OBNOVA FLOTE

Uljanik isporučio i posljednji trajekt za Jadroliniju

 Goran Šebelić / CROPIX

ZAGREB - Brodogradilište Uljanik isporučilo je u petak četvrti trajekt, posljednji koji je izgradio za hrvatskog nacionalnog brodara Jadroliniju.

Ugovor za gradnju četiriju brodova Uljanik i Jadrolinija potpisali su u ožujku prošle godine. Riječ je o poslu vrijednom ukupno 32 milijuna eura, kojim Jadrolinija obnavlja flotu za održavanje obalnog linijskog prijevoza, odnosno lokalnih linija.

Uljanik je tako za Jadroliniju izgradio četiri istovjetna Ro-Ro putnička broda, kapaciteta 600 putnika ljeti, odnosno 320 zimi u zatvorenom salonu.

Prvi je trajekt Uljanik Jadroliniji isporučio krajem siječnja ove godine. Primopredaja posljednjeg broda izgrađenog temeljem tog ugovora, tzv. gradnje 506 "Mljet" izvršena je u petak u Rijeci.

Brodovi će prevoziti 145 standardnih automobila ili 16 trailera svaki do 40 tona, izvijestili su iz Uljanika. Svi brodovi iz serije su dugi 99,8 i široki 17,5 metara, s gazom od 2,4 metra, nosivosti na maksimalnom gazu od 950 tona te brzine 12,5 čvorova. Svaki brod porivaju četiri glavna motora Volvo.

Imena novih trajekata Jadrolinije birana su u javnoj akciji "Dodijeli ime Jadrolinijinom brodu", a prema rezultatima te akcije novi su trajekti dobili nazive Kornati, Brač, Krk i Mljet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 23:00