SASTANAK U BRUXELLESU

Tadić: Josipovića jako poštuju u EU! Vidio sam kako ga slušaju

Predsjednik Ivo Josipović drugog dana boravka u Bruxellesu susreo se s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem
 AFP

Tijekom svog drugog boravka u Bruxellesu, iako na neformalnom skupu Bruxelleskog foruma, hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastao se prvi put s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom, a drugi put u tri dana razgovarao je i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem .

Glavni tajnik NATO-a Rasmussen izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskom koja je, kako je rekao šef NATO-a, od prvog trenutka sudjelovala u NATO-ovim misijama, posebice u Afganistanu.

- Na današnjem sastanku s novim hrvatskim predsjednikom pozvao sam i Hrvatsku da poveća našu misiju u Afganistanu - rekao je Rasmussen, koji je isti poziv uputio i drugim državama. Predsjednik Josipović odgovorio je da će Hrvatska najvjerojatnije uskoro poslati u Afganistan 29 novih instruktora, što u NATO-u ocjenjuju kao važan doprinos Hrvatske.

Predsjednik Josipović poručio je kako je sve to priprema da Afganistanci uskoro sami preuzmu odgovornost za sigurnost svoje zemlje, što je dio šire strategije pomoći Afganistanu, ne samo na vojnom već i na društvenom planu.

Hrvatski predsjednik tijekom sudjelovanja na trodnevnoj konferenciji, koju organizira američki Marshal Fond za Njemačku, ponovno je razgovarao i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

- Istaknuli smo dobre i pozitivne trendove od prije nekoliko dana i pozivamo naše vlade da riješe ona pitanja koja opterećuju hrvatsko-srpske odnose. Riječ je o graničnim pitanjima, pitanjima izbjeglica, ratnih zločina, zapravo o pitanjima koja tište sve građane Republike Hrvatske, bilo da su u Hrvatskoj, bilo da su u Srbiji kao izbjeglice - rekao je Josipović

Josipović se susreo i s direktorom Svjetske banke Robertom Zoellickom, koji također sudjeluje na konferenciji. Novinarima je rekao da je razgovarao prije svega o projektima za pomoć hrvatskom pravosuđu, primjerice o zemljišnim knjigama. Svjetska banka zainteresirana je za kvalitetan rezultat svojih projekata.

Tijekom večere za sudionike konferencije za istim stolom sjedili su hrvatski predsjednik Josipovića i njegov kolega iz Srbije Tadića, a uz njih i stalni predsjednik EU Herman Van Rompuy te bivša američka državna tajnica Madeleine Albright.

Josipović i Tadić sudjelovali su u raspravi o Balkanu u kojoj se najviše raspravljalo o Bosni i Hercegovini.

Potvrdili smo one dobre, pozitivne trendove od prije nekoliko dana. Ponovno pozivamo naše vlade da nastave s naporima koje čine da se riješe ona pitanja koja najviše opterućuju hrvatsko-srpske odnose. Riječ je u prvom redu o graničnim pitanjima, pitanjima izbjeglica, ratnih zločina, pitanjima koja zapravo tište građane Republike Hrvatske, bilo da su u Hrvatskoj ili u Srbiji kao izbjeglice, rekao je Josipović, a prenosi HRT.

Duboko vjerujem u najbolje namjere predsjednika Hrvatske, koji je već danas postao visoko poštovan političar u regiji, a budite sigurni da i u Europskoj uniji ima vrlo zapaženu poziciju. Vidio sam jučer, tijekom prvih razgovora, s kakvim interesom europski dužnosnici prate što govori Josipović, rekao je srbijanski predsjednik Tadić. Dodao je da će nastaviti suradnju s hrvatskim kolegom, ne samo na bilateralnom planu, nego i o regionalnim pitanjima.

O konkretnoj viziji stabilizacije stanja u BiH i hrvatskom doprinosu predsjednik Josipović je rekao da je “Hrvatska jedna od potpisnica Daytonskog sporazuma i njezin je strateški interes da se za BiH nađe rješenje, a moraju ga naći tri konstitutivna naroda u BiH”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:29