NE ŽELI MASKU!

Vidović Krišto maramom prekrila usta, uslijedio oštar odgovor Plenkovića: ‘To neću mijenjati!‘

Zastupnica Vidović Krišto u srijedu se suprotstavila predsjedniku Sabora nakon upozorenja da zastupnici moraju nositi maske
Karolina Vidović Krišto s maramom preko lica
 Saborska TV

Zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto u Sabor je i u četvrtak došla bez maske, pravdajući se da su joj "epidemiolozi s kojima je razgovorala rekli da maske ne štite u velikom zatvorenom prostoru", donosi T-portal.

Novinari su joj, naime, prije ulaska u zgradu Sabora rekli da je dokazano da maske pomažu u borbi protiv koronavirusa ako ih nose svi. "Tko to kaže? Pravila gdje se maska nosi, a gdje ne su kontradiktorna i zbunjujuća. Epidemiolozi s kojima sam ja razgovarala, a koji nisu eksponirani u javnosti, kažu da maske ne pomažu u velikom zatvorenom prostoru", odgovorila im je Vidović Krišto.

image
Karolina Vidović Krišto
Goran Mehkek/Cropix

No, zastupnica je tijekom predstavljanja programa Vlade premijeru Andreju Plenkoviću postavila pitanje tako da je maramu koju je nosila oko vrata digla preko ustiju.

Vidović Krišto u svom pitanju spomenula je prouustavni izborni ciklus, protuustavnu 11. i 12. izbornu jedinicu, protuustavno sastavljanje Vlade. Sukus priče je da je zastupnicu Domovinskog pokreta zasmetala suradnja HDZ i SDSS-a.

"Pupovac je prisegnuo u ovom Saboru, a psolije je bio na jednom obilježavanju oplakivanja Domovinskog rata i slušao laži da su Hrvati ubili milijun ljudi. Zašto ga niste tužili zbog klevete?", rekla je.

Plenković je samo kratko rekao da u cijeloj priči nema ničega protuustavnog, a onda je oštro odgovorio: "Zastupnici nacionalnih manjina su politička i pravna stečevina RH i ja to neću mijenjati. Manjine su bogastvo našeg naroda! Vi pokušajte to promijeniti ako želite, ali mi nećemo."

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je nekoliko puta morao upozoravati zastupnike zbog nenošenja maski u sabornici. "Signaliziraju mi da opet nemaju svi maske, pozivam zastupnike da stave maske jer neimanjem maske ugrožavate druge zastupnike", rekao je Jandroković.

Vidović Krišto je potom zatražila da Jandroković zašto svi moraju nositi maske. "Objasnite zbog čega nosimo maske, rekli ste zatvoreni prostor, puno su manji prostori kafića i hodnika i tamo ih nitko ne nosi. U sabornici ih isto skinemo kad govorimo", rekla je.

Jandroković joj je pojasnio da su takva pravila jer se nalaze u relativno malom i zatvorenom prostoru dugo vremena i jer su takve preporuke. "Ja smo dobila preporuke raznih epidemiologa i liječnika koje su kontradiktorne", rekla je na to Vidović Krišto na što joj je Jandroković odgovorio: "Staviti masku, molim vas lijepo, jer to rade svi i na taj način brinemo o zdravlju drugih, ja nisam epidemiolog, ali slušam preporuke epidemiologa i ne želim više polemizirati."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:28