je netko drugi počeo brzo zaboravljati, pa ujutro nije znao što je obećao prije odlaska na spavanje – zaključio je Brlošić.

Prosvjednici blokirali sjeverni ulaz u Bjelovar

BJELOVAR - Nakon što su u petak prije podne traktorima blokirali sjeverni krak bjelovarske gradske obilaznice i time onemogućili promet iz pravca Zagreba prema Đurđevcu i Virovitici, prosvjednici su u nedjelju poslije podne u Letičanima blokirali i državnu cestu Virovitica - Đurđevac - Bjelovar.

Tako je onemogućen ulaz u Bjelovar iz toga pravca pa se promet odvija obilaznim pravcima i otežano. No, nakratko su pomaknuli traktore i propustili dva tegljača našičkih registracijskih oznaka natovarenih Nexe opekom, kao i Sirelinu cisternu s mlijekom. Pred prosvjednicima je i četvrta hladna noć na otvorenom, u očekivanju ispunjenja zahtjeva seljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:28