PRVI ČOVJEK HSS-a

'Čobanković je dao riječ, ali seljak je i ovoga puta prevaren'

 Damir Glibušić/Cropix

VINKOVCI – Ministar Petar Čobanković je dao riječ da nitko neće biti gonjen ni kažnjavan, to je bio i preduvjet potpisivanja sporazuma, ali seljak je i ovoga puta prevaren – tvrdi tako Tomislav Pokrovac, prvi čovjek Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Novinarima je Pokrovac to rekao u ponedjeljak pred zgradom Općinskog suda Vinkovci gdje je, prema njegovim riječima, počeo proces protiv osmorice seljaka koji su početkom ožujka sudjelovali u seljačkim prosvjedima kada je s 250 traktora bila blokirana cesta Vinkovci-Osijek kod Jarmine.

– Seljaci nisu prosvjedovali svojom voljom, već iz nužde i tražeći svoja prava – ustvrdio je Pokrovac, dodavši kako iza osmorice „stoje svi hrvatski seljaci“.

Osmero prosvjednika s istoka Slavonije našlo se pred sudom zbog incidenta na nadvožnjaku kod Vinkovaca gdje je, tijekom seljačke blokade prometnice, došlo do izgreda – naguravanja s policajcima i nasrtaja na službena policijska vozila.

PU vukovarsko-srijemska kazneno je prijavila osmoricu seljaka, potvrdio je policijski glasnogovornik Krunoslav Žgela.

Početak sudskog procesa izazvao je seljački prosvjed pred vinkovačkim sudom, a Pokrovac je optužne prijedloge protiv osmorice nazvao „zastrašivanjem“ i pokušajem „bacanja seljaka na koljena“.

Pokrovac je naveo i kako se raspon predviđenih kazni kreće od 4 do 10 mjeseci zatvora, odnosno uvjetnu osudu od jedne ili tri godine. Za seljačke prosvjede u ožujku Pokrovac odgovornom smatra Vladu RH koja nije izvršavala ranije preuzete obveze prema poljoprivrednicima, no, prema Pokrovcu, krši se i sporazum postignut nakon ožujskih prosvjeda.

Seljacima, kako navodi, do kraja travnja nije isplaćen tri godine stari dug od 205 milijuna kuna, dok je u cijelosti isplaćeno dva puta po 30 posto poticaja.

Čelnik vukovarsko-srijemskog HSS-a spomenuo je i kako kruže špekulacije o 40-postotnom umanjenju poticaja za jesensku sjetvu pšenice, te rekao kako će „biti problema ako se gospoda ne budu urazumila“ i seljacima i dalje budu plasirana lažna obećanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:42