SLUČAJ HAAG

Tajni razgovori o nestalim dokumentima: Šimonović američkom veleposlaniku: Gotovina je odnio topničke dnevnike iz arhiva HV-a

ZAGREB - Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je da je najnovija hrvatska istraga o nestanku dokumenata koje traži glavni haaški tužitelj Serge Brammertz (kolokvijalno topničkih dnevnika) dovela hrvatsku Vladu do neugodnih otkrića (embarrassing discoveries): u nestanak dokumenata iz akcije Oluja iz hrvatskoga vojnog arhiva, osim članova odvjetničkog tima Ante Gotovine i dvojice pripadnika Hrvatske vojske, bio je uključen i sam general Ante Gotovina.

I to u dva razdoblja - 1995., kad je pretraživao vojnu arhivu za potrebe svoje knjige, te od 1999. do 2000., kad je bio glavni inspektor oružanih snaga te ponovo pretraživao vojnu arhivu radi pripremanja navodne nove knjige.

Oznaka ‘povjerljivo’

To je sukus diplomatske bilješke koju je 15. svibnja 2009. u Washington uputio veleposlanik SAD-a James Foley. Bilješka je naslovljena “Pogled ministra pravosuđa na suradnju hrvatske Vlade s Međunarodnim sudom za ratne zločine” i nosi oznaku “povjerljivo”. Ovih dana objavljena je na WikiLeaksu.

Spomenuta Foleyjeva bilješka nastala je dvadeset dana prije usmenog izvješća glavnoga haaškoga tužitelja Sergea Brammertza pred Vijećem sigurnosti UN-a o suradnji država regije s Haaškim sudom.

Obilazio regiju

Riječ je o razdoblju u kojem je Brammertzov pritisak na Hrvatsku bio na vrhuncu jer se proces trojici hrvatskih generala primicao kraju, a traženi dokumenti od hrvatske strane nikako nisu stizali.

Postojala je bojazan da će Brammertzovo lipanjsko izvješće pred Vijećem sigurnosti biti negativno za Hrvatsku. Njegov izvještaj u to je vrijeme, uz slovensku blokadu, bio najozbiljnija kočnica pomicanju pristupnih pregovora s EU s mrtve točke.

Razgovor bivšega ministra pravosuđa Ivana Šimonovića s veleposlanikom Foleyjem i predstavnicom State Departmenta Julie Vibul-Jolles vođen je 8. svibnja, prije Brammertzova posjeta Zagrebu. Brammertz je zemlje regije obilazio uoči svojih izvješća pred VS UN-a.

Foleyjeva bilješka otkriva ozbiljnu zabrinutost Vlade i tadašnjega ministra pravosuđa zbog skorog Brammertzova izvješća pred VS-om i njegovih konzekvenci na hrvatske pristupne pregovore.

Šimonović je, prema bilješci veleposlanika Foleyja, u povjerljivu razgovoru ustvrdio da Vlada ne može pronaći 23 ključna dokumenta koje Brammertz traži.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:15