DOZVOLA ZA STRANCE

ODLUKA KOJA JE SVE IZNENADILA Tomislav Debeljak traži 4500 radnih dozvola za strane radnike

 Tom Dubravec/Cropix

Uprava Brodosplita na čelu s Tomislavom Debeljakom zatražila je izdavanje radnih dozvolu za zapošljavanje 4500 stranih radnika, što je gotovo 2000 više nego što ih je ukupno izdano u posljednje četiri godine. Kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, prema Zakonu o strancima, pred kraj svake godine donosi Vlada, no prije toga mora proći dijalog sa socijalnim partnerima na GSV-u. S početkom krize 2009. odlučeno je da se kvote srežu. Tako je za ovu godinu bilo izdano 289 dozvola za strance. Stoga je odluka Uprave Brodosplita iznenadila mnoge, ali ne i radnike.

- A što ćemo sa onih 1500 radnika koje je otpustio? To je kršenje zakona. To je poruka preostalim radnicima u škveru da su lako zamjenjivi za nekog tko će raditi za manje novce - uvjeren je Zvonko Šegvić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

U Brodosplitu objašnjavaju kako bi, prema ugovorenim poslovima, u rujnu i listopadu 2014. trebali zapošljavati 4.500 radnika. - Brodosplit će radnike pokušati naći na domaćem tržištu. No, nedostajat će nam zavarivača i brusača, pa smo zatražili određeni broj dozvola za strance - objasnili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:20