TIGAR BI TREBAO ZNATI SVE

Tajna vile u Kozarčevoj: I tjelohranitelji će svjedočiti je li Barišić nosio novac Sanaderu

Davor Blažević-Tigar bio je upoznat sa svakim korakom bivšeg premijera Sanadera, a i znao je s kim se i kada sastajao. Ukoliko ga se odluči pozvati na svjedočenje, oslobodit će ga se obaveze čuvanja tajne

ZAGREB - Iskaz Mladena Barišića, bivšeg rizničara HDZ-a, koji je pred USKOK-ovim istražiteljima izjavio da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu predao 30 milijuna kuna na ruke, potkrijepljen je mnogim detaljima koji, zasad, ne dovode u pitanje njegovu vjerodostojnost.

Ukratko, istražitelji su uvjereni da je Barišić govorio istinu. Ivo Sanader danas ujutro je demantirao Barišićev iskaz objavljen u Vjesniku. Rekao je da to nije točno, ali nije ulazio u pojedinosti. “Ne bojim se ničijeg iskaza, jer sve što se danas govori nije istina. To sam i jučer rekao. Ali vrlo je zanimljivo da je Vjesnik to objavio prvi, a mi znamo tko je direktor u Vjesniku - Šeksov nećak” - prokomentirao je Sanader Barišićev iskaz.

Nasuprot općenitom Ivi Sanaderu, njegov bivši bliski suradnik Barišić bio je mnogo detaljniji u svojim opisima primopredaje novca izvučenog iz državnih tvrtki preko ugovora s Fimi-Medijom. Barišić je vrlo precizno opisivao kako je i kada donosio novac u Kozarčevu ulicu, odnosno, obiteljsku vilu Ive Sanadera.

Prema tim izjavama, a koje su vrlo opsežne, jasno se može zaključiti u kojim se prostorijama, uključujući i obiteljsku vilu, primopredaja odvijala, s kakvim namještajem i slikama na zidovima. Detalji su to koji ukazuju na vjerodostojnost cijele priče i koji na Sanadera stvaraju dodatni pritisak. I to pritisak koji, doslovno, svakodnevno raste.

Nezaustavljiva istraga

Prema dostupnim informacijama, složeni postupak dokazivanja svih Barišićevih tvrdnji trajat će još neko vrijeme i glavni državni odvjetnik neće žuriti s mogućim privođenjem Ive Sanadera.

Neslužbeno se doznaje da pravosudne institucije nisu uopće zabrinute da bi Sanader mogao iznenada postati nedostupan. Drugim riječima, ne postoji način, uključujući i napuštanje zemlje, kojim bi se spriječio završetak istrage.

Iskaz Mladena Barišića, bivšeg ravnatelja Carinske uprave i rizničara HDZ-a, da je Ivi Sanaderu u više navrata osobno nosio torbe novca i predao mu ukupno 30-ak milijuna kuna, provjeravat će se i ispitivanjem ljudi iz Sanaderova osiguranja.

Među tzv. “kontrolnim” iskazima koji bi trebali potvrditi Barišićeve dolaske u Kozarčevu je i onaj Davora Blaževića - Tigra, sadašnjeg načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti, koji je osobno brinuo o Sanaderovu osiguranju čak i nakon odlaska s te dužnosti.

Ono što tužiteljstvo i USKOK od MUP-a mogu zatražiti su i dnevni izvještaji Uprave za posebne poslove sigurnosti u kojima bi trebalo biti evidentirano tko je i gdje dolazio u Kozarčevu. U dnevniku rada ti bi događaji trebali biti zabilježeni, osim ako netko ipak nije naredio da se oni ne upisuju u izvještaje.

Službena tajna

Ukoliko su ti dolasci zabilježeni, to bi USKOK-u moglo biti od koristi kao potvrda Barišićeva iskaza. Na sličan način išla je istraga i o famoznom sastanku u Vladi, održanom 7. travnja 2007. godine, na koji su bili pozvani direktori javnih poduzeća i na kojem je spomenuto ime tvrtke Fimi-Media. Policija je kao dokaz da je sastanak održan, što je kasnije poslužilo i kao argument tužiteljstvu pri ispitivanju nekih sudionika sastanka koji su tvrdili da na njemu nisu bili, izuzela knjigu ulazaka u Vladu za taj dan. Kasnije su provjeravane i knjige ulazaka u Carinsku upravu u Humboldtovoj, i tko je dolazio na sastanke sa Barišićem i Jurak.

Knjiga posjetitelja bila je indicija i za istragu u slučaju kamioni protiv Berislava Rončevića pa se tako dobila potvrda da je samo nekoliko sati prije potpisivanja ugovora kod Rončevića bio Barišić, a dan ranije i uprava tvrtke Eurokamioni.

Pozove li USKOK kao svjedoka Davora Blaževića - Tigra, ministar Tomislav Karamarko vjerojatno bi ga oslobodio čuvanja službene tajne pa bi mogao ispričati sve što zna o Barišićevim posjetima Kozarčevoj.

Tigar bi trebao znati sve

Davor Blažević - Tigar ne smije govoriti o vremenu kad je bio čuvar tadašnjeg premijera Ive Sanadera. No, bio je upoznat sa svakim njegovim korakom, a i znao je s kim se i kada Sanader sastajao. Ukoliko ga se odluči pozvati na svjedočenje, oslobodit će ga se obaveze čuvanja tajne. Njegovim svjedočenjem moglo bi se odrediti tko u ovoj priči govori istinu.





Šefovi osiguranja: Ne plaćaju alimentaciju, kriminalcima davali policijsku pratnju

Prvi šef Sanaderova osiguranja bio je Stipe Čačija, koji je smijenjen nakon što je otkriveno da nije plaćao alimentaciju za izvanbračno dijete.

Prvi čovjek Uprave za posebne poslove sigurnosti postao je zatim Miljenko Radnić, a Davor Blažević, bivši specijalac iz Drniša, postao je neposredno odgovoran za osiguranje premijera.

U to vrijeme šef Uprave za posebne poslove sigurnosti dobio je i status državnog tajnika i pozicioniran je u MUP, a ne u ravnateljstvo policije. Početkom ove godine Blažević je imenovan i ravnateljem Uprave.

Tijekom njegova mandata bilo je nekoliko problematičnih odluka i postupaka - nasrtanja na novinare, razmirice oko Josipovićeva osiguranja...

Ante Bralić, djelatnik te Uprave smijenjen je jer je osiguravao policijsku pratnju istarskom poduzetniku Draženu Golemoviću, koji je trenutačno u bijegu.

Zbog spornih kontakata s Golemovićem u tišini je maknut i šef riječke SOA-e Nikola Mandekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:55