VELIKA SMJENA U HDZ-u

Temeljita čistka Jadranke Kosor uoči izbora: Odlazi 14 važnih ljudi! OVDJE pročitajte tko odlazi, a tko dolazi

Nova kadrovska križaljka, koja se po logici stvari trebala dogoditi u ljeto 2009. kada je Jadranka Kosor preuzela stranku, u HDZ-u će se dogoditi tek pri sastavljanju lista za izbore . Sva imena HDZ-ovaca na odlasku nisu poznata, znat će se tek nekoliko minuta prije roka za predaju lista u Državno izborno povjerenstvo, no spominje se čak njih petnaestak koji u prosincu neće biti na izbornim listama.

Sanaderovi ljudi

Spekulira se da će se Jadranka Kosor bez sumnje “riješiti” kadrova Ive Sanadera kao što su Mario Zubović ili Jerko Rošin. U paketu s njima otići će i neka kompromitirana imena, sa ili bez pravomoćnih presuda. Riječ je stranačkim kadrovima kao što je nekadašnji ministar Berislav Rončević, čije se ime veže uz aferu kamioni. U tu kategoriju spadao bi i Branko Vukelić, koji je iz politike, zbog zdravstvenog stanja, već otišao. Osim toga, Luka Bebić, Andrija Hebrang i Božo Biškupić zasitili su se politike i žele uživati u mirovini. U tu kategoriju neki ubrajaju i Ivana Jarnjaka, no on se još nije izjasnio ostaje li ili odlazi. Isti izvori kažu kako bi Jarnjaka prema kraju karijere mogle uputiti i neke aktualne istrage.

Mladi kadrovi

Neki, pak, poput Marije Pejčinović-Burić planiraju novu karijeru u diplomaciji, dok Bianca Matković, koja spada u kategoriju “Sanaderovih ljudi”, drugi put postaje majka i sama napušta politiku.

Na njihova mjesta doći će pomlađena ekipa. Jadranka Kosor već neko vrijeme najavljuje stranačko pomlađivanje, a presudni kriteriji za nove najbliže suradnike bit će ugled, obrazovanje, dob i - odanost.

Iako su mnogi sumnjali, Jadranka Kosor uspjela je oformiti svoju bazu u stranci. Naravno, ne tako široku kakvu ima Vladimir Šeks ili Darko Milinović, jer oni svoje ljude regrutiraju deset, odnosno dvadeset godina, no Kosor je ipak uspjela.

Lojalni suradnici

U stranku je učlanila tisuće mladih ljudi, od kojih se njih tridesetak može smatrati Kosoričinom prvom ligom. Uz njih, premijerka ima i otprije lojalne suradnike, koji bi trebali uskoro zasjesti na pozicije u samom vrhu stranke.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:09