VIŠE NIJE TAJNA

VIDEO Ministar Dačić: Ključni svjedoci u aferi Hypo su iz Hrvatske

 Tea Cimaš/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska policija ipak provodi kriminalističko istraživanje o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj i to četiri njezina poslovna subjekta. Potvrdio je to novinarima Oliver Grbić, ravnatelj hrvatske policije koji je rekao kako policiju prvenstveno zanima je li naša zemlja poslužila kao transfer za pranje novca i je li novac uložen u nekretnine za koje je namijenjen ili je dio tog novca izdvojen i transferiran u treće zemlje.

- Iz dokumentacije kojom zasad raspolažemo zasad nema takvih saznanja - kazao je Grbić rekavši kako je na sastanku sa čelnicima austrijske policije u ožujku već dobijena određena dokumentacija. Vezano za kreditne linije Grbić je reako kako bi se tu prije svega moglo raditi o rizičnim poslovima Hypo banke.

- Prije desetak dana razgovarao sam sa ministrom unutarnjih poslova i šefom austrijske policije i oni su mi rekli da će “krunski svjedoci” u istrazi o Hypo banci biti iz Hrvatske. Treba istražiti 20 milijuna stranica dokumenata, a nas je prije svega zanimalo ima li što sumnjivo u poslovanju poslovnice Hypo banke u Srbiji. Iz zasad prikupljene dokumentacije također nema dokaza da je preko Hypo banke novac prao Darko Šarić, ali to ne znači da u daljnjoj istrazi to nećemo otkriti - rekao je srbijanski ministar Ivica Dačić, odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara povodom otvaranja “vruće linije” koja omogućava hrvatskim i srbijanskim kriminalistima izravnu videokonferencijsku vezu.

- Ne bi govorio o krunskim svjedocima - ispravio ga je Grbić, dodavši kako se tu prije svega misli na saznanja koja se treba prikupiti o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj i više su vezana za tvrtke nego uz konkretna imena.

Ono što brine i Grbića i njegova srbijanskog kolegu Milorada Veljovića je to što kriminalci iz obiju država novac od kriminala peru u obje države, a uspostava sigurne komunikacijske veze jedna je od faza uspostave budućeg zajedničkog istražnog Centra.

No, dobra suradnja obiju policija potvrdila se nedavnim izručenjem Sretka Kalinića, osuđenog pripadnika “zemunskog klana”. Grbić je najavio da bi se za najkasnije 20-ak dana mogla razotriti i mreža njegovih pomagača i osoba koje su mu izdale lažne putovnice. Zasad nema dokaza da je još netko od hrvatskih državljana sudjelovao u ubojstvima koje su počinili “zemunci”.

Ravnatelj Grbić rekao je kako je on osobno nezadovoljan što su zadarski policajci privodili Renu Sinovčića bez lisica na rukama istražnom sucu.

- To često ovisi o procjeni rukovoditelja i nastojat ćemo da se vrlo brzo jasno propišu kriteriji postupanja policije i na tome radi već tim stručnjaka - kazao je Grbić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:55