NE ZNA ODUSTATI

TOMISLAV DEBELJAK EKSKLUZIVNO ZA GLOBUS 'Moj grijeh je što još vjerujem u Brodosplit'

Ovakvo ponašanje dijela radnika nisam očekivao, ali najveći dio njih shvatili su da su pretjerali i vratili su se redovnim obvezama

Vlasnik DIV-a i Brodosplita Tomislav Debeljak dosta je uporan tip. Kad smo prvi put razgovarali o tada još samo želju da kupi Brodosplit, bilo je to u ožujku 2012. godine, odmah je naglasio da ne zna kako će živjeti ako Brodosplit propadne, piše Globus.

“U slučaju da ne uspijem podignuti Brodosplit, ja ću biti mrtav čovjek. Mislim, vjerojatno ću se nekako uspjeti izvući, ali takav scenarij bi za mene značio veliki poraz”, objasnio je tada.

Sam priznaje da njegovo samopuzdanje ponekad graniči s arogancijom. Ali dodaje da drukčije ne zna voditi posao.

”Ničeg se ne bojim i u svaki posao ulazim sa žarom, ljubavlju i s puno optimizma u uspjeh. Ne volim odustajati, i tomu me dijelom naučila moja dirigentica iz muzičkog orkestra u kojem sam svirao dok sam bio dijete i tinejdžer”, prisjetio se tada Debeljak.

Ali, novi šef najvećeg hrvatskog brodogradilišta danas je u teškim problemima.

Radnici splitskog škvera ne prihvaćaju njegov poslovni svjetonazor i sada cijeli projekt dolazi u pitanje.

Tijekom razgovora za Globus bio sam uvjeren da će u nekom trenutku priznati da mu sve ovo nije trebalo, ali Debeljak je nepokolebljiv.

I dalje namjerava angažirati kontrolorke da s prozora škvera potajno kamerama snimaju radnike koji prosvjeduju. Štoviše, Debeljakovi djelatnici će i dalje nastaviti hodati po škveru i marljivo u notese bilježiti “odnos prema radu” djelatnika Brodosplita. Ne odustaje od kažnjavanja radnika koji su pokušali nasilno upasti u zgradu Uprave.

I što je, zapravo, najveći problem, Debeljak u ovom trenutku svoje ponašanje ne smatra preagresivnim.

Umjesto da sukob pokuša riješiti smirivanjem lopte Debeljak zaoštrava situaciju.

Najavljuje kaznene prijave.

Kaže da se ne smije kršiti zakon.

Poznavajući njegov karakter, izvjesno je kako će nastaviti sa svojim modelom borbe za škver.

Poznavajući narav škverana, izvjesno je da neće odustati od borbe za svoja stara prava.

Štoviše, Debeljakovo ponašanje im samo daje nove argumente.

Stoga je očito da se u Brodosplitu odvija najveća drama u posljednjih desetak godina.

I što je najgore, s obzirom na karaktere obje strane, vrlo vjerojatno je da bi ova drama mogla dugo potrajati, piše Globus.

Možete li objasniti kakav ste to problem s isplatom plaća imali u Brodosplitu?

- Dakle, radilo se o tome da se prema ugovorima o radu plaće trebaju uplatiti do 15. u mjesecu i mi smo uplatu novca u banke izvršili 15. listopada. Uplate smo mogli izvršiti i ranije, ali smo tri puta dorađivali obračun plaća kako bi stimulativni dio radničkog dohotka bio što poštenije i korektnije odrađen. Međutim, tog dana novac nije sjeo na račune banaka, već tek idućeg dana oko 14 sati, a razlog tome bio je u nesporazumu između stručnih službi Brodosplita, Porezne uprave i naše glavne banke. Međutim, za dio radnika i sindikalnih čelnika to je bio dovoljan razlog da nelegalno obustave rad i nasilno uđu u upravnu zgradu i iz svih soba izbace zaposlene, uključujući i inspektore investitora, odnosno tvrtki za koje gradimo brodove. Moram podsjetiti kako su ti radnici dobili otpremnine, jednako kao i oni koji nisu zadržali posao, i to najvećim dijelom tijekom rujna. To znači da su dobili, na primjer, 50 ili 100 tisuća kuna na ime otpremnina, i uz to dobili novi posao, a onda su odlučili mimo svih pravnih propisa obustaviti rad, sprečavati ljudima ulazak u pogone i na brod, gađati ih predmetima da prekinu raditi – jednome radniku su slomili zaštitnu kacigu – i nasilno ući u zgradu Uprave. I to su napravili već u osam sati ujutro, ne čekajući da vide hoće li im plaće sjesti na račun. Kad sve to u uzmete u obzir, jasno je kako se radi, u najmanju ruku, o vrlo neodgovornom postupanju koje ćemo morati čvrsto sankcionirati. Ne možemo tolerirati nezakonje i nasilje.

Hoće li se ponoviti kašnjenje plaća?

- Nema razloga za kašnjenje plaća.

Radnici su prosvjedovali i idući dan zbog manjih plaća i prestrogog postupanja kontrolorki. Možete li kazati zbog čega su plaće smanjene i zašto ste se odlučili na suspenziju 200-tinjak radnika?

- Plaće su, prema mojim spoznajama, smanjene za dio radnika, njih oko 200. Plaće u škveru imaju fiksni i varijablni dio, a taj varijabilni dio ovisi o ispunjavanju norme i još nekoliko drugih faktora. U odnosu na ocjene za taj stimulativni dio plaće se povećavaju ili smanjuju, to je način na koji povećavamo produktivnost, jer stimuliramo rad i odgovoran odnos prema poslu, a destimuliramo nerad i neodgovornost. Inače, prosjek bruto plaće je u 2012. iznosio 8487 kuna, u prva dva mjeseca 2013., prije nego što je DIV grupa postala vlasnik Brodosplita, prosječna plaća je iznosila 7864 kune, a sada se taj iznos popeo na 8844 kune bruto. To je za 60 posto više od nekih jadranskih brodogradilišta. Pri tom je do 18. listopada isplaćeno čak 172,385.721 kuna za 2730 djelatnika, a isplate otpremnina se nastavljaju.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:41