RAT U PARLAMENTU

Teške izjave o arbitraži: Hrvati su nas sve prevarili!

Sporni dio zakona: ‘Ništa se u Sporazumu o arbitraži neće smatrati pristankom Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem’
 CROPIX

ZAGREB - Teške su riječi padale u slovenskom Državnom zboru tijekom jučerašnje rasprave o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, a uoči referenduma u iduću nedjelju.

Izvanrednu sjednicu parlamenta zatražila je opozicija, tvrdeći da su se od raspisivanja referenduma pojavile nove činjenice o sporazumu o arbitraži.

Jedna od njih je, tvrdila je opozicija, “otkriće” da u hrvatskom zakonu o prihvaćanju arbitražnog sporazuma stoji da su “hrvatska i slovenska strana zajedno izvijestile švedsko predsjedništvo Vijeća EU i SAD-a, a u kojoj se navodi da se ništa u Sporazumu o arbitraži neće smatrati pristankom Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem”.

Državni je zbor na kraju sa 43 glasa za i 31 protiv ipak izglasao da nove okolnosti nisu nastupile, ali je prije toga rasprava bila prilično živahna.

Donosimo neke citate iz te rasprave.

Janez Janša (SDS):

Kako je moguće da se to dogodilo, kako je moguće da slovenska javnost ni od vlade niti od naših dopisnika koji izvještavaju iz susjedne države nije bila obaviještena o točnome tekstu koji je prihvatio Hrvatski sabor?

Borut Pahor, premijer:

Švedska veleposlanica u Sloveniji, gospođa Ultvedi, jučer je za STA negirala da je Hrvatska zajedno sa Slovenijom švedsko predsjedništvo EU i SAD upoznala sa svojom jednostranom izjavom. (...) Citiram: ‘Znamo da je Hrvatska tvrdila da će poslati jednostranu izjavu i da su bili zainteresirani i za to da Švedska bude neka vrsta svjedoka toj izjavi. Mi smo to tada odbacili i nikad nismo bili zajednički obaviješteni o nekoj izjavi’. (...) Ubrzo će se vjerojatno oglasiti i predstavnica ili predstavnik State Departmenta.

Zmago Jelinčič (SNS):

Upravo ste slušali premijera, gospodina Pahora, kako je eklatantno lagao. (...) Sumnjam da bi Amerikanci tako pljunuli na susjednu Hrvatsku, koju zapravo cijene više nego Sloveniju, a da bi to napravili i Šveđani.

Janez Janša:

Prije svega treba reći da svaka država mirno može pregaziti riječi svoga veleposlanika ili diplomatskog predstavnika nakon nekog vremena. (...), ali uzmimo za činjenicu to što kažu, i u veleposlanstvu Švedske i SAD-a, tada to naravno znači da je Hrvatska u zakon upisala laž. (...) Ako je ta izjava točna, onda je Hrvatska varala nas i vlastitu javnost i vlastiti parlament, Hrvatski sabor, kada je ustvrdila nešto što nije točno. Slovenija ima sve pravne razloge da taj dokument, ako se pokaže da je to točno, proglasi ništavnim i mrtvim.

Radovan Žerjav (SLS):

U Slovenskoj pučkoj stranci nas je strah. Strah nas je da će, kao toliko puta u povijesti, a ovaj put vlastitom krivicom, Slovenci izgubiti dio svog teritorija. (...) Slovenski narodni teritorij bio je u opasnosti od samog početka povijesti slovenskog naroda i uvijek je bilo predmet pokušaja osvajanja i iskorištavanja činjenice da je naš narod malen.

Borut Pahor:

Mene kao potpisnika tog sporazuma nije strah, niti sram. Odrađen je velik posao. Slovenija ima priliku da se na referendumu odluči za arbitražni sporazum i za budućnost, gdje će imati pravednu granicu i uređene odnose i s tom susjedom, ili pak za prošlost, gdje neće biti formalno uređene granice, posebno ne na moru i gdje ćemo biti svjedoci incidentima i sukobima.

Zmago Jelinčič:

U članku 5 piše da ne vrijedi ništa što je jednostrano prihvaćeno nakon 25. 6. 1991. Činjenica je da je Hrvatska svoju samostalnost i nezavisnost i suverenost proglasila 8. 10. Odnosno, tri mjeseca poslije. Znači li to da ne vrijedi ni samostalnost hrvatske države? (...) Riječ je o negaciji postojanja hrvatske države koja je naravno do 8. 10. bila dio Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. I ako smo s nekim trebali pregovarati, trebali smo tada pregovarati s Beogradom, a ne sa Zagrebom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:18