LJUBLJANA

Referendum? Slovencima je važniji rezultat finala Talenta

Granična ploča ‘Republika Hrvatska’ na Tromostovju u centru Ljubljane jučer je iritirala, ali i nasmijala ljude koji su rano ujutro išli na posao
 Tomaz Skale/Dnevnik

LJUBLJANA - Granična ploča Republika Hrvatska na Tromostovju u centru Ljubljane jučer je iritirala, a i nasmijala ljude koji su rano ujutro išli na posao. Nitko ne sumnja, da je to bilo u svrhu kampanje. Pronašla ju je žena iz kioska - tamo je bila već prije šest ujutro, kada je došla na posao. A nešto poslije osam, kad su se ljudi počeli okupljati pred pločom, ipak je prijavila policiji. Tko je lancem namjestio graničnu ploču Republika Hrvatska u centar Ljubljane , slovenska policija još ne zna.

Vinko Stonjšek, glasnogovornik ljubljanske policije pojasnio je da još “nema informacija, je li ploča originalna. To još utvrđujemo." Ako jest, počinitelja će progoniti. Informacije nedostaje li hrvatskoj policiji neka ploča na granici, nije imao. Uputio nas na hrvatsko ministarstvo unutranjih poslova, iz kojeg su nam jučer poslijepodne poručili: "Do sada ne raspolažemo saznanjima o tome da je takva tabla otuđena s područja Republike Hrvatske." Ipak dodaju: "S obzirom na dostavljene nam fotografije u suradnji sa slovenskom policijom obavit ćemo sve potrebite provjere vezano za eventualno otuđenje spomenute table."

Sve u svemu, Slovenci su danas sretni što je predreferendumska kampanja završila. O politici i referendumu nakon mjesec dana kampanje gotovo nitko više i ne želi govoriti. Skup koalicije u srijedu na Prešernovom trgu bio je prazan, od petstotinjak prisutnih, polovica su bili umirovljenici, zastopnici koalicije u parlamentu i stotinjak policajaca. Više od premijera Boruta Pahora i ministara, Slovencima je zanimljiva hrvatska muzika. U četvrtak je Gibonni za Križanke tako ulaznice prodao tako brzo da je bio jučer održan još jedan koncert. Oba puna.

Jučer ujutro na tržnici nije bilo čovjeka koji bi dao izjavu. Svi kažu: ostavite nas na miru, dosta nam je kampanje. Progovorila je Štefka Rus, gospođa u najboljim godinama, koja kaže: "Puna mi je kapa politike! Ne zanima me niti “za”, niti protiv referenduma. Nemam pojma kako ću odlučiti. Nemam ni dovoljno informacija koje bi mi pomogle kod odlučivanja."

Mladi više nego na rezultate referenduma čekaju na rezultate reality showa “Slovenija ima talent”. Sestrinska televizija hrvatske Nove TV - Pop TV - prvi put bira talente po principu Super Talenta. A finale počnije u nedelju u osam, samo sat vremena nakon što se zatvore birališta. Kako se neki problemi na referendumu ne očekuju, prvi rezultati će biti poznati već oko devet. Do 23 sata, kad bude proglašen talent, neki će ih sigurno već zaboraviti. Primjerice 24-godišnja Branka Grbin.

- Ja s prijateljima ne razgovaram o referendumu. A o talentu puno. Mislim, da neću na refernedum, iako me tata pokušava natjerati da idem i kako da glasujem - kaže.

Dodaje, da nisu svi mladi ko ona. Istina, 27-godišnji Miha kaže: -Referendum je bezveze.

Ipak, glasat će, on i prijatelji puno razgovaraju o referendumu.

- Ali moja mama i tata više razgovaraju o Talentima - kaže.

Miha, koji se bavi penjanjem i često ide u Paklenicu, uz to dodaje:

- Prije nekoliko vikenda bio sam u kampu u Paklenici i s Hrvatima imam baš loša iskustva. Ipak, priroda je toliko lijepa da se isplati patiti i s takvom turističkom uslugom.

S druge strane moj šef, odgovorni urednik Žurnala24 Goran Novković već dvadeset godina odmara u Hrvatskoj.

- Iako imam srpsko prezime nikad nisam imao lošeg iskustva s hrvatskim turističkim djelatnicima - kaže.

Ni ja, pa mi je tako danas više od refernduma važno hoću li za kolovoz pronaći neki dobar aparman na Visu.





Nitko nije u stanju reći: mi se odričemo nečega

I predstavnici hrvatskih društava u Sloveniji i Hrvati pojedinci su za Sporazum o arbitraži

ZAGREB - Službeni stav hrvatskih društava u Sloveniji jest da na referendumu treba glasati za Sporazum o arbitraži jer je to u interesu Hrvatske i Hrvata u Sloveniji, rekao je počasni hrvatski konzul u Mariboru Šime Ivanjko, inače profesor na Pravnom fakultetu.

Ivanjko kaže da je kampanja krenula u sentimentalnom umjesto u racionalnom smjeru, pa su oni koji su napadali Sporazum, napadali Hrvatsku.

I Joso Begić, predsjednik Hrvatskog društva Istra Piran, na glasanje “za” pozvao je 12.000 Hrvata koji žive u Slovenskom primorju.

- Ovdje lijepo živimo sa Slovencima, nemamo nikakvih problema. Ali, ipak, voljeli bismo da se to riješi, da znamo čije je što - rekao je Begić. Poduzetnica Maja Prkić iz Ljubljane također će glasati “za”.

- Ja sam za arbitražni sporazum jer mi se čini da se ta situacija mora kad-tad riješiti, pa je bolje čim prije. Ova agonija traje predugo - kaže. Sličnog je mišljenja i Petar Lisjak iz Maribora, umirovljeni direktor.

- Meni je sasvim razumljivo da se dvije strane ne mogu dogovoriti jer ni jedna politička opcija, ni jedna vlada nije u stanju reći: mi se odričemo nečega. A ako se nitko ne odriče ničega, onda nema pomaka. - kaže Lisjak. N. Šajn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:19